En lugn solresa för att umgås med familj och släkt. Som tanke är den vacker. Men bucket-listan ligger ju alltid där i bakhuvudet och skaver. Det bär emot att ”torr-resa” bara, utan att kunna uppfylla några drömmar.
Så när flygbiljetterna är bokade och finliret med varm hand lämnas över till familjens resebloggare och bokningsexpert, bär det sin inte bättre än att en övernattning vid Plitvice National Park och en dagsutflykt till Mostar i Bosnien-Hercegovina, smygs in i schemat. Så ja, två check, känns mycket bättre!

P1010746

plitvice

plitvice national park

Dagens bucket-list-jägare
Dagens bucket-list-jägare

Plitvice är en nationalpark i norra Kroatien som består av ett system av klargröna sjöar på olika höjder i förhållande till varandra och som sinsemellan förbinds av otaliga vattenfall. Parken är stor nog att promenera runt i i flera dagar, ett nät av olika vandringsleder leder runt, genom och över sjöarna och vattenfallen.

plitivce national park

plitivce national park

Våra tonåringar kräver tämligen omedelbart att vi ska följa led H, som är en av de kortaste lederna. Hade vi besökt parken enbart vuxna hade strategin troligen varit den omvända, att gå så långt och mycket som möjligt i detta overkligt gröna och ”paradisiska” landskap…

Hur lägger man upp besöket i Plitvice?

Nationalparken har två entréer, entré 1 och entré 2, varav 1:an är längst till öster i parken och 2:an i mitten.
Vår approach blir att börja vid entré 2, direkt ta tåget därifrån högst upp i parken (längst till vänster på kartan nedan), för att sedan vandra tillbaka till P2. Från P2 går en båt till P3. Här intogs en hamburger-lunch och sedan vandrade vi vidare ”högerut” och avslutade med att ta ytterligare ett tåg tillbaka till entré 2.

Ett upplägg som funkade utmärkt. Med valet av led H tog detta ungefär 5 timmar.

map-Plitvice-lakes

Det regnar ganska mycket i Plitvice. Detta är naturligtvis något bra, annars skulle naturen inte ha denna fantastiska gröna färg, och vattenfallen skulle inte vara så ymniga.

Men på grund av allt regnande kan det vara smart att hålla koll på väderprognosen i förväg och vara lite flexibel i valet av utflyktsdag.

Regnet kan även innebära att vissa delar av parken är översvämmade och avstängda.

Mat finns vid entréerna och vid P3.

plitvice national park
Ska man tro att det är avstängt här i morgon??

Var bor man?

Plitvice ligger 3 timmars bilväg från Split. Väl på plats vill man ha gott om tid att promenera runt i parken, vi rekommenderar verkligen 1-2 övernattningar i den lilla byn Jezerce, någon kilometer från nationalparken. Här finns massor av privata guesthouses och ett par restauranger. Även en liten butik finns, men den var stängd när vi kom söndag kväll.
Vi bodde på trevliga och enkla House Tomljanovic som du hittar här.

plitvice national park P1020042 P1020062

Plitivce är en overkligt vacker nationalpark, som absolut är värd timmarna i bilen upp från Split eller Makarska Rivieran.
Även våra tungsinta och lättuttråkade tonåringar var tvugna att erkänna sig charmade efter avslutat besök.

Länk till Plitvice National Parks hemsida. här finns öppettider, priser mm.

Alva har hela 2 dagar kvar till tonåring, så hon är positiv och entusiastisk till utflykten.
Alva har hela 2 dagar kvar till tonåring, så hon är positiv och entusiastisk till utflykten.

plitvice national park P1020128 P1020152 P1020175 P1020186 P1020197

Alla är inte lika roade.
Alla är inte lika roade.

Missa inte att gilla 4000mil på Facebook för fler tips om resor.

 

8 Comments

 1. Åh, så vackert! Plitvice finns med på min bucketlist 🙂

 2. Kul att se era bilder från Plitvice! Verkligen härliga färger! När vi var där (oktober 2015) hade det regnat så mycket att vissa delar var avstängda… Det var iofs ett fint besök ändå! Och vi bodde förstås på camping. Det finns många campingar runt om, vi hittade en charmig och enkel camping i en farbrors trädgård (medWiFi!).

  • gunilla yourstone

   Det var lite avstängt för oss också, plus gångbron som jag visar på bild som var halvt om halvt översvämmad och så skulle massor av människor försöka mötas halvvägs på den!

 3. Anna-Lena

  Jag gillar ditt uttryck ”torr-resa”, förstår PRECIS vad du menar, fastän jag idkar det mycket själv. Torr-reser alltså :D.
  Det är ju inte alltid som alla i ressällskapet har samma behov att se sig omkring och då måste man lite anpassa sig.
  Plivice är så vackert! Jag blir helt salig av bilderna. Vi har besökt både Plivice och Krka och dom är båda helt underbara.

  • gunilla yourstone

   Kul att du uppskattar uttrycket! 🙂
   Jo torr-reser gör man ju en del, tex med barnen, men bara man får kila in något litet till sig själv också, så brukar det gå bra.
   Ja, visst är det fint, Krka blev det inte den här gången, hade läst/hört att Plitvice är ännu bättre.

 4. Cattis

  Wow! Känns absolut som ett måste när vi besöker Kroatien, får se om det blir iår eller längre fram

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *