En av huvudanledningen att åka till Sydkorea är ju ofrånkomligen maten. Vi anländer till Seoul med kurrande magar och taggade att pröva allt som tillagas och serveras i vår väg.

Här kommer en liten guide till alla välsmakande rätter, läckra snacks och streetfood i Seoul.

Några klassiska måste-rätter

Korean BBQ

Koreanska matskolan börjar här. Man bör rimligen inte ha befunnit sig i Sydkorea många minuter innan man stöter på sig första Korean BBQ-restaurang. Dessa känns lätt igen på att alla bord i restaurangen har en egen stekhäll. Ibland i kombination med en fläkt. Och när man hittar sin första, är det bara att hoppa in och sätta sig. Restaurangbesöket går vanligen till så här. Man får, från en meny, välja bland några olika sorters kött. Kanske tar man fläsk plus nöt? Personalen kan få i uppgift att justera beställningen så att det blir lagom mängd till sällskapet. Sedan kommer maten in. Förutom köttet som du valt kommer mängder av tillbehör in. Hela salladsblad, någon sojasås att doppa köttet i. Kanske också en liten skål med salt. Kimchi, kanske lite koreansk tofu, olika sallader. Ja möjligheterna och fantasin är obegränsade.

Köttet kommer in i rå, okryddad form. Det är alltså nu meningen att man ska steka själv. Grillverktyg tillhandahålls. Stekpincett och sax till exempel. Saxen använder man till att klippa köttet i mindre bitar. Ibland steker personalen köttet åt dig, vid ditt bord. Ibland blir du lämnad åt dina egna grillkunskaper. Det färdigstekta köttet doppar man i den där sojasåsen. Eller i saltet. Sedan lägger man ett salladsblad i handflatan, lägger köttet över och lite sallad på toppen. Rulla ihop som en liten salladswrap och ät med handen.


Egen tallrik att härbärgera sin mat på är överkurs och onödig disk. Man tillverkar sina tuggor eftersom och äter med handen eller med sina pinnar direkt från häll och skålar.

Vissa restauranger tillhandahåller förkläden för denna rätt, köttet på stekhällen kan ju sprätta rätt rejält.

I Myeongdong och framför allt i anslutning till vårt hotell, aFrist Hotel Myeongdong hittade vi våra Korean BBQ-restauranger, varav vi alldeles särskilt vill tips om denna.


”Vår” restaurang hette bara något med koreanska tecken. Men så här hittade man dit från vårt hotell.

Bibimbap

Sydkoreas nationalrätt. Rätten serveras i en skål. Ris i botten och så övriga komponenter i ”sektioner” runt skålen. Inte sammanblandade. Det är  namul (sauterade, kryddade grönsaker), gochujang (chilipasta), stekt skivat kött. Rätten toppas med ett rått eller stekt ägg.
Vegetariska varianter finns också.

Denna rätt serveras precis som koreansk BBQ precis överallt i Sydkorea och ingår i den koreanska matturistens allmänbildning.

Dumplings

Dumplings (mandu på koreanska) är också mycket vanligt i Sydkorea och serveras ofta på speciella dumplingsrestauranger, med enbart denna rätt på menyn. Ofta enkla ”hak” med bara ett fåtal sittplatser. Ofta finns avsmakningsmenyer med olika typer av dumplings på, såväl som sett om 6 dumplings av samma sort. Förstås vill man smaka alla sorter. Vanliga typer av dumplings är fyllning av räkor, kött, grönsaker eller kimchi. Varav kimchi-dumplingsen ofta är de kryddstarkaste.

Vi åt våra dumlings dels vid Changdeokgung-palatset, vid västra sidoentrén och dels på vägen mellan Gyeongbokgung-palatset och Bukchon Hanok Village.

Nudlar

Nudlar är förstås ytterligare en klassiker. Vi åt på restaurang en gång och provade även första kvällen, efter vår sena ankomst, klassikern instant nudles, med hett vatten från vattenkokaren på rummet. En sak som bara måste göras i Sydkorea. Seven Eleven var leverantör.

Snabbnudlar från SevenEleven

Snacks

Jag är ingen stor vän av snacks. Mycket kalorier och lite mättnadskänsla, liksom. Men i Sydkorea ingår snacksen i reseupplevelsen och kan inte förbises.

Mochi

Mochi är små snacks gjorda av klibbigt ris. Egentligen japanskt, men åtminstone i denna sydkoreanska variant, fylld med olika frukter. Mochi är extremt klibbigt och det rapporteras inte sällan i de asiatiska medierna om hur framförallt äldre personer kvävts när de ätit mochi.
Vi besökte en alldeles speciell mochiaffär i Myeongdong, som Alva googlat fram, Strawberry Mochi Isigoya och köpte på oss en kartong med en av varje smak i.


Glaserade jordgubbar

Glaserade jordgubbar är stort och säljs överallt.


Bubble Tea

Bubbletea kommer ursprungligen från Taiwan, men hittas överallt i Sydkorea och känns lite som ett måste att prova. Det är te blandat med mjölk och/eller frukt eller annan smak. Drycken kan serveras både varm och kall. Och bubble då? jo till drycken tillsatts tapiokapärlor, små kulor gjorda av tapiokastärkelse som utvinns från kassavaroten.

Drycken serveras i plastglas med ett så tjockt sugrör att tapiokapärlorna kan passera.
Verkligen en typiskt ”knasig” sydkoriansk dryck.

Streetfood

I Seoul finns överraskande mycket streetfood. Även på hösten när vi var där och temperaturerna kröp ner till en 12 grader på kvällarna, verkade folk gilla att sitta ute på enkla uteserveringar eller köpa mat i gatustånd och äta på stående fot. Vi hittade mycket streetfood både i Myeongdong  och vid kanalen Cheong-gye-cheon, där en lanternafestival pågick under våra dagar i stan.

Koreanska pannkakor

Hann vi aldrig smaka, utan såg bara tillagas på gatan.

Potato Tornado

Dessa goda friterade rackare verkar säljas på många platser i världen. Men ursprungslandet är Sydkorea.

Beondegi

Definitivt i klassen, ”mer udda rätter som jag själv aldrig kommer att prova”.

Under våra dagar i Seoul pågick en lanternafestival i våra kvarter. Fredag kväll gick vi dit efter maten, men lördag hade vi definitivt lärt oss läxan och kom hungriga i stället. Plockåt lite här och där. Tills vi blev mätta. Hittade en stor wookpanna med något underligt i. Ett ungt par köpte just en strut och stoppade hungrigt i sig av innehållet.

– Vad är det? ville ju vi veta.
– Larver, blev svaret.

Läs alla våra inlägg från Seoul här.

Tags

3 Comments

  1. Minett

    Pannkakor, jordgubbar och dylikt är gott men kimchi och annan traditionell koreansk mat klarar jag mig gladeligen utan. Bubble Tea finns även i HongKong och i bland annat Stockholm, så om det är speciellt Sydkoriansk dryck, vet jag inte, då det är vanligt i HongKong. Men ett kul inlägg med bra bilder!

    • Gunilla Yourstone

      Nej som jag skriver är bubble tea från Taiwan. Dock mycket populärt i Sydkorea.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *