Afternoon Tea är en sån där sak som vi verkligen gillar på resa. Man skulle nästan kunna påstå att vi samlar på Afternoon Tea´s runt om i världen. Så fort vi besöker en plats där det kan tänkas finnas, så ser vi till att boka in.

Allra helst med utsikt förstås. Afternoon Tea smakar bättre och bättre ju högre upp i luften den serveras, har vi genom empiriska studier kommit fram till. Finns inte flertalet våningar att tillgå, så smakar det i allmänhet helt okej med en utsikt till exempel över havet från en mer normal position också.

Skyskrape-te har vi intagit i Dubai och Hong Kong. Mycket gott båda gångerna. Sri Lanka bjöd på en vacker solnedgång över havet och var inte så tokigt det heller.

Men i Sverige då, går det inte att äta och dricka Afternoon Tea här? Jodå, till och med i vår egen hemstad Umeå. Dock utan alla former av utsikt.

Läs också: Afternoon Tea på Gotthards i Umeå

Nu i höst kände vi oss så redo att ta oss an Stockholm Afternoon-Tea-ledes. Alla spår på Google ledde oss mot Grand Hotel på Södra Blasieholmshamnen i Stockholm för den bästa afternoon-tea-upplevelsen.

Vårt besök

Vi anländer till Grand hotell vid 16-tiden på eftermiddagen. Detta är vårt första besök i Cadierbaren, även om vi besökt Vinterträdgården på Grand vid andra tillfällen.

Stämningen är klart Östermalmsk. De som sitter i den inre delen av baren ser alla ut som och för sig som Stockholms kändiselit. Även om vi inte känner igen ett enda ansikte. Ute i verandadelen där vi själva blir visade en plats, precis vid fönstret och med utsikt över slottet, är det mer dämpat och medelåldern är högre.

Två herrar med kostymer och portföljer provar vin vid ett stort bord. Ett damgäng sitter i en soffgrupp. Zebra, leopard och guld, verkar vara dress code.

Vi beställer in vårt Afternoon Tea. Champagevarianten som inkluderar ett glas ”R” de Ruinart Champagne.

Ett klassiskt kakfat med tre våningar kommer snart in.

Som sig bör med matigare snittar underst, scones i mitten och bakverken högst upp. Vi har valt deras eget svarta te, Finest Tea Blend of Grand Hôtel, med en smak i riktning mot Earl Grey och får en kanna av det.

Scones serveras förstås med curd, lättvispad grädde, smetana och marmelad i skålar på separat fat.

Allt smakar mycket bra och vi tar tid på oss och njuter. Men sedan har vi till slut ändå en ny tid att passa. Vi ska hälsa på Christofers syster som just flyttat till Stockholm, i hennes nya lägenhet vid Hornstull och det är dags att bryta upp.

Toaletten anstår verkligen Stockholms officiellt bästa hotell, även om den är svårt att hitta. Vi tackar för oss och vandrar ut i stockholmskvällen. Mätta, nöjda och glada och med ytterligare en Afternoon Tea upplevelse i samlingarna.

Ståndsmässig toa

Om Afternoon Tea på Grand Hotel

Afternoon Tea serveras varje dag i Cadierbaren, dvs baren bakom de stora fönsterrutorna som man ser om man passerar förbi Grand Hotel.

Det är två sittningar, mellan 14:00-16:00 samt 16:30-18:30. I mån av plats finns även möjlighet till drop in mellan 14-17.

Afternoon Tea enbart kostar 575 kr, med någon form av bubbel, 695 – 825 kr beroende på vilken champagne man väljer.

Vi valde en väldigt simpel champagne, så vi betalade bara 695 kr

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Har kvar Grand på listan och hoppas att det snart blir ett besök. Intressant att de kör med smetana till sconesen. De vill alltså uppnå det feta i clotted cream och så kör de grädde för den som inte vill ha det syrliga. Att det ska vara så svårt att fixa clotted cream ändå. Det är relativt enkelt att laga. Hur som så ser det absolut delikat ut men vad är det strösslat på de ena sconesen?
  Rekommenderar Stockholm Tea & Garden när ni blir sugna igen. Varken havsutsikt eller höjd men så mysigt. Har hört att brittisk ambassadpersonal går dit.

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag är novas där, vad gäller clotted cream-makande. Men detta var också gott i alla fall. 🙂
   Det på sconesen är frön av något slag.
   Tack för tips vi provar gärna fler ställen vid tillfälle. Men just nu sneglar vi ju mot självaste London. Vi får se om det blir en bokning.

 2. Jag var där på uppskjutet födelsedagsfirande förra veckan, och blev faktiskt positivt överraskad! Tänkte lite mer turistfälla (?), men hade också längtat jättemycket efter att komma dit. Jag gillar annars Afternoon Tea-varianten på Svenskt Tenn/Tesalongen, men såg tyvärr att den är stängd tills vidare. Hoppas det ”bara” är coronastängt och att de öppnar snart igen.

  • Gunilla Yourstone

   Åh du tänker så? Jag tyckte att det mer verkade vara stammisar där. Förutom två norrländska turister då. 🙂
   Jag skulle vilja prova nya Pontus La Tour i DN-skrapan. Fast där är det dyrt!

 3. Trevligt! Vi har faktiskt testat deras Afternoon Tea två gånger, men det är väldigt längesedan. Båda gångerna gav vi bort det som en present (som vi själva var med på) och ena gången var till mina föräldrar, när min pappa levde, så det är längesedan. Men minns att det var trevligt och gott!

  • Gunilla Yourstone

   Det var ju en bra present att ge bort! Och en fördel om man själv får vara med och njuta! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *