När vi besökte Namibia berättade man för oss att det fanns ett uttryck i stil med Den som en gång får Afrikas jord på sina kängor kommer alltid att längta tillbaka.

Det är precis så det är. Afrika är vår favoritkontinent. När man väl besökt det riktiga Afrika (söder om Sahara) finns det alltid något där som drar i en. Sedan kan det dröja många år emellan besöken. Men suget finns alltid kvar.

Exakt vad är det då som drar i Afrika? Varför borde man åka dit minst en gång och prova (och få Afrikas jord på kängorna och alltid längta tillbaka)?

Solnedgångarna

De afrikanska solnedgångarna är helt enkelt i en klass för sig. Och soluppgångarna också för den delen. En stor del av grejen med Afrika är till och med att njuta av just dessa.

 

Safari

En av livets stora upplevelser är att åka på safari på den afrikanska savannen. Man blir nästa lite småfnittrig när man åker på safari i exempelvis Sri Lanka om man redan varit i Afrika innan, så stor kvalitetsskillnad är det. Self-drive eller med chaufför och guide. Vi har provat båda. I Masai Mara samt Etosha. Kruger står på listan.

Därför älskar vi Afrika

Därför älskar vi Afrika

Därför älskar vi Afrika

Naturen

Vidunderlig och otämjd är naturen i Afrika. Namibia är det häftigaste vi sett hittills. Kilimanjaro är ett rejält äventyr också. Men vi vill förstås prova Botswana, Victoriafallen och Madagaskar också.

Därför älskar vi Afrika

Människorna och kulturen

Härliga öppna och levnadsglada människor förknippar man ju med Afrika. Rytmer och spontan dans.
Men också en ännu levande stamkultur med traditioner.
Vi har hoppat i kapp med masaier runt lägerelden i Masai Mara, lyssnat på san-folkets klick-språk i Namibia och skakat våra lurviga till lokal live-musik i Kapstaden.

Hakuna Matata!

Därför älskar vi Afrika

Lodgerna

Särskilt om man är beredd att skiljas från lite seriösa mängder cash, finns det helt fantastiska boenden i Afrika. Riktigt lyxiga, men ändå avslappnade safari lodger, där man bor på pålar ovanför vattenhål dit de vilda djuren kommer för att dricka varje kväll. Med lägereldar där alla samlas efter middagen, tittar upp mot det södra halvklotets stjärnhimmel och berättar historier om dagens äventyr och morgondagens planer.

– Igår hittade jag en svart mamba under huven på min jeep, är sånt som lätt kommer upp i de här sammanhangen.

Därför älskar vi Afrika Därför älskar vi Afrika

Historien

Afrikas historia är många gånger svart som sot. Att besöka Robben Island utanför Kapstaden där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år, eller slavmarknaden i Stone Town på Zanzibar och höra om alla de övergrepp européerna utsatte afrikanerna för under århundradena är verkligen deprimerande, men lärorikt.

Att lära sig om stamkulturen och afrikanska traditioner är betydligt roligare. I Kalahari i Namibia och Botswana bor san-folket som ända in i vår tid levde som människans ursprung är. Som samlare och jägare utan boskap.

Masaierna i Afrika lever till stor del på en dryck bestående av blod och mjölk. Av denna bryggd luktar de så pass att ett lejon kan känna den på många kilometers avstånd!

Därför älskar vi Afrika

Stränderna

Afrikas stränder är oändliga, kritvita och öde. Behöver vi säga mer?

Därför älskar vi Afrika

Maten

Ok, den afrikanska maten är kanske inte gourmetmat av samma typ som man hittar i exempelvis Europa. Men den är spännande. Vad sägas om kudu, struts, zebra, vildsvin och krokodil?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

16 Comments

 1. Håller med på alla punkter och längtar redan tillbaka!

 2. Det kanske får bli till nästa år. Och även om jag inte kan jämföra med Afrika, safari på Sri Lanka var sådär…

  • gunilla yourstone

   Jamen visst var det så? Safarin alltså. Folk kom dit i full safari-mundering, kaki-kläder och objektiv i proffs-klassen. För några vattenbufflar liksom…

 3. Har inte varit i Afrika, står med på min bucket list och då gärna för att se mer av naturen och djurlivet som är där.

 4. Marina

  Jo, jag börjar förstå detta, och ja, jag ska…;)

 5. Längtar i stort sett tillbaka varje dag…
  Okavangodeltat, Mana Pools, Lake Kariba, Viktoria Falls, mm mm.
  En svag plan på att återvända till Zimbabwe nu i höst och då hyra jeep o upptäcka djurlivet och naturen i Namibia.
  Någon som är intresserad av att också uppleva sitt livs äventyr?

  • gunilla yourstone

   Åh dessa områden skulle vi också vilja besöka!
   Förstår att du längtar tillbaka.

 6. Carl**

  Jag har varit i Kenya och Tanzania 2 gånger och de är de mest fantastiska upplevelser jag haft. Första gången så åkte jag på safari genom de världsberömda Nationalparkerna och den andra gången besteg jag toppen av Mt. Kilimanjaro. Båda gångerna avslutade jag med 5 dagar på Zanzibar. Afrikas naturlandskap är otroligt vackert och fascinerande. Savannens oändliga frodiga grönska ger föda åt ett otroligt rikt djurliv. Denna savann är också vaggan för hela mänskligheten. Man blir förundrad av att ett sådant vackert och frodigt, livgivande landskap, samtidigt kan vara så brutalt och farligt. Får ni någon gång, möjlighet att resa till Afrika så gör det. Ni ångrar er inte. Den danska författarinnan Karen Blixen, sa kokt och insiktsfullt, att man kan lämna Afrika men Afrika lämnar aldrig dig. Jag kan bara hålla med till fullo.
  -Hakuna Matata!

  • gunilla yourstone

   Ja visst är det underbart med safari! Klilimanjaro har jag också gjort för många år sedan.
   Karen Blixen hon var klok hon. 🙂

 7. Kan bara hålla med, men Afrika är stort och det känns som att jag behöver se mer (helst snart). Vi har varit till 4 länder (Gambia, Namibia, Senegal och Sydafrika) och mångfalden på kontinenten är helt klart enorm. Oavsett plats så verkar alla dock dela det du nämner, fantastiska solnedgångar, vackra vyer och ett rikt djurliv återfinns på så många intressanta platser. 🙂

 8. Mitt i prick, bästa kontinenten!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *