Istanbul seglade direkt upp som en av våra favoritstäder när vi besökte staden i maj 2015. Vacker, lagom annorlunda, en fläkt av Orienten ni vet, promenadvänligt i Sultanahmet där de flesta av sevärdheterna ligger, god mat…

Ja, vi skulle kunna rabbla på ett tag, fördelarna är verkligen många.

Här kommer våra bästa tips till vad man inte får missa i Istanbul.

Basilikacisternen

En inverterad sevärdhet. Det enda som syns är kön. Man måste veta att den finns för att hitta den, för basilikacisternen ligger under jord.

Cisternen byggdes från början som ett tempel, men gjordes på 500-talet om till en vattenreservoar. Här finns vackra bågar och pelare, gamla kantrade statyer. En trolsk plats med ljussättning i rött och en dröm för fotografen.

Att göra i Istanbul

Bilfärja över Bosporen

Nere i hamnen, norr om Sultanahmet avgår bilfärjor flera gånger i timmen över till den asiatiska sidan av Istanbul. Det finns ett mindre övre däck där fotgängare kan ta plats. Denna färja kostar bara några kronor och är ett fantastiskt enkelt och billigt sätt att komma ut och se Istanbul från sjösidan. Vill man inte stiga i land i Asien sitter man bara kvar och följer med färjan tillbaka till hemma-världsdelen igen.

Bästa tidpunkt att åka är förstås precis innan solen går ner över Sultanahmets minareter.

Att göra i Istanbul Att göra i Istanbul Att göra i Istanbul

Hagia Sofia

Förstås måste man besöka denna kyrka slash museum slash moské. För Hagia Sofia har många ansikten och en lång och brokig historia. Vacker är hon i alla fall. Fortfarande.

Köerna ringlar långa på dagen, så kom en stund innan stängning i stället.

Kvarteren i Sultanahmet söder om Hagia Sofia

Här nere mot vattnet nedanför Hagia Sofia och Blå Moskén ligger enligt oss Istanbuls allra mysigaste kvarter. Ni vet så där så man vill stanna och iaktta, fota allt som kommer i ens väg och sitta ner och beställa in något på samtliga restauranger i grannskapet. Här skulle vi kunna tänka oss att bo också, nästa gång vi är i stan.

Att göra i Istanbul

Blå Moskén (eller en helt annan moské)

Blå moskén är förstås oerhört maffig och vacker där den ligger mittemot Hagia Sofia. Så förstås måste man hit och kolla läget. Men det är nödvändigtvis inte här du ska gå in, om köerna är för långa. Då finns det andra lika vackra moskéer att gå in i. Utan köer.

Att göra i Istanbul

Seven Hills Hotel´s takterrass

Seven Hills Hotel har en ovanligt gynnsam placering. Man är dessutom begåvad med en särdeles trevlig takterrass. Att inte tillbringa minst en solnedgång i Istanbul här uppe borde väl ändå vara förbjudet?

Att göra i Istanbul

Fontänen mellan Hagia Sofia och Blå Moskén i kvällsbelysning

På kvällen tänds Blå Moskén och Hagia Sofia upp. Fontänen som är belägen mitt emellan dessa båda giganter pulserar i regnbågens alla färger. Mycket vackert.

Att göra i Istanbul

Frossa i turkisk mat

Det turkiska köket är verkligen ljuvligt. Smaskiga kötträtter, välsmakande långkoksgrytor och underbara meze. Och då har vi inte ens pratat om Turkish Delight!

Missa för allt i världen inte att go all in på matfronten. Och ljuvlig Turkish Delight, de hittar du i massor i Grand Bazaar.

Att göra i Istanbul
Att göra i Istanbul

Grand Bazar

Grand Baxar är som namnet antyder världens största bazar. Samt även anor från medeltiden. Även om man inte är intresserad av att handla något, så är en tur härigenom ändå obligatorisk för att insupa atmosfären och kolla in kommersen. Själva köpte vi förstås Turkish delight. Vår lilla hemliga turkiska last.

Topkapi-palatset

Ett vackert palats omgärdat av en vacker trädgård. Detta var den osmanska sultanens residens och bygges på 1400-talet. Palatset är numera ett museum. Inne i relikrummet i palatset förvaras ett flertal reliker som sägs komma från profeten Muhammed, bland annat delar av hans skägg och en tand.


Nästa gång i stan, då ska vi själva prova Hamam, d.v.s. turkiskt bad och Dolmabahce-palatset.

Att göra i Istanbul
Grand Bazaar

Läs alla våra inlägg från Istanbul här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Instagram för mer reseinspiration i ditt flöde.

 

6 Comments

 1. Jag reagerade direkt när du skriver ”promenadvänlig”. Du berättar ju bara om Gamla Stan. Och ja, mellan sevärdheterna där är det promenadavstånd. Men resten då? Istanbul är stort. Jättestort med minst 14 miljoner invånare. Men det är en helt fantastisk, underbar stad.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det har du rätt i, Istanbul är väl Europas största stad om jag minns rätt nu med 13-14 miljoner invånare. (dvs om man räknar hela befolkningen i både Europa och Asien). Kanske borde förtydliga det.

 2. Så vackra bilder! Har inte varit Istanbul sen 2000 när jag bodde i Bulgarien. Blev sugen på
  En weekend dit nu! Kram

 3. Vilket mysigt tips med Basilikacisternen – den har jag missat totalt! Nästa gång i Istanbul ska jag definitivt kolla in den. Bra inlägg!

  • Gunilla Yourstone

   Åh har du missat det, ja men då måste du bara dit nästa gång i Istanbul. Otroligt häftigt!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *