Hästarnas dal är inte bara titeln på en tantsnuskroman från 1980-talet. Det är även en benämning på den dalgång på Island där orten Varmahlid är belägen. Här är hästarna nämligen i majoritet mot människorna. 7400 mot 2000.

Det är också här vi väljer att genomföra vår, förstås obligatoriska, ridtur på de isländska hästarna.

Hestasport´s anläggning ligger praktiskt, endast ett par kilometer från Ringvägen. Hela maskineriet är synnerligen väloljat, med en reception där man anmäler sig ute vid vägen och hästar och stall ett par kilometer bort.
Ridguiderna sadlar och tränsar hästarna i snabbt tempo medan vi koncentrerar oss på att gulla med och lära känna våra tilldelade hästar.

rida islandshäst

rida islandshäst rida islandshäst

Efter en kort introduktion i ridningens ädla konst, får vi sitta upp och rida iväg. Vi har strålande sol från molnfri himmel, dagen till ära. Vi har beställt den kortaste turen, endast 1 timmes ridning. Flera i familjen har noll eller mycket begränsad erfarenhet av hästar och ridning och vi vill inte utmana ödet och allas glada humör genom att pusha någon utanför sin komfortzon.

Se vår film här:

rida islandshäst

Vår ungerska guide Gergö granskar våra outfits med van blick.

-Det syns att ni är skandinaver, säger han. Det är bara skandinaver som vet hur man ska klä sig i det här klimatet. Alla andra nationaliteter har antingen för mycket, för lite eller helt fel kläder på sig.

Vi fnissar en stund gemensamt år israeler i dunjackor och japaner i regnponchos. Vi skandinaver emellan. För visst är Gergö skandinav även han, efter 2 år på Island?

Gergö har tillbringat hela sitt vuxna liv med att flytta runt i Europa och sköta hästar och rida med turister. Han vet vad turisterna på Island vill prata om:

-Vad tycker ni om midnattssolen, frågar han. Klarar ni av den? Kan ni sova?

Vi får förklara att vi hemma i Umeå bor på praktiskt taget samma latitud som Varmahlid, att nu i augusti börjar det ju faktiskt bli ganska mörkt om nätterna och att nej vi sover lika bra på sommarens som på vintern. Ljuset bekommer oss inte i någon negativ bemärkelse.

rida islandshäst

Vi töltar förstås och det blir verkligen som en uppenbarelse om man redan ridit islandshästar på tur i Sverige. För om man i Sverige får kämpa sin in i tölten via trav, eller kanske helt gå miste om den trots försök, så bara händer den på Island!
Ingen häst vill eller försöker trava, tölten är verkligen deras naturliga gångart. Nu förstår vi varför ingen islandshäst som lämnat Island, någonsin får komma tillbaka. Det här vill man inte förstöra.

Vi vadar även över en å och förr än vi anar är vi sen tillbaka vid stallet och hagarna. En fantastiskt tur i sin enkelhet, med så underbart väder och allt. Vi är nöjda och glada och börjar rent drömma om att komma tillbaka för en längre ritt, kanske till och med en flerdagarstur.

rida islandshäst

Varför ska man rida islandshäst på Island?

 1. Ett enkelt och roligt sätt att komma ut i den vackra isländska naturen
 2. För att bara islänningen kan gångarten tölt
 3. För att islandshästridning inte är samma sak någon annanstans på jorden
 4. För att islandshästen i allra högsta grad är del av den isländska kulturen eller rent av folksjälen

rida islandshäst

rida islandshäst

Gilla gärna 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

8 Comments

 1. Avis! En dag kanske… 🙂

  • gunilla yourstone

   Om jag ska vara helt ärlig så tänkte jag innan att äh, islandshäst har jag ju ridit så många gånger i Sverige…
   Men för barnen var det ett måste och nu efteråt är jag är så glad att vi red. Det var verkligen en unik upplevelse att göra det på Island.

 2. Det är nog inte så lätt att klä sig om man kommer från en helt annan del av världen 😉 Jag gillar att rida islandshäst på Island eftersom det är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen. När det gäller ridning i övrigt gillar jag faktiskt andra hästar bättre 😉

  • gunilla yourstone

   Nä inte lätt, men de ser roliga ut. 🙂
   Jag tycker islandshästarna är praktiska i och med att de inte är så höga.

 3. Att rida islandhäst på island finns med på min bucketlist! Det känns som att det kommer allt närmare! Tack för alla fina inlägg från Island 🙂

  • gunilla yourstone

   Tack själv! ?
   Nu har vi skrivit så mycket on Island att vi nästan börjar undra om alla tröttnat på oss, men det kommer faktiskt några till inlägg.

 4. En vacker dag kanske jag också gör detta 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *