Om man googlar ”sevärdheter i Västerbotten” (och tro oss, det har vi!!) kommer garanterat Fatmomakke kyrkstad upp. Men inte så lätt att bara svänga förbi. 4,5 timmar med bil från ära och redlighet (läs Umeå). Ett avstånd som kräver planering, framförhållning och ihopklumpning med andra sevärdheter eller aktiviteter.

Vi åker hit första gången för 2 år sedan, på väg till Jorm och vår väntade packhäst där. I sommar befinner vi oss i krokarna igen, då vi hyr stuga 3 nätter i Saxnäs och ska dagsvandra lite.

En kyrkstad är ett norrländskt fenomen, helt unikt i världen. Den bygger på att kyrkans församlingsbor har så långt till sin kyrka att de inte kan färdas till gudstjänsten över dagen, utan måste bygga sig små stugor (eller i detta fall kåtor) att övernatta i, i anslutning till kyrkan. 16 st kyrkstäder finns idag bevarade i Norrland.

Fatmomakke Fatmomakke

Under 1600- och 1700-talet kristnades de svenska samerna. Men avstånden var långa och förhållandena extrema. För samerna i Marsfjällen fanns närmaste präst stationerad i Åsele, dryga 16 mil bort. Ett par gånger om året kom han upp till kyrkan i Fatmomakke för att hålla gudstjänst. Kanske viga och döpa en och annan också, vad vet vi. Runt denna kyrka byggdes en kyrkstad upp av samer och även nybyggare. Två skilda folkgrupper, med olika vanor och seder och två helt skilda byggnadsstilar. Samerna uppförde kåtor och nybyggarna stugor. Denna blandning av byggnadsstilar inom samma kyrkstad gör Fatmomakke helt unik.

Fatmomakke används fortfarande idag, till midsommarfirande, olika sammankomster och religiösa högtider. Stugorna är fortfarande i privat ägo, hos ättlingar till dem som en gång byggde dem, och används.

Fatmomakke
Stackars lilla Elsa Marietta blev inte ens ett år.

Fatmomakke

Fatmomakke Fatmomakke FatmomakkeFatmomakke

Fatmomakke är en vacker rofylld plats där den ligger vid sjön och med Marsfjällen som fond. Vi kommer nog tillbaka igen. Begrundar ”lappflickans” grav, besöker den söta lilla kyrkan såväl som bönekåtan och köper oss ytterligaren en varg t-shirt med Lappland i tryck i den lilla butiken vid brofästet.
Och tänk ändå så praktiskt att Frälsningsarmén har börjat swisha!

Fatmomakke

Fatmomakke

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

 1. Men jisses vad coolt. Jahapp, ännu ett ställe som ska upp på listan 🙂

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Ja men eller hur. Coolt på det där lite lågmälda sättet liksom. 🙂

 2. Jan Wetterstrand

  När ni skriver om Fatmomakke och Frälsis kan det kanske vara av allmänintresse att Lapplisa var verksam där.

 3. Pingback: Unika sevärdheter i Norrland - att se och uppleva i norra Sverige

 4. Pingback: Unika sevärdheter i Norrland – att se och uppleva i norra Sverige – Affärsfakta

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *