Stockholm är en vacker stad. Som gjort för att promenera runt och njuta av vackra vyer och utsikter. För länge sedan fanns inte så många platser att njuta av Stockholm från ovan, men fler och fler har tillkommit genom åren. Nya byggnader som byggts, gamla byggnader som tillgängliggjorts etc.

Dessa utsiktspunkter har vi hittat i Stockholm. Berätta gärna för oss om du har fler på lager. Så har vi besöksmål för kommande Stockholmsturer.

Skybars och liknande

Skybars fanns det väl inte ens några, när jag bodde i Stockholm 1996-2003. Nu finns det verkligen massor. Här kommer ett urval av de högst belägna och de maffigaste i vårt tycke.

Himlen, Skrapan

Detta är min favorit-skybar i Stockholm. Dels för att den ligger på Södermalm, min egen hemma-stadsdel när jag bodde i Stockholm, dels för att man har utsikt åt alla håll här.

Skrapan är ju alltså den gamla Skatteskrapan på Götgatan som nu byggts om och fått restaurang och Skybar på de två översta våningarna.

The Nest, Downtown Camper

Hotellet Downtown Camper mitt i Stockholm, precis bakom Sergels Torg har baren The Nest högst upp. Här satt jag och myste många timmar när jag bodde på hotellet för ett par år sedan. På samma våningsplan finns även en spa-anläggning med lika fina vyer.

Tak

Mitt emot Downtown Camper på andra sidan Bruknebergstorg ligger restaurangen Tak högst upp i bygganden. Jag var här på vintern och uppfattade inte ens att det fanns en terrass, men på bilderna jag googlar fram nu ser den mycket trevlig ut.

I restaurangen fick jag ett bra bord som ni ser, men mitt intryck var att det fanns många bord där man inte såg ut alls. Så det gäller att boka med omsorg.

Sjöstaden Skybar, Sthlm01

Stockholms senaste tillskott av skrapor finns i Hammarby sjöstad. Här finns Sjöstaden Skybar högst upp med vyer över Söder, Globen och söderförort.

La Tour, DN-skrapan

DN-skrapan har jag besökt i jobbet flera gånger. Men nu har jag upptäckt att Pontus Frithiof har öppnat ultra-lyxkrog högst upp, LaTour.

När jag läser på hemsidan verkar det inte finnas någon bar att smita in på för att få sig en glimt av utsikten relativt billigt. Och tar man en helkväll med middag, verkar notan segla iväg bortemot 2000 kr per person.
Men vem vet, en dag kanske?

Ja men nu var det här bilden jag hade…

Gondolen

Gondolen är just nu stängt och genomgår en totalrenovering. När vi promenerade förbi för en månad sedan var hela bygganden med Katarinahissen och allt inpackad i presenningar och byggstängsel.

Men när här är öppet, bjuder Restaurang Gondolen på Stockholms bästa vyer från sitt läge vid Slussen.

Foto: Henrik Trygg/ mediabank.visitstockholm.com

Andra höga byggnader

Globen

Globen kan man ju ta sig upp på, på utsidan, via de två glasgondolerna Skyview. Kostar 160 kr/pers för vuxen fullbetalande.

Stockholm stadshus

Tornet på Stockholms stadshus har varit stängt nu under pandemin. Tidigare har det gått att gå upp här under maj-september.

Gröna lund

På Gröna lund finns ju ett helt gäng höga attraktioner. Vi har faktiskt inte åkt en enda av dem, men tänker att det bör vara en rätt bra vy över Stockholm där uppifrån. Om man nu hinner njuta av vyn, vill säga.

Höjder

I den här kategorin blir det ju lätt att man fastnar på Söder.

Monteliusvägen

Monteliusvägen är en gångväg med fri sikt från Mariaberget ut över Riddarfjärden.

Här börjar Monteliusvägen
Och detta är utsikten.

Fjällgatan

Fjällgatan är en annan klassisk utsiktspunkt på Söder. Här är det Gamla Stan, Skeppsholmen och Djurgården man ser.

Utsikt från Per Anders Fogelströms Terrass på Fjällgatan

Skinnarviksberget

Skinnarviksberget tar vid där Monteliusvägen tar slut ungefär. Västerut. Utsikten är likartad förstås, men mer åt Norr Mälarstrand och mindre åt Gamla stan.

Vackra vyer från gatuhöjd

Nej, man måste ju inte upp i en hög byggnad eller på en höjd för att njuta av vackra vyer i Stockholm. Ibland duger det att stanna på marknivå.

Stadshusparken

Parken bakom/nedanför Stadshuset, mot vattnet är en bra plats för fina Stockholmsvyer över Riddarholmen och Söder Mälarstrand.

Evert Taubes Terrass

Från Riddarholmens Evert Taubes Terrass har man utsikt åt andra hållet, tillbaka mot Stadshuset.

Blasieholmen-Skeppsholmen-Kastellholmen

Hela stråket från Grand hotell på Blasieholmen, via Skeppsholmen och över på Kastellholmen har vackra vyer över Slottet, Gamla stan och Södermalm.

Båten mellan Slussen och Djurgården

Rörliga vyer över Gamla stan och Djurgården.

Moderna Museets restaurang

Från Moderna Museets restaurang har man utsikt över Djurgården.

Foto: Moderna Museet/Albin Dahlström

Fotografiska museets restaurang

Här har man en liknande utsikt som från Fjällgatan fast från havsnivå.

Byggnader som man inte kan komma upp i

Detta är ju en sorlig kategori för oss utsiktsälskare.

Kaknästornet

Kaknästornet var ju länge typ det enda torn man kunde åka upp i i Stockholm. Nu är det permanent stängt sedan ett par år tillbaka.

Radison Blu Waterfront Hotel

Jag blev helt chockad när jag bodde på Waterfront härom året och insåg att det inte fanns någon skybar högst upp på detta hotell som ju har ett formidabelt läge. Men så är det.
Jag skrev ett inlägg om saken och folk blev arga. En vanlig dag på jobbet för mig alltså.

Läs också: När man drömt om ett hotell och blir besviken – Waterfront Radison Blu

Norra tornen, Helix och Innovationen

2019 byggdes de exklusiva Norra tornen vids Torsplan i Stockholm. Dessa två byggande består bara av lägenheter, det finns därför ingen möjlighet att ta sig upp här och kolla in utsikten. Som tur är finns en film att tillgå, från den hittills osålda takvåningen i det lägre av tornen.

foto: Holger.Ellgaard

Sergelskraporna

Sergelskraporna har konstigt nog inga skybars eller andra faciliteter där vanligt folk kan åka upp. Själv har jag varit högst upp i en av dem på en utbildning en gång, men det är också allt.

Wenner-Gren Center

Vid Norrtull finns Wenner-Gren Center, en skrapa från 1962. Och ja, man kan ta sig upp här, men bara om man hyr festvåningen eller är inbokad på konferenscentret.

Jag har själv varit på kurs här en gång, av en slump samma dag som terrorattacken i Stockholm.

Läs också: Vaknar till en förändrad värld

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Jan Forss

  Du har ju missat det bästa, fåfängan ovanför viking termonalen

  • Gunilla Yourstone

   Åh perfekt, då sätter vi det överst på listan till nästa gång! 😊

 2. Kul att se din samling av utsiktsplatser! Många är någorlunda välkända för mig, men jag har långt ifrån besökt alla (gillar ju inte ens höghus, haha, men alla utsiktsplatser är ju som tur är inte höghus å andra sidan).

  • Gunilla Yourstone

   Nej alla utsiktspunkter är inte höghus. Monteliusvägen är kanske den bästa och den är utomhus, lättillgänglig och gratis. Och inte så skrämmande heller tror jag även om man inte gillar höjder. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *