Några kilometer utanför Sorsele i norra Västerbottenslän ligger ett spännande naturreservat som vi gärna vill besöka. Vi har fått tips förstås och väntat på ett tillfälle att ”svänga förbi”. På väg hem från Ammarnäs i början av juli blir det äntligen läge för Gimegolts.

Gimegolts

Vad är Gimegolts?

Gimegolts är en ravin som bildades av en isälv för 9000 år sedan, i slutet av vår senaste istid. Älvens spolade då loss mjukare berg och lämnande en trång ravin efter sig.

1,5 km lång är Gimegolts och i slutet av den ligger en liten tjärn. Så glöm inte badkläder om du är här en varm sommardag.

Gimegolts

Vårt besök

Vi har stannat innan i Sorsele. Besökt järnvägsstationen med sitt Inlandsbane-museum. Museet är litet och gratis och inrymmer även ett café och en liten butik, visar det sig. Caféets bord står mitt i museet liksom med järnvägshastighetsskyltar som cafébord.

Vi får feeling och shoppar loss i butiken. En bok om fjällmat och en burk hjortronsylt. Samt två renklämmor som proviant till Gimegoltsturen.

Vi får köra ungefär en mil åt fel håll, norrut alltså. Sista biten är det grusvägar. Några bilar står inparkerade längs vägkanten före oss, så vi är inte ensamma på plats. Vandringsstigen fram till Gimegolts kanjon är bara 1,5 kilometer lång, men dramatiken börjar ganska genast. Vi ser en kanjon ta form vid sidan av stigen. Först inte så märkvärdig. Sedan mer och mer just märkvärdig.

Gimegolts
Gimegolts

Där kanterna stupar som mest dramatiskt finns ett vindskydd och en grillplats. Vi slår oss ner med renklämmorna.

Så ser vi dem. Ett ungt par som simmar längst där nere i kanjonen! Hur kom de ner? Men sen ser vi att kanjonen tar ju slut där framme i en tjärn. Om man fortsätter stigen fram kommer man ner till tjärnen.

Gimegolts

Att hoppa från kanten av kanjonen är inte att rekommendera. Vattnet är fullt av trädskelett. Och enligt ryktet, ett och annat renskelett också.

Vi grämer oss lite att vi inte tänkt på badkläder vi också, så stekande hett som det är idag. Men man kan inte lyckas med allt här i världen, vi fick ju se Gimegolts idag. Till slut ändå.

Hitta till Gimegolts

Gimegolts ligger 1 mil nordöst om Sorsele. Följ Inlandsvägen norrut och ta av vänster. Inga skyltar finns förrän man är framme. Man måste veta om detta naturreservat för att hitta det.


Läs också: Bästa stoppen längs Inlandsvägen, E45 genom Norrland – från Mora till Karesuando

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *