Världens största, världens högsta, världens längsta. Rekorden alla vill vara. Men hur mäter man egentligen en kanjon? På vilken ledd blir man egentligen världens största kanjon? Längd, djup eller bredd? Eller förmodligen en kombination av dessa tre. För en enormt djup kanjon, som är superkort är ju inte superimponerande förstås eller är kanske inte ens en kanjon? Och motsvarande för de andra måtten. Detta gör det lite komplicerat att jämföra kanjons med varandra och riktigt officiella listor verkar saknas. Var och en gör sin egen bedömning och alla vill förstås ha sin plats på listan.

Officiellt störst: Yarlung Tsangpo Canyon, Tibet

Värdens största enligt samtliga listor verkar ändå vara den, åtminstone för oss helt okända Yarlung Tsangpo Canyon i Tibet. 50 mil lång och som mest 5 kilometer djup är verkligen grandiost och verkar storslaget. Men som sagt, vad hjälper det för turistläget, om känner till den?

Mest känd: Grand Canyon, USA

När vi påbörjade detta inlägg trodde vi nog att Grand Canyon var världens största kanjon. Men så är alltså inte fallet. Däremot har man ju lyckats göra sig ett namn och är en riktig världskändis. Grand Canyon finns ändå på topp-10-listan. Exakt vilken position den får där beror på hur man räknar.

Här var jag 1990 och vandrade ner i kanjonen. Och så upp i en den varmaste tiden på eftermiddagen. Inte det smartaste jag gjort. Skulle gärna åka tillbaka någon gång.

Afrikas största kanjon: Fish River Kanjon, Namibia

Officiellt störst i Afrika är magnifika Fish River Kanjon. Där tillbringade vi två minnesvärda dygn 2011. Längtar sedan dess ständigt tillbaka.


Världens största gröna kanjon: Blyde River Canyon, Sydafrika

Jodå den kategorin finns, åtminstone enligt Blyde River Canyons officiella hemsida. Vacker är den hur som haver.

Läs om vårt besök förra året här.


Andra små gobitar till kanjons som vi besökt

Vi gillar ju kanjons, det är belagt sedan gammalt.

Här hittar du till exempel vår hyllning till kanjonvandringen.

Förutom dessa kommer här några andra favoriter.

Gorges du Verdon

Gorges du Verdon är senaste erövringen i kanjon-samlingarna. Riktigt vacker och med en praktisk väg runt om för riktigt vass kanjonspotting utan särskild ansträngning.


Hällingsåfallet, Jämtland

Sveriges längsta kanjon lever ett oansenligt liv som total doldis i norra Jämtland. Men mycket värt ett besök.

Petra Siq, Jordanien

Den kanjon som utgör enda ingången till klippstaden Petra i Jordanien är verkligen läcker i sig. Och inte blir det förstås sämre av det som man vet väntar i slutet av den.

Kappadokien, Turkiet

Mitt över vägen från Göreme Open Air museum, men plats fullastad med busslaster av turister, hittade vi med slumpens hjälp en fantastiskt liten kanjon. Än idag vet vi inte vad den heter, om den ens har ett namn. Men vi var helt ensamma under vår promenad och klättring här.

Vill du läsa om fler vackra kanjons och häftiga naturupplevelser? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Tags

2 Comments

  1. För ett antal år sedan då vi planerade vår resa till Namibien så hittade jag er blogg. Tack vare den så bilade vi till Fish River canyon. Wow vilket ställe! Bodde också ett par nätter på samma ställe som ni, stugorna vid stupet 🙂. En otrolig plats! Tack för en intressant blogg!

    • Gunilla Yourstone

      Åh, vad roligt att du också gillar Namibia! 🙂 Vårt favoritland. Och visst var Fish River Lodge något alldeles extra.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *