Vilka är egentligen de bästa sakerna att se och göra på Island?
Island är en fantastisk ö fullproppad med sevärdheter, upplevelser, naturfenomen och vyer. Efter vårt besök i somras, kände vi att en best-of-lista behövde koras. Det var ingen lätt jobb, juryn har sammanträtt till långt in på nätterna i flera veckor nu. Men här är resultatet, våra 6 bästa upplevelser på Island!

Bad i de varma källorna

favoriter på Island

Om vi sluter ögonen och koncentrerar oss, kan vi fortfarande känna känslan när det som borde ha varit vattnet i en iskall fjällbäck omsluter våra kroppar med 35 gradig värme.

Att först vandra 3 km upp i bergen i Reykjadalur, för att sedan bada i vatten från varma källor mitt ute i naturen slår mycket vi varit med om i resväg hittills.

Blundar…njuter….mmmm!

Läs om fler bad på Island här.

favoriter på Island

Vattenfall och stränder runt Skogar/Vik

favoriter på Island

En sånt sjukt grön och vacker del av Island! Här är precis proppfullt av fantastiska sevärdheter. Vattenfallen Skogafoss och Seljalandsfoss. Viks kyrka och den svarta lava-stranden Reynisfjara för att nämna några. En fantastisk eftermiddag tillbringade vi här, hade gärna stannat längre.

favoriter på Island

favoriter på Island

Myvatn

favoriter på Island

Myvatn ligger på månen.
Eller borde rimligen göra det i alla fall. Så väsensskilt är naturen här från allt annat man normalt finner på denna jord.

Bubblande azur- och klarturkosfärgade svavel-brygder, ångande lavafält och kolsvarta vulkaner. Se upp vart du sätter fötterna, för ut och vandra, det vill du om du kommer hit.

favoriter på Island

Geysern Strokkur

Geysern Strokkur var precis så häftig som vi hade hoppats på. Trogen och punktlig sprutade han hett vatten 30 meter rakt upp i luften var 5:e minut.

Vi kunde ha stått där hela dagen och hypnotiskt stirrat på det pulserande vattnet som till sist exploderade rakt uppåt. Ja, om det inte varit för de tre hungriga tonåringarna förstås…

Läs mer om Strokkur och hans vapendragare längs Gyllene Cirkeln här.

favoriter på Island

Ridtur på Islandshästar

En riktigt härlig naturupplevelse är det att ge sig ut i den isländska naturen på hästryggen. Aldrig har väl tölten glidit fram så jämt som här och kontakten med naturen och de forntida isländska vikingarna känt närmare.

favoriter på Island

Läs mer om att rida Islandshäst på Island här.

Jökulsarlon

favoriter på Island

En isblå sjö proppfull med sälar och fler-tusenåriga isblock. Gäsp, been there – done that. Noooot!

Det här känns helt unikt och inte likt något annat vi sett. Fastän vi inte ens fick plats på någon av båtarna på sjön rankar vi helt klart det här som en av höjdar-upplevelserna på Island.

favoriter på Island favoriter på Island

Läs mer om hela vår resa till Island här.

Vad som säkert hade blivit favoriter men som vi inte hann med den här gången

Höglandet med bl.a. Thorsmörk och Landmannalaugar strök vi denna gång. Det skär i hjärtat, för vi vet att vi skulle ha älskat det.

favoriter på Island

Några kilometer efter Skogar, på stranden ut mot havet finns ett flygplansvrak. Man kan inte köra hit, utan måste gå 4 km enkel väg och leta planet med gps-koordinater. Vi hade gärna gjort det, men tiden (och tonåringarna) räckte inte riktigt till den här gången. Next time.

favoriter på Island

Det är våra bästa tips på saker att se och göra på Island.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

8 Comments

 1. Marina

  Åh, Island är väldigt högt upp på min lista – ett riktigt önskeresmål och dit ska jag! (Gärna förr än senare!)

 2. Myvatn var absolut en upplevelse! Reykjadalur – där har jag aldrig varit. Jag gissar det var gratis att bada i källorna där, eftersom de var ute i naturen? (Till skillnad från blå lagunen där jag knappast skulle sätta min fot igen).

  • gunilla yourstone

   Ja det var gratis. En total naturupplevelse, om än en del folk. Vi provade även Myvatn Natural Baths som är norra Islands motsvarighet till Blå Lagunen, fast till halva kostnaden.

 3. Gillar dessa ställen!!! Sedan gillar jag Reykjavik 🙂 och Hemön (där jag har bott under ett år).

 4. Vi var på Island i fyra dygn för dryga året, direkt när vi kom dit så kände vi att vi skulle vilja åka dit igen och den längtan sitter i fortfarande.
  Känslan blir förstärkt när man läser om andra som varit där. Sommarhalvåret måste ju verkligen vara speciellt att vara där, se all grönska…

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *