Plötsligt efter Kiev är jag på plats i ett alldeles nytt land. Till på köpet mitt 65:e.

Mitt i natten susade jag igår genom en nattsvart Jordanien. Serpentinkurvorna ner mot Döda havet slog lock för mina öron. Så här lågt ner har jag aldrig varit förut. Förstås, hur skulle jag kunna, det här är ju världens lägsta. 401 meter under havets yta. Och då har jag inte ens åkt hissen ner till Hilton Dead Sea Resorts strand vid Döda Havet än.

Hilton Dead Sea Resort
Hilton Dead Sea Resort
Hilton Dead Sea Resort
Hilton Dead Sea Resort
Hilton Dead Sea Resort - bada i Döda Havet

Hilton Dead Sea Resort är i min smak ändå. För att vara ett badhotell. Mycket glaspartier och funkis. En hel vuxen-etage i poolområdet. Dit barnskriken inte når. Lokal mat. Jag läser Sara Stridsberg, Kärlekens Antarktis. En bok som kräver många pauser. Har vaknat med en huvudvärk. Är det den sena ankomsten igår? Eller höjden under havet? Eller bara Hiltons hårda kuddar?

bada i Döda Havet

Svaret uteblir men boten får bli en Amstel till lunch. Trots att de unga killarna i servisen höjer på både ett och två ögonbryn. Det får de helt enkelt tugga i sig. Watch and learn, boys.

Hilton Dead Sea Resort

Sen är livet ljusare och jag ready to explore. Det är ju därför jag är här. För att bada i Döda Havet.

Alla de där coola fotona när man flyter runt läsande en bok, de är ju svåra att ta själv, va? En goPro-film får det bli istället.

Jag plumsar i. Tar ett simtag. Eller rättare sagt försöker. För benen har flutit upp och hamnat i luften. Torrsim med underkroppen, funkar dåligt för att ta sig framåt. Dyker ner med huvudet under vattnet. En van rörelse som går av sig själv. Så starta alla mina dopp. Men här studsar huvudet upp igen. Bara ansiktet hamnar under vatten. Bakhuvudet förblir torrt. Och hjälp! Ögonen svider och svalget reagerar som efter en kallsup, Jag som typ inte svalt en droppe.

I detta skick försöker jag ta mig in till stranden. Har visst flutit ut en bit, märker jag nu. Krampaktigt slutna ögon, brännande strupe som kippar efter luft och ben som kämpar på med sina simtag där uppe i luften.

Krälar upp på stranden. GoPro-kameran filmar för fullt, det svekfulla fanstyget.

Landar tungt på rygg i solstolen igen. Ser mig om. Har de trevliga killarna vid handduksutlämningen sett? Förstås.

Ja, jag vet att jag inte borde… Men ok, vi har väl inga hemligheter för varandra va?

Här hittar du filmen.

bada i Döda Havet
bada i Döda Havet

Man kan smörja in sig med blålera också.

Men så roligt ska vi inte ha. Man har ju lite värdighet att tänka på också. Jag fotar andra som gör bort sig med leran istället. Ler lite. De ser för roliga ut ändå. Har folk ingen självrespekt nu för tiden. Man kan ju undra?

Hilton Dead Sea Resort

Boka Hilton Dead Sea Resorts här.

Läs alla mina inlägg från Jordanien här.

Gillar du också att bada i Döda Havet med bibehållen värdighet? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

12 Comments

 1. Hahaha, men vaddå göra bort sig med lera och självrespekt? Det är ju roligt ju! Och när jag var där fanns även personal som hjälpte till med att kleta det på ryggen. Men doppa ansiktet i Döda havet lät som en mycket dålig idé.

  • Gunilla Yourstone

   Nej men jag driver ju bara med mig själv. Det är ju jag som gör bort mig med mitt huvuddopp i Döda Havet. Inte de med leran. 🙂

 2. Carina

  Vilket roligt inlägg, härligt att du bjuder på dig själv! (Fast det brukar du ju göra!)

 3. emolis

  Att täcka sig med lera från topp till tå är ett måste. Precis som utlovat blev jag både mjukare i skinnet, vackrare än innan och minst ett par år yngre 🙂 Eller så fick jag bara roliga foton till familjealbumet… 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag misstänker att jag missade några års ungdom där, men vad gör man, man har ju sin värdighet att tänka på. 🙂

 4. Hotellet såg riktigt bra ut! Har bara badat i Döda havet från andra sidan men det var en upplevelse.

  • Gunilla Yourstone

   Det var verkligen en upplevelse. Hade bara tänkt innan att upplevelsen kanske skulle vara mer angenäm än den var. 🙂

 5. Marianne

  Så kul att läsa ! Heja på Gunilla !

 6. Leran i Döda havet är mycket bra för huden eftersom det innehåller mycket mineraler som är fördelaktiga för huden. Du kan läsa om dem här
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea
  under rubriken -Putative therapies.

 7. Irene Karlzohn

  Inte så imponerad av Hilton Dead Sea. Som ett betong fort. Men med tanke på att det används för och digniteter och delegater på konferens är det nog positivt med absolut sound proof.
  Förvånande att bara men muddar in kvinnor innan dopp i Döda Havet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *