Världens längsta konstutställning är 110 km lång och kostar 39 kronor i inträde. Av Stockholms 100 tunnelbanestationer är 90 prydda med unika konstverk av sammanlagt 150 olika konstnärer. Konsten har tillkommit från 1950-talet till nutid.

Rådmansgatan, Grön linje

Vi gjorde en 1,5 timme lång konstrunda på 8 olika stationer. Vi startade halv tio en söndagsmorgon och kom i mål vid 11. På så sätt hade vi rätt glest med medresenärer och i stort sett tomma stationer att utforska i godan ro.

Om man väl löst biljett i tunnelbanan får man stanna där nere hur länge som helst, även om biljetten gått ut.

Tänk att jag inte ens lagt märke till kompassrosen som finns på alla stationer förr. Jag som bott 8 år i Stockholm och åkt tunnelbana i stort sett dagligen.
Fast jag tror att jag var en tråkigare person då. Med mindre upptäckarlust och mer ängsligt svartklädd i full färd med att passa in och se världsvan ut. Inte skulle väl jag ha ställt mig och tittat på konstverken på den tiden.

T-centralen, Blå linje

Blå linjen invigdes 1975. Stationen vid t-centralen är en sk. grottstation, det vill säga man har här valt att så att säga, visa bergets rätta ansikte. Sådana stationer finns inte någon annanstans i världen. Utseendet är unikt för Stockholms tunnelbana.

Station T-Centralen på Blå linjen, är formgiven av Per Olof Ultvedt. Han fick här skapa hela miljöer, snarare än enstaka konstverk.

På våningsplanet ovanför plattformen, där de långa rullbanden bort mot anslutningen till grön och röd linje går, finns illustrationer av de människor som faktiskt arbetade med att bygga stationen. De fick ställa sig framför en lampa, så att konstnären Per-Olof Ultvedt kunde teckna deras siluetter.

Kungsträdgården, Blå linje

Konstnären bakom Kungsträdgårdens station heter Ulrik Samuelson. Han har här 1977, skapat en underjordisk trädgård med spår och historia från den ovanliggande parken.

Mot utgången till Arsenalsgatan har konstnären gestaltat en slags arkeologisk utgrävningsplats med föremål som tillhandahållits av Stockholms stadsmuseum.

Delar av stationens utsmyckning har även inspirerats av palatset Makalös, De la Gardies praktfulla palats som uppfördes i Kungsträdgården 1635-1643 och revs efter en brand 1825.

Odenplan, Pendeltåget

Vid den nya pendeltågstationen vid Odenplan hittar vi bara dessa träd nere på plattformen. Man hade gärna fått lägga mer tid på utsmyckningarna här, tycker vi.

Hötorget, Grön linje

Hötorget längs Grön linje är inte den mest utsmyckade stationen i Stockholms tunnelbanesystem. Men stationen har en välbevarad 1950-tals arkitektur, med bland annat originalskyltar och orginal-papperskorgar, får vi lära oss av Wikipedia. Sånt måste väl också betyda något?

År 1998 invigdes Gun Gordillos konstverk på stationen. Konstverket består av 103 linjer i olika plan i vit neon. Det vita ljuset lyser med 5 olika toner.

Rådmansgatan, Grön linje

På Rådmansgatan måste man passera ut genom spärrarna vid den södra entrén för att hitta konsten. Vilken tur att vi har 21 minuter kvar på vår biljett. Här finns Strindberg, utformad av konstnären Sture V Nilsson, från 1983.

Stadion, Röd linje

Ett av de mest kända konstverken i Stockholms tunnelbana är regnbågen på station Stadion. Den förekommer ofta på olika topplistor över världens vackraste tunnelbanestationer.

Detta är en av de första så kallade grottstationerna och öppnades1973. Här har konstnärerna Enno Hallek och Åke Pallarp samarbetat om utsmyckningen. De jobbade från varsin ände och i mitten målade Enno Hallek den kända och ofta fotograferade regnbågen.



Tekniska högskolan, Röd linje

Här vid Kungliga Tekniska Högskolan är stationskonsten av Lennart Mörk, självklart en hyllning till vetenskapliga upptäckter och teknologiska landvinningar.

Universitetet, Röd linje

Universitetens stationen har sedan 1997 konstnärlig utsmyckning med temat FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna på keramiska plattor, av  konstnären Françoise Schein.

En tänkt uppgång mot Naturhistoriska museet färdigställdes aldrig och används idag endast som nödutgång. Men även av detta faktum kan man förstås utläsa konst. Om man är på det humöret.

Vi är inte de enda som fotar

Fler stationer värda ett besök

”Världens längsta konstutställning” har blivit en stor turistattraktion på senare år. Vi möte flera andra som fotar under vår tur. SL har en webbsida om information om konsten, samt även guidade turer. Det finns även en app att ladda ner för den som vill ha guidning på egen hand.

Förutom de stationer som vi besökte under vår tur finns ett helt gäng till som är värda ett besök.

Blå linje

  • Rådhuset
  • Stadshagen
  • Solna Centrum
  • Hallonbergen
  • Tensta
  • Solna strand
  • Hjulsta
  • Rinkeby

Grön linje

  • Thorildsplan
  • Bagarmossen
  • Enskede gård
  • Stureby

Röd linje

  • Östermalmstorg
  • Mörby centrum

Läs också: Stockholm bästa utsiktspunkter – våra favoriter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

  1. Tack för den trevliga informationen. Visst har jag åkt t-banan i mina dagar och oftast påväg någonstans och inte riktigt tänkt på all konsten. Får kanske göra som ni gjort.

    • Gunilla Yourstone

      Det är ju så det oftast blir. Om man inte åker bara för att kolla konsten. 🙂

  2. Vilket kul och inspirerande inlägg! Jag har varit på alla stationer du visat, men ändå inte lagt märke till alla konstverken. Och sedan finns det förstås ett gäng stationer där jag inte varit … Gillar konsten i tunnelbanan, kul!

    • Gunilla Yourstone

      Jag jobbade i Kista i flera år och passerade dagligen på rullbanden utan att se de där byggnadsarbetarna någonsin!
      Tur att jag har tid att titta nu. 🙂

  3. Visst är Stockholms tunnelbanestationer en häftig konstutställning! En liknande färd för att titta på stationer gjorde jag för många år sedan. Av någon anledning har jag fastnat för Solna med en knallröd himmel och en lång granskog med en del tidstypiska händelser. I helgen passerade vi förbi där på vägen ut till Kista.
    Kul inlägg!

    • Gunilla Yourstone

      Den är fin också! Fast jag har sällan varit där. Ja det finns många stationer att välja mellan om man vill se på konst.

  4. Helt rätt val att ta med min station Tekniska högskolan! Brukar ofta läsa att den är mörk och trist men jag gillar det gråsvarta och universum.🪐 Stadion, men sin icke-snygga ljusblå färg tillsammans med regnbågen blir nästan som neonfärger, och är nog den jag gillar minst av de stationer jag kan komma på nu.

    • Gunilla Yourstone

      Åh kul att det är din hemma-station! Tekniska högskolan var inte en av de stationer som jag brukade åka till på en tiden när jag bodde i stan, men nu på konstrundan tyckte jag att den var trevlig. Mycket att titta på.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *