Väg 92 genom Norrland. På rad ligger de något avdankade drottningarna, Fredrika, Dorotea och Vilhelmina. Från en nationalistisk era i Sveriges historia. Som råkade sammanfalla med erövrandet av Lappland.

Konstvägen Sju Älvar
Poem

Väg 92 är avfolkningsbyggd. Tjällossning, igen-slyad mark och nedlagda bensinmackar. Skoterleder och en och annan grånad man i glesbygdskavaj. Och om vi säger så här, fri fart råder…

Var och en förstår ju att något behövde göras. Så väg 92 ömsade helt enkelt skinn och blev Konstvägen Sju älvar.

35 mil. Sju väldiga skummande norrlandsälvar. Och 13 konstverk på det. Idén är genial.

Jag minns min barndoms otaliga norrbottensresor. 100 mil från Gävle till Malmberget, i det närmaste en oändlighet. En gång kom jag på att jag med kartbokens hjälp skulle skriva ner alla orter vi passerade och sedan stryka dem eftersom. Tanken var att jag skulle ha fullt upp med att spana efter vägskyltar. Samtidigt som jag hade järnkoll på hur långt det var kvar.

Samma idé här får man förmoda. Med så mycket älv och konst att spana efter och pricka av är man framme fortare än man hinner säga Bracksele.

Konstvägen Sju Älvar
Hägring

Genialt och stundtals magnifikt. Som Hägring, kyrkan i spegelglas på myren mellan Vännäs och Bjurholm. Eller Poem, det väldiga renhornet på en ö ute i sjön, strax bortom Fredrika.

Tänk om alla tretton konstverken fått vara så. Magnifika i samhörighet med den väldiga natur de står i. Men alla konstverk går inte att se från vägen. Ett är till och med gömt i en övergiven turbinsump av betong. För dem som nu vet vad en turbinsump är.

Andra…är helt enkelt inte så imponerande.

Konstvägen Sju Älvar lever ändå inte riktigt upp till den där bubblande lilla förväntan man kände i magtrakten när man svängde av på väg 92 mot Drottninglandet.

8 11. Gömt i en övergiven turbinsump av betong

Läs mer: Bästa sakerna att se och göra i Umeå – guide till Norrlands huvudstad

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

6 Comments

 1. Spännade projekt men hur tänkte de liksom när de placerade ett av dem i en vägtrumma? Då måste man ju ha fått info innan för att veta precis var man ska kika. Hur eller hur verkade det spännande men innehålla viss utvecklingspotential 😉

  • gunilla yourstone

   Jamen precis, det som gör mig frustrerad är att idén är så bra, men den kunde ha genomförts så mycket bättre.

 2. Så roligt att läsa om något jag nästan kan kalla hemtrakter. Mina föräldrar är från Fredrika och de har stugan i Angsjön utanför Balsjö. Otaliga är de gånger jag passerat alla dessa konstverk 🙂

  • gunilla yourstone

   Hur känner du då? Tycker du också som jag att det hade kunnat gjorts bättre?

   • Ja absolut. Vissa är väldigt svåra att förstå. Minns ett som var vid flygrakan mellan Balsjö och Angsjön, breda röda rep som var uppspända vid vägen. Jag upplevde det mer konstigt än konst.

    Kyrkan gillar jag, den har jag fotat så många gånger, senast för ett par veckor sedan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *