Alla nationer har sitt Angkor Wat. Om ni förstår vad vi menar. En sevärdhet som alla turister besöker och som är vida känt även av människor som aldrig satt sin fot i landet. På Island är det Gyllene Cirkeln. Dvs en rundtur på sammanlagt 30 mil från Reykjavik, som kan göras som dagsutflykt och som innehåller de tre sevärdheterna Thingvellir, Geysir-området och vattenfallet Gullfoss.

Vi gör rundan strategiskt fel, sist av allt på Island. Efter att vi redan sett tonvis med vattenfall och andra sevärdheter.

Vi brukar ju hävda att det sällan är de mest kända sevärdheterna som egentligen är bäst. Ska detta visa sig stämma även för Gyllene Cirkeln?

P1060402

Vi startar dagen i Borganes, svänger av Ringvägen på väg 35 mot Thingvellir. Bara en sån sak som att vägen är asfalterad fastän den inte är Ringvägen. Vi kommer fram till en av flera parkeringar. Det finns parkeringsvakter, parkeringsavgifter, massor med bilar, vi får parkera allra längst bort. Inte så att vi blivit folkskydda eller så under vår veckolånga resa på Island. Men så här mycket folk och kommers, det är vi helt enkelt inte vana vid längre.

Thingvellir

P1060322

Thingvellir är en synlig kontinentalspricka. Man rent ser hur kontinetal-plattorna legat och gnussat sig mot varandra och kommit på glid. Nog förstår vi att detta är en geologs våta dröm. Dessvärre är det inte vår.

Ravinen är asfalterad och inte speciellt märkvärdig rent visuellt. Sen en kyrka och några gammaldags charmiga hus.
Vi ser två turister totalkrascha sin hyrbil in i avspärrningarna till en gångbro. Kanske blir det höjdpunkten. Vi måste nog ”döma ut” Thingvellir som överskattat, åtminstone om man inte är geolog eller följer med på någon av dykutflykterna ner i sprickan under ytan. Fort vidare!

P1060343 P1060362

Gullfoss

Vi har sett samtliga av Islands andra omtalade och fotograferade vattenfall (med undantag av Svattifoss), närmare bestämt  Seljalandfoss, Gljufurarfoss, Skogafoss, Dettifoss och Godafoss. Hur ska nu Gullfoss stå sig i konkurrensen?

Jo tack, ganska bra, ska det visa sig.
Att gradera Islands vattenfall och ställa dem mot varandra känns faktiskt mest som en plåga. De är alla fantastiska, häpnadsväckande och vidunderliga. På sitt vis. Gullfoss likaså. Varken bättre eller sämre än de övriga.

P1060485 P1060553

P1060465 P1060483

 

Gejser-området

P1060447

Oj, det här är läckert! Gejsern Strokkur är en pålitlig trotjänare som år efter år, dygnet runt och året runt sprutar upp sin pelare av hett vatten var 5:e minut.

Här hade vi kunnat bli stående hela dagen, hypnotiskt stirrande på det pulserande vattnet. Men tonåringarna vill annorlunda. De är uttråkade och hungriga. Ingen bra kombination, bäst att bege sig tillbaka till civilisationen.

P1060406 P1060412 P1060427

Slutsats

Gyllene Cirkeln är as touristy as it gets på Island. Den ÄR definitivt ett måste, på grund av sin okrönte konung Strokkur. Vilken kämpe, vilken hjälte, vilken entertainer!

Gullfoss absolut, men det vore definitivt en skam att begränsa sina vattenfalls-bekantskaper på Island till bara detta. Island är i mångt och mycket sina vattenfall och vi vill slå ett slag för att uppleva så många som möjligt av dem om man väl är här.

P1060432

Gilla gärna 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

9 Comments

 1. Hållet med om varje ord ovan! Vi avslutade med Thingvellir, vilket gjorde det till en större besvikelse. Och långt tillbaka blev det också den vägen, om jag inte minns fel.

  • gunilla yourstone

   Ja jag vet faktiskt inte hur Thingvellir lyckats hamna på måstelistan föt Island!?

 2. emolis

  Oj, då får jag nog gå lite emot strömmen här känner jag 🙂 Jag tyckte Thingvellir definitivt var en härlig upplevelse med klar, krispig luft, annorlunda lavaformationer och ett härligt landskap. Att vi sen var praktiskt taget ensamma när vi var där gjorde ju inte saken sämre. Av vattenfallen blev det bara Skogafoss, Seljalandfoss och Gullfoss för vår del, alla fantastiska på sitt sätt. Nu känner jag att vi måste nog tillbaka till Island snart. Fast först Grönland, Färöarna och kanske några mer ställen… 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja det är rätt klart du ska säga emot! ?
   Har säkert jättemycket med turistmängden, dagen väder osv att göra.
   Och som sagt att dyka ner i sprickan tror jag är sjukt häftigt.
   Färöarna drömmer vi också om!

 3. Alltså, Island är ju nästan löjligt vackert! Jag vill dit! Nu!
  Ha en fortsatt fin helg 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja det är mest bara vackra vyer var man än vänder sig på Island! Att jämföra med Transsylvanien där vi är nu, där turistattraktionerna, slotten etc är välvårdade och skötta, men sedan finns otroligt många ställen något vid sidan av som är nedskräpade och eländiga så man blir rent bedrövad.

 4. Vilka vackra bilder! Kanon. Här är lite ren fakta om den Gyllene cirklen:
  http://www.rent.is/blog/the-golden-circle
  Trevlig resa!

 5. Josefin

  Oj, då har dom verkligen gjort om sen jag var där typ -95! Då var det verkligen inte så turistigt! Tyckte det var häftigt när man gick där vid kontinentalsprickan, och vi gick på vanlig grusgång typ. Inga bilar som körde där. Geysir och Gullfoss är också härliga minnen!
  Blir ju nästan lite rädd att åka dit igen, för jag vill till Island. Dock kan jag ju göra andra saker, ta dom andra vattenfallen istället. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det mesta såg nytt ut. Island har ju ökar turisttrycket från typ 300.00 per år till 1.300.000 på typ 10-15 år. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *