Kyoto är inte bara vår favoritstad i Japan, utan även en av våra favoriter i världen. Hela 1-miljoners-staden är fullständigt knökfull med gammaldags japansk arkitektur, underbar mat, vackra japanska trädgårdar och imponerande tempel.

En gång om året blommar körsbärsträden under en enda kort vecka. Då fylls staden av turister, både inhemska och utländska. Under denna vecka spelar förstås blommorna huvudrollen och får bestämma vart man först och främst beger sig i staden.

Men Kyoto är sevärt året om och är en av få städer där vi faktiskt inte vet om vi skulle kunna få nog och tröttna, eller om vi för evigt skulle kunna vandra runt och upptäcka nya trädgårdar och tempel.

Tempel

1. Fushimihelgedomen – vår absoluta favorit

Detta vidsträckta tempel ligger i utkanten av Kyoto och nås med pendeltåg. Kilometer efter kilometer av gångvägar under röda tori-portar har gjort templet världsberömt.

Man vill komma tidigt innan de stora massorna anfaller och gå långt bort bland gångarna för att få vara lite grann ensam under portarna.

2. Ryoanjitemplet

På andra plats kommer detta feng-shui tempel för sin rofyllda atmosfär. Detta är verkligen en plats för att sitta ner och meditera i solen. Komma tidigt på dagen är förstås det som gäller.

3. Gyllene pagodan

Lite för mycket folk är det ändå här. Och alla ska förstås stå på samma ställe för att fota när det gyllene templet speglar sig i den omgivande dammen.
Dock är det maffigt och ingår i den obligatoriska tempelrutten.

4. Silvertemplet

Här är det egentligen inte själva templet som främst är sevärt, utan den maffiga mossbeklädda och perfekt skötta trädgården.

 

Trädgårdar och gångstråk

5. Bambuskogen i Arashiyama

Kanske lite mindre än vi trodde innan, men ändå riktigt läcker och förstås något man måste se i Kyoto.

6. Maryuama Garden

Mitt i centrala Kyoto ligger denna trädgård. Under kärsbärsblomningen fylls den av uteserveringar och bord under körsbärsträden. Då är detta bästa platsen i Kyoto att fira Hanami.

7. Filosofens stig

Ärligt talat så vet vi inte riktigt hur denna promenad gör sig alla de 51 veckor då körsbärsträden inte blommar, men under blomning är det få platser i Kyoto som mäter sig med denna.

8. Okochi Sanso – en trädgård bortanför bambuskogen

När man promenerat genom bambuskogen i Arashiyma, ska man inte som de allra flesta besökare vända tillbaka igen, utan istället fortsätta in i trädgården bakom. En av våra favoritträdgårdar i Japan.

 

Stadsdelar

9. Gion

En underbar del av Kyoto med stor geisha-spotting-chans. Gränden Shirakawa-minami Dori är den absoluta höjdpunkten i Gion.

10. Sannenzaka Ninenzaka

Charmigt promenadstråk med traditionell bebyggelse och massor av mysiga butiker och restauranger.

Äta och bo

11. Puntocho-gränden

Puntocho-gränden, precis intill floden är den perfekta anhalten för middag i Kyoto. Vi provade flera restauranger med utsikt mot floden och åt resan bästa mat här.

12. Ryokan

I Kyoto måste man förstås passa på och bo i traditionell ryokan. Här sover man på futoner på golvet och delar badrum med övriga gäster. En upplevelse.

Här finns några riktigt fina ryokan-hotell i Kyoto.

 

Bonus: Hemliga sevärdheter

(13). Mosstemplet – Saihoji

Besökare måste ansöka om tillstånd i förväg för att besöka detta tempel. Entréavgiften är 3000 yen, högre än i något annat tempel i Kyoto. Innan besökare får träda in i trädgården måste de delta i upp till två timmars zazen och avskrift eller mässande av sutror. Reglerna sägs ha tillkommit för att skydda den känsliga mossan från alltför stora horder av turister.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

4 Comments

 1. Härlig guide. Älskar serveringen under körsbärsträden. Vill verkligen åkta till Kyoto.

  • gunilla yourstone

   Det var en riktig höjdare att fira Hanami så under körsbärsträden!

 2. Lennart Jonsson

  Hej! Jag har egentligen flera frågor! Jag har rest mycket i världen men aldrig sett Japan vilket är en av mina favoritmål. Vilka årstider är bäst och hur är vädret t.ex dec-mars. Hur länge får man stanna i Japan utan visum. Om jag skulle vilja bo i tre månader i Kyoto som bas, finns det boende för rimliga summor där det finns el och vatten, toalett och inga hotellpriser? Jag skulle vilja se japan under tre månader och jag har en god förtidspension och jag förmodar att du kan ta ut pengar där i automater som i Europa. Är det dyrt i Japan, alltså att äta och ta sig fram med tåg t.ex. Jag är ganska enkel av mig och kräver ingen lyx, jag vill bara fotografera massor. Mvh/Lennart

  • Gunilla Yourstone

   Bästa tiden för Japan är antingen under körbärsblomningen som infaller alldeles i slutet av mars, eller i början av april. Eller höst då parkerna får höstfärger. Är inte helt 100 på exakt när det inträffar, eftersom jag inte varit där då men, slutet på oktober, början på november kanske?
   Ta ut pengar i automat går bra, men betala med kort går inte alltid. Japan är fortfarande ett kontant-land. En middag för 2 inkl. någon öl gick på 350-500 kr för oss 2013. Det billigaste vi åt var någon lokal snabbmatskedja med japans mat. Ca 50 kr/person.
   Hat tyvärr ingen koll på att långbo i Japan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *