När vi bokar vår resa till Franska Rivieran och Provence är det faktiskt mycket med Gorges du Verdon i åtanke. Denna kanjon finns på vår lista över platser som vi absolut vill besöka någon gång. 2 timmar med bil tar det från Nice och hit. Vi gillar inte att stressa, så vi skippar iden om en dagsutflykt och bokar in oss två nätter på hotell i närheten. Och inte vilket hotell som helst heller. Vi hittar ett charmigt slott att bo på, läs mer om Cateau de Trigance här. På så sätt får vi en heldag till denna maffiga kanjon och det behövs verkligen för att göra den och dess omgivningar rättvisa.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon

Vi startar med hyrbilen direkt efter frukost. Från vårt charmiga slott är det inte långt till kanjonen och den första utsiktsplatsen. Det är skyltat hela vägen fram.

Vi har haft någon ide om att hike´a här, men vid närmare research, verkar vandringslederna här ganska extrema och inget för den som fortfarande har balansproblem efter sin stroke. Istället följer en mycket trevlig och slingrig bilväg, Route des Cretes, hela den mest dramatiska delen av kanjonen, både på norra och södra sidan. Nu, en vanlig veckodag i september, är vi ett ganska lagom gäng som avverkar denna slinga för dagen. Vi får plats med bilen på egentligen alla små parkeringsfickor där vi vill stanna.

Mäktig utsikt. Fast stanna inte här på restaurangen vid Grand Canyon Hotel. Det var här man körde bort oss från två olika tomma bord.

Gorges du Verdon

Tipset är att stanna vid alla stopp som uppenbarar sig längs vägen. Sen får man reda ut på plats hur mycket det är att se och hur länge man behöver stanna.

Gorges du Verdon

Gorges du Verdon

På väg ner mot sjön passerar vi byn Aiguines med sitt imponerande slott. Som lunch-stopp väljer vi den söta byn  Moustiers-Sainte-Marie med sitt vattenfall och sin dramatiska lilla kyrka uppe på höjden. Här äter vi en av resans bästa måltider på Le Relais. Sjukt imponerande när restaurangen med bästa läget också har ambitioner nog att servera den bästa maten.


 

Efter lunch kör vi tillbaka några kilometer till sjön och bron där man kan hyra båt per timme och själv ge sig ut på floden. Vi skulle så gärna vilja ta en kajak här. Både för att den fina klargula färgen skulle göra sig perfekt i våra foton. Och dessutom för att kajaken är ju liksom vårt färdmedel nu, kajakägare som vi blivit i sommar. Men vi tänker på våra dyra kameror och Christofers svikande sinne för balans och  bestämmer oss för en trampbåt i stället. Flytsäker, bred, komfortabel. Lätt att komma ut och i. Tyvärr i den mördande tråkiga färgen vit.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon Gorges du Verdon

Vi kör en timmes trampbåt, känns som helt lagom tid att tillbringa på vattnet. Folk badar också, men våra badkläder ligger kvar hemma på slottet, så det får bli en annan gång. Sedan kör vi bilvägen på norra sidan av kanjonen också. Här är vyerna om möjligt ännu smaskigare. Innan vi avslutar och tar oss hem till Trigance är solen redan på väg ner. En riktigt härligt dag!

Gorges du Verdon

Vad är Gorges du Verdon?

Gorges du Verdon är en kanjon som skapats av Verdon-floden som gröpt ur det porösa kalkstensberget. Kanjonen är 25 kilometer lång och upp till 700 meter djup på det djupaste stället.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon
Gorges du Verdon

Vad kan man göra här?

Här gör man i huvudsak 4 saker. Man kör runt den oerhört vackra vägsträckan Route des Cretes. Bara 2,3 mil lång, men tar evigheter eftersom man hela tiden stannar på utsiktsplatser och tittar och fotar. Sen kan man vandra, åka båt i floden och bada. Vi rekommenderar en heldag om man vill göra ett liknande upplägg som vårt. Vill man även vandra, blir det ju en dag till.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon

Var ska man bo vid Gorges du Verdon?

De orter som pekas ut som startpunkter för Gorges du Verson-upplevelsen är dels Moustiers-Sainte-Marie, där vi alltså åt lunch. En by med alla de attribut som gör Provence. Eller Castellane, som vi aldrig besökte. Vi vill definitivt lägga till Trigance som en möjlig startpunkt. Det var här vi själva utgick ifrån.Vårt fantastiska hotell-slott Chateau de Trigance bokar du här.

Läs alla inlägg om Frankrike här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

14 Comments

 1. Fantastiskt! Av era inlägg känner jag att det måste bli mer Frankrike för framtida resor. Jag har sett vyer av Gorges du Verdon förut, när jag följer cykeltävlingen Tour de France. Men era bilder är ännu bättre 👌🏼 Och bo på slott…

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att du blir inspirerad! 🙂 Gorges du Verdon är verkligen sevärt. Fler inlägg från Frankrike kommer.

 2. Marianne

  Så härligt att läsa– och titta på de underbara bilderna !

 3. Så vackert och vilken fantastisk färg på vattnet!

 4. Igenkänning! Älskar detta ställe! Var här 2015, fantastiskt!

 5. Anniks D Ekblad

  Min man älskar Frankrike o flyget t Nice har vi åkt med många ggr (även bröllopsresan)
  Tack för tips om slottet..min svåra höjdrädsla/svindel gör att jag bara (knappt) kan titta på kanjon-fotona 😥

  • Gunilla Yourstone

   Slottet är verkligen något extra! Men Gordes du Verdon kanske du ska skippa då? 🙂

 6. hej, jättebra jobbat och fint! Jag undrar hur det funkade med hyrbilen, vart kan man hyra, pris osv?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *