I helgen var vi nere i Stockholm. Det vill säga, jag hade ju varit nere i Stockholm sedan i onsdags. Först en kväll på Sri Lankas event, sedan en jobbkonferens i Bålsta utanför Stockholm och torsdag-fredag. Fredag eftermiddag åkte jag så ner till Stockholm igen och Clarion Hotel  Amaranten på Kungsholmen, där Christofers redan var på plats.

Amaranten har jag bott på förut. Då i jobbsammanhang. Ett helt ok cityalternativ. Dock tyckte vi att frukosten var alldeles för hektisk, stökig, underbemannad och trång för vår smak. Vi äter hellre frukost under lite mer harmoniska omständigheter. Även om det var hög kvalité på det som serverades.

Fredagskvällen tillbringade vi på Nya Carnegiebryggeriet i Sickla på ölprovning och middag. Läs mer om detta besök här.

I lördags promenerade vi till Nationalmuseum. Här har vi inte varit på 20 respektive 30 år, men konstverken är ju desamma nu som då. Mina personliga favoriter då som nu, är Anders Zorns målningar och det fantastiska ljuset i dem.Sedan hade vi stämt träff med Christofers bror Rasmus för lunch på Moderna Museet. Utsikten i deras restaurang slår definitivt det mesta. Tillbaka på hotellet för att lämna kamerorna och annan ”lös utrustning” på rummet och så iväg igen.

Först åkte vi upp en sväng till restaurang Himlen i Skrapan på Söder. Jag var ju där en sväng i januari och lovade mig själv då att jag skulle återvända med Christofer vid ett senare tillfälle. Och nu var det alltså dags. Då var det en eftermiddag mitt i veckan och i princip tomt i Himlens skybar. Nu var det lördag och fullbokat i veckor i förväg. Ursprungsplanen att äta middag här fick vi skippa, men en liten slottid från 16:15 fanns det uppe i baren. Det räckte i och för sig för oss.

Så ska det se ut. Två glas, inte ett.

En ledigt bord för middag en lördagskväll hittade vi i stället på Pat´s Place, en restaurang med thailändska tapas på Folkkungagatan. Den allra bästa av tapasen var faktiskt en felleverans, dvs en rätt som vi inte ens hade beställt. Vi höll masken och låtsades som ingenting eftersom den var så god. Humor ändå!

Själva anledningen till att vi alls befann oss i Stockholm har vi kommit fram till nu. Mia Skäringers show No More Fucks to Give i ett utsålt Globen.

Nu skulle jag helst av allt bara vilja skriva en oreserverad hyllning till Mia och hennes budskap. Men hur gör jag det när känslan jag åkte hem med var besvikelse? Tyvärr. Mia är superduktigt och gör en grym show med ett viktigt budskap.

Men på platserna som vi lyckats få tag på, högt upp i Globen, såg man nästan ingenting. Alla möjligheter finns ju att blåsa upp det som händer på scenen på storskärm och Globens jumbotron som ju redan finns på plats där i Globens tak. Men det valde man att inte göra. Samtidigt som man ju sålde biljetter där längst upp. Och inte helt billigt heller?

Sedan, om man som jag följt podden Skäringer och Mannheimer och lyssnat på alla de 98 avsnitten, så var det tyvärr väldigt mycket repetition. Det allra flesta skämten hade jag hört förut. Gynstolen, badvattnet och tjejweekenden i New York är alltihop jätteroligt. Fast kanske allra mest första gången man hör det?
Dock, Mia är grym. Så det är inte det. Och jag hoppas att #meToo tillsammans med hennes show kan skapa något nytt som vi aldrig har varit i närheten av förut. Först när dessa saker är klart och tydligt utsagda, kan vi börja jobba på riktigt liksom. För en jämställd värld och samma förutsättningar för alla och inte bara hälften av oss.

Efteråt åkte vi alla vi tusentals kvinnor och några män lugnt och fint var och en hem till sitt. Inget stök, ingen fylla, inget skrän. Inga mänskliga murar av poliser, ordningsvakter och hundar. Inga kravallstaket. Trots att ett fullsatt Globen tömdes. Jag minns ju från min tid som Södermalmsbo hur det brukar se ut före och efter fotbolls- och hockeyarrangemangen när vanligt folk helst håller sig hemma och ur vägen för den våg av stök, ohyffs och fylla som brukar vara resultatet av det. Och jag tvivlar på att det har blivit bättre med den saken de senaste 16 åren.
Så var även det utsagt. Tydligt.

Läs mer: Fler bra weekendhotell i Stockholm hittar du här.

 

8 Comments

 1. Åh vilken mysig helg 🙂 åh hur var Sri lanka eventet? Jag missade det pga försening fr alperna… kramar

  • Gunilla Yourstone

   Det var trevligt hos Sri Lanka. God mat också. Vi var kvar till sist. 🙂

 2. Ja det kan jag skriva under på att fotbollsmatcherna lämnar mer att önska av befolkningen. Snacka om att det slukar polisresurser med helikoptrar hängande över huvudet osv. Stör mitt bloggande! Usch på d 😂 tack för hjälp ang bilj littfest. Det löste sig.

  • Gunilla Yourstone

   Obegripligt att det anses som acceptabelt. Med fotbollssupportrarna alltså.
   Skönt att det löste sig med biljetter.

 3. Vad härligt för er att ni kan resa på tu man hand igen :-)!
  Stockholm har ju en särskild plats i mitt hjärta, då jag bodde där till jag var 14, har 2 besök inbokade, Rammstein på Stadion i aug, o OMD på Berns i februari. (Boende på Scandic Anglais respektive Berns, den här gången med frukost inkluderad..wow för deras frukost (dyr att köpa löst..)).

  • Gunilla Yourstone

   Ja två bil- och tågresor gjorda nu. Återstår första flygresan.
   Jag bodde i Stockholm 1995-2003.

 4. Carina

  Härligt att ni kan uppleva tillsammans igen, vilken känsla!

  Jag var och såg NMFTG i Gävle och i vår lilla ishall blev det en fantastisk upplevelse, jag både gråt och skrattade om vart annat.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är verkligen trevligt att kunna våga oss på lite resor igen.
   Gavlerinken ja, där har man varit och sett både ishockey, Magnus Uggla och annat. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *