Det är vår första morgon i Frankrike. Gårdagen bestod förvisso i en första drillning i komplicerade franska publika färdmedel. Men också av en entusiastisk kvinnlig Uberchaufför (då när vi gett upp alla de där komplicerade publika färdmedlen) som spelade franska kärlekssånger för oss på högsta volym och visade oss utsikten från Moyenne Corniche. En sen incheckning på ett tyst och mörkt hotell, med rumsnyckeln i ett säkerhetsskåp vid dörren. Och så precis när vi trodde att dagen var över, att endast sömnen återstod; ett hejdundrande fyrverkeri där ute över viken som vi betalat extra för att se från vår balkong.

Nu vaknar vi sent och dåsigt efter resdagen. Till croissanter och café au lait.  Upptäcker Villefranche-sur-Mer. Köper ny röd nations-keps till Christofer och solkräm till oss båda. Christofer glömde packa, fastän jag la allt på hans väska. Gränder och precis en sån strandpromenad som vi gillar. Med restauranger och bord längs kluckande vatten. Bortanför en ganska ocharmig strand ändå. Nedanför tågstationen. Vi vandrar vidare. Det är inte hit vi är på väg.

Vi ska ut på halvön Cap-Ferrat och vandra slingan Tour of Cap Ferrat. Av Lonely Planet utnämnd till nummer 1 att göra i Cote d’Azur. Lite tråkig landsvägspromenad först, de flotta villorna har snott all havsutsikt och balkat av med murar och taggtråd. Men efter strandorten Passable kommer vi ut på stigen som går längs havet.

Tour of Cap Ferrat

7 kilometer av azurblå vikar, pinjeträd, fyrar, klippor och fransmän i jogging-outfits. Dyra lyxbåtar för ankar. En aldrig sinande ström av flygplan på väg in mot Nice Airport. Vi ser både SAS och Norwegian. Igår var det vi som satt på ett flygplan och såg ner på det här:
– Där är ju halvön som vi ska vandra runt i morgon!

Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat

Det här är ju inte en sån led man är ensam på. Den är en sån där man samsas. Fast efter fyren glesnar det. Många verkar svänga av, upp från havet just här, vid dricksvattenfontänen. Vi fortsätter. En enorm segelbåt som glider förbi.

Tour of Cap Ferrat
Tour of Cap Ferrat

Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat

I Saint-Jean-Cap-Ferrat äter vi lunch. En rejäl fransk lunch i hamnen. Inget som fuskas bort. Flera rätter och en nota på nästan 1000 spänn. Men sen vill vi ju till Monaco också, kommer vi ju på. Bussen tar bara kontanter, så det blir till att vänta 30 minuter gånger två. Är det sånt här man kallar Livets hårda skola?

Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat Tour of Cap Ferrat

Byte i Beaulieu-sur-Mer. Ny buss.

Monaco är som vi trott. Bilar och båtar. En intressant arkitektur med gammalt och anrikt i kontrast mot nytt. En kyrka under en motorledsbro. Casinot förstås med sina sportbilar utanför. Vi är inte så intresserade av sånt här ändå. Det finns helt klart en bortre gräns för hur länge man man kan titta på en lyxyacht. Eller 100 lyxyachter för den delen. När samma buss kommer tillbaka kan vi inte motstå att hoppa på den.

Stiga av vid Eze-sur-Mer. Återuppta det vi gör bäst. Vandring. Upp till byn Eze med utsikt över havet.

Läs alla våra inlägg från Franska Rivieran och Provence här.

Gillar du också vackra havsnära vandringar? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *