Vi gillar ju verkligen att besöka höga byggnader på resa. I Seoul finns sedan 2017 Lotte World Tower, världens 6:e högsta byggnad. Klart vi måste dit och kolla läget. Men konkurrensen mellan de höga tornen världen över är stenhård. Både i meter över havet och i coolhet och besökarvänlighet. Hur maffig är denna byggnad i förhållande till de andra tungviktarna på området?

Läs mer: Världens högsta byggnader topp 10

Lotte World Tower Seoul

Om Lottie World Tower

Lottie World Tower färdigställdes alltså 2017, för bara 2 år sedan. Byggnaden är 555,7 meter hög med 123 våningar. Förutom ett observation deck finns här även kontor, bostäder och ett hotell.
I bottenplan finns ett shoppingmal och precis utanför, på en ö i en konstgjord sjö finns nöjesparken Lotte World Adventure. Ett Lotte World Aquarium finns också och Lotte World Undersea Kingdom.

Ser ut som Disney. Men är inte Disney.

Att ta sig till Lotte World Tower

Till Lotte World Tower tar man sig med tunnelbanelinje 2 till station Jamsil.

Lotte World Tower Seoul

Att åka upp i Lotte World Tower

På våning 117-123 finns Seoul Sky, ett observation deck i 7 våningar.
Biljetterna till Seoul Sky kostar 25.500 Won om man förköper online eller betalar med Mastercard i kassan. Annars 27.000 Won.
Öppet 9-23.

Hissen visar en ganska häftig film i taket och högst upp längs väggarna under färden upp.

Lotte World Tower Seoul

Hur det var där uppe?

Uppe i observation deck har man inte sparat på krutet. Här finns utsikt åt alla håll, två sektioner med glasgolv, möjlighet till professionell fotografering på ett av glasgolven och en utomhussektion. Samt shop och flera caféer. Allra högst upp  dessutom en exklusiv lounge för Fine dining med utsikt.

Vi tror att figuren alla vill fotas med är Lotte?

Lotte World Tower Seoul

Vi besökte Seoul Sky på en fredag före lunch. Sikten var lite hazy med i stort sett ok för en storstad. Under de förutsättningarna var det inte mycket folk på plats alls. Förmodligen är det annorlunda vid klart väder, på en helg och vid solnedgångstid.

Lotte World Tower Seoul

Lotte World Tower Seoul
Lotte World Tower Seoul

Vad vi tyckte och en jämförelse med andra höga byggnader

Man tänker att en så hög byggnad ska vara det dominerande landmärket i staden, men så är det inte. Lotte World Tower ligger förhållandevis långt söderut i Seoul och i de kvarter som vi vanligen vistas i syns byggnaden inte alls. Ett ganska konstant dis över staden gör också att sikten blir begränsad. Uppe på Baegundae  Peak (Bukhansan National Park ligger i norra änden av Seoul) kan vi skymta Lotte som en liten, liten dimmig pinne, längst bort i fjärran, men det är allt. Stort minus alltså för att vi inte lyckas få varken skymt eller foto av Lotte från utsidan under våra fyra dagar på plats i stan.

Vyn vi aldrig fick se. Bild av cmmellow från Pixabay

Utsikten från observation deck var vidsträckt och man kunde se åt alla håll. Men Seoul är ju inte den vackraste av städer. Plus att tornet ligger lite avsides alltså. Hade varit mer intressant om det legat längre norrut så att man kunnat se Bukhansan till exempel. Mot för vackra, vackra Hong Kong, som ju nästa är en religiös upplevelse att se ovanifrån har Seoul inte jättemycket att komma med.

Lotte World Tower Seoul

Men stort plus för att det fanns flera våningar, glasgolv, utomhussektion osv, något som många andra höga byggnader i världen saknar. Även att de gjort en happening av hissen var ju kul.

Ett måste att åka upp i och med att det är så högt ändå, om man nu gillar höga byggnader. Men annars är Burj Khalifa i Dubai, Sky 100 i Hong Kong och Rockerfeller Center i New York häftigare. Om man nu ska rangordna.

Lotte World Tower Seoul

Läs alla våra inlägg från Seoul här.

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *