Jag följer Lonely Planet på Facebook. De spottar varje dygn ur sig mängder med guider och tips till diverse resmål världen över. Mycket listor förstås och ”bästa tipsen”. Prags bästa parker, Bästa Kanarieön för just dig och det du inte får missa på Santorini.

Så plötsligt dyker Stockholm upp. ”The most unmissable experiences in stunning Stockholm”. Kul ändå att se vad Lonely Planet rekommenderar sina läsare (mestadels amerikaner) att inte missa i Stockholm. Jag klickar in.

Lonely Planets lista till Stockholm

Så här ser Lonely Planets lista ut.

 1. Gamla stan
 2. Stadshuset
 3. Strandvägen
 4. Djurgården
 5. Vasamuseet
 6. Skansen
 7. ABBA: The Museum
 8. Historiska museet
 9. Skeppsholmen och Kastellholmen
 10. Vyn frän Södermalm, dvs Monteliusvägen och Skinnarviksberget
 11. Stockholm by boat

Inte jättespännande lista, utan mer självklara klassiker. Men så kanske det också ska vara om man riktar sig till förstagångs och kanske även once-in-a-liftime-turisten från utomlands.

Strandvägen

Om vi ska ge oss på en egen lista då. Till samma målgrupp. Vad vill vi sätta upp på den?

Strandvägen skulle jag inte sätta upp på min lista. Det är väl inte så märkvärdigt att gå där? Abba-museet har jag inte besökt än, men gissar att det kanske inte är ett jätte-måste? Några guldskivor och några outfits? Eller har jag fel? Skansen dissar jag. Det är ju mer ett tidsfördriv man ägnar sig åt om man har barn i de yngre åldrarna.

Och de där båtturerna som går runt i Stockholm, är ju totala turistfällor. Minns att jag provade en gång för länge sedan när jag var nyinflyttad i Stockholm och det var inget att se.

Historiska museet med sin nya stora utställning om vikingatiden kan jag ju fatta att utländska besökare är intresserad av. Vikingar tycks ju totalt oemotståndliga för alla utom-nordiska personer. Vi andra är kanske lite, lite mätta, eller?

1. Gamla stan

Ja men absolut. LP börjar helt rätt. Så här börjar jag också. Det är klart att varje turist ska börja i Gamla stan. Först ett varv längs Västerlånggatan och fönstershoppa alla de där vikingahjälmarna, dalahästarna och älgskyltarna. Men sedan gå ett varv till genom alla de där andra gränderna. Där nästan inga affärer finns och nästan inga skyltar. Där medeltiden kan anas. Förbi Stortorget förstås och genom Mårten Trotzigs smala gränd. Och ner i något trångt källarvalv för fika eller mat. Gräva lite i någon antikaffär. Besöka en kyrka.

Bästa sakerna att göra i Stockholm

Bästa sakerna att göra i Stockholm

2. Slottet och Livrustkammaren

Denna punkt inkluderar man lite hafsigt i Gamla stan, men jag tycker absolut att den kräver en egen rubrik. Man måste ju se vaktavlösningen om man är i Stockholm för första gången. Samt betala in sig i slottets salonger. När det är gjort besöker man också Livrustkammaren med alla sina fina dräkter. Det blir ju nästan en heldag i sig ju.

Bästa sakerna att göra i Stockholm – Slottet

3. Vasamuseet

Vasamuseet är inte min personliga favorit bland museer, men okej, om man ska göra Stockholm, aldrig har varit här förut och kanske inte kommer tillbaka. Vasa-skeppet är ju hur man än vänder och vrider på saken totalt unikt. Och blir därför ett måste i Stockholm.

Photo: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM

4. Djurgården inklusive Valdemars udde och Rosendals trädgårdscafé.

Ja Djurgården är en världssevärdhet. Om man går på de rätta ställena. Tar sig bortanför Gröna lund och Skansen. Spårvagn dit kanske? Promenad bort till Valdemars udde. Förbi lite härliga Djurgårdsvillor och så längs Djurgårdskanalen tillbaka. Fika på Rosendal.

Bästa sakerna att göra i Stockholm
Galleriterrassen. Foto: Sofia Vallgren

5. Två utsiktspunkter på Södermalm

Monteliusvägen är en av Stockholms skönaste platser. Man ska gå hela den och gränderna runt om. Gärna Hornsgatspuckeln också.
Men sedan måste man ju åka upp i Skrapan. Söder blir aldrig komplett utan den vyn. Ta något att dricka högst upp i Himlen medan man njuter av utsikten.

Bästa sakerna att göra i Stockholm – Monteliusvägen

Bästa sakerna att göra i Stockholm

6. Drottningholm

Drottningholm är ju ett fantastiskt slott med en mycket vacker trädgård och dessutom ett UNESCO-världsarv. 1700-tals teatern är ju fin också och Kina slott får ju inte missas. Att ta en båttur ut hit ifrån stan är dessutom en upplevelse i sig. Båt avgår från Stadshuskajen.

7. Stadshuset

Ja det bör väl ingå. Världskändis som Stadshuset nu är på grund av Nobelpriset. Upp i tornet har jag själv aldrig lyckats ta mig. Men det är nog en bra utsikt. För dollarturisten ingår förstås ett besök i Stadshuskällaren där man äter en Nobelmeny. Och låtsas att man har Victoria till bordet?

Själv skulle jag passa på att promenera längs Norr Mälarstand också, när jag ändå var i krokarna.

Bästa sakerna att göra i Stockholm

8. Museer

Jag tycker personligen att en Stockholmsbesökare måste ta sig till Nationalmuseum och se Anders Zorn och Carl Larsson. Och Cerderströms Karl XII:s likfärd. Det är väl ett måste om något?

Om Nordiska Museet har någon bra utställning så är ett besök här givet också.

Bästa sakerna att göra i Stockholm
Bästa sakerna att göra i Stockholm – Nationalmuseum

9. Stockholms skärgård

En skärgårdstur är ju ett måste också. Skärgården är en så stor del av Stockholm så det går inte att missa. Åtminstone inte om man är här på sommaren. En tur ut till någon av de ”klassiska öarna” en solig dag tillhör ju verkligen det bästa av Stockholm.

Bästa sakerna att göra i Stockholm – Skärgården!

10. Globen Sky View kanske?

Vi måste ju ha en 10:a också. Det som jag själv har tänkt att jag vill prova i Stockholm är att åka upp i en av de där gondolerna utanpå Globen.  Borde inte det vara lite häftigt? Jag är ju lite av en sucker för såna saker. Jag återkommer när jag provat och rapporterar.

Läs också: Stockholms bästa museer – de 20 mest besökta

Missa inga inlägg, glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

4 Comments

 1. Globen kunde jag inte bry mig mindre om men däremot brukar jag rekommendera utländska vänner att åka Blå linjen och spana in målningarna i urberget. Det är unikt.

  • Gunilla Yourstone

   Det var ju intressant. Har aldrig tänkt på tunnelbanan som en attraktion utan kopplar den mer till påfrestande vardagspendling. Men jag får stanna upp nästa gång och betrakta. 🙂

 2. Jessica

  Jag gick en spökvandring i Gamla stan som var riktigt bra och intressant, där man bland annat gick ner i källare i tyska kyrkan med en massa gravar. Det skulle jag rekommendera även om det är rätt turistigt. Har dock hört väldigt gott om ABBA museet av mina Stockholmsvänner. Där ska tydligen finnas ett piano som är kopplad till Bennys piano i hans bostad. Så när han spelar så spelar pianot i museumet med.

  • Gunilla Yourstone

   Det låter som en riktigt häftig grej, skulle jag gärna prova någon gång.
   Jag kanske får ändra mig angående ABBA-museet då. Och åka dit och kolla läget själv. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *