Det här med vingårdar har visst blivit en jättegrej i södra Sverige. Vi har ärligt talat inte hängt med så jättemycket. Kanske varit milt skeptiska. För kan det verkligen funka? Men ja, det verkar faktiskt så.

Nu kastas vi rakt in i den svenska (nya) vin-traditionen. För nu ska vi rent övernatta på en vingård.

Arilds vingård

Arilds vingård

Arilds vingård är en av de äldre vingårdarna i Skåne. 2007 planterades den första rankan och 2010 var det dags för första skörden. Idag görs och säljs både bubbel, vitt, rött och glögg, varav det enligt personalen själva, främst är det vita Solaris-vinet som man är känd för.

Glamping

På helgerna på somrarna arrangeras många bröllop här och ”vår” helg är ingen undantag. När vi bokar i mars får vi veta att glampingen är det alternativ som finns kvar. Resten är bokat av helgens bröllop.

Glamping har vi provat utomlands. I tropiska och/eller varma länder typ Sri Lanka och Sydafrika. Dessutom alltid med ett lyxigt privat badrum i anslutning till tältet.

Här är det ett gemensamt toahus som gäller. Samt utomhusduschar och utomhus-tvättställs-ränna där glampingens gäster borstar tänderna på rad.

Men ja, så klart är vi på att prova detta. Mera glamping åt folket!

Boka boende på Arilds vingård här.

Arilds vingård

Vi anländer

Jag skulle ljuga om jag inte nojat lite. För vädret på Kullahalvön denna helg har prognostiserats till klart och soligt men kallt. Och något som jag både är specialist på och hatar samtidigt, är att frysa. Och frysa det gör man ju i tält om det är kallt. Med besked.

Vi kommer vandrandes vid halv sju först. Dagens vandring har ju innehållit så mycket som vi velat besöka, se och göra. Visst finns det en liten kyla i luften. Men solen gör att vädret ändå känts varmt.

Arilds vingård

Vi tilldelas ett tält. Hänglås och nyckel. Egen trall som tältet står på och utemöbler att sitta på i solen. Utsikten är de vackra vinodlingarna. Glampingområdet är stort, säkert en 30 tält minst. Byggda i en cirkel.

Inuti tältet två riktiga sängar och en liten elkamin. Fräscht och fint. Vi sitter ute i solen en stund. Dolar lite med vår packning. Men inte för länge, för nu är vi hungriga.

Middag

Uteserveringen har ett skyddat läge med väggar på tre sidor. Solen som ligger på från den fjärde. Här funkar det fint att sitta ute även kvällstid.

Vi börjar med att prova det klassiska vita Solaris-vinet. ”Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, krusbär, fläder och citron”, säger systembolaget om vinet.

Sedan Solaris Barrique. ”Fruktig, mycket frisk, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, smör, kryddor, vanilj, torkad ananas, fläder och citron.” Enligt samma pålitliga källa.

Solaris Barrique blir favoriten. Det kan jag tänka mig att köpa på systemet någon gång.

Arilds vingård

Till detta äter vi en vegetarisk rätt med spetkål, rotselleri, tryffelliner, potatismos och ramlöksolja. All mat som serveras är lokal från omgivningarna.

Natten i tält

Tillbaka i tältet upptäcker vi vårt misstag att inte ha kört igång el-kaminen innan vi gick iväg för middag. För nu när solen är borta efter en lång ljum kväll är det ju kallt! Nåväl vi riggar med stadiga pyjamasar i form av gympabyxor, underställ och fleece. Öronproppar ingår i övernattningskittet och är välbehövligt. Ute på glampingen sitter flera gäng kvar ute och pratar och på bröllopet har man höjt volymen några snäpp.

Arilds vingård

Men öronpropparna stänger ute allt det effektivt och bra, vi somnar utan problem och sover hela natten.

Arilds vingård

Frukost och avgång

Utomhusduschen lockar inte. Vi intalar oss att vi ju fortfarande är superrena efter gårdagens två havsbad och skippar den.

Frukosten här är riktigt fin. Man ska ju vara försiktig med superlativen här i livet. Men helt klart en av de bättre hotellfrukostar jag ätit. Och det säger en del. Många fräscha alternativ på sallads- och fruktsidan. Sedan är vi redo att vandra vidare på dag 2 mot Utvälinge.

Tack och hej säger vi till Arilds vingård. Nöjda med såväl glampingupplevelse som mat och vin. Du har väl sett vår reel från Arilds vingård också?

Arilds vingård

Boka boende på Arilds vingård här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Visst är det häftigt att det blivit så populärt med vingårdar i Sverige. Förra sommaren bokade vi ett vingårdspaket på Arild med guidat besök bland rankorna och provsmakning från tankarna innan trerätters smakfull middag och övernattning i de gamla ladugårdsbyggnderna innan som vi också tyckte en riktigt god frukost. Det här är något vi kan tänka oss att göra om på någon annan vingård!

    • Gunilla Yourstone

      Ja kul med svenskt vin. Vi hade gärna gått en rundtur också om vi haft mer tid.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *