Vi bokar resan först. Med hotell och allt och datumen spikade förstås. Sedan skaffar jag Lonely Planets Seoul-guide. Och upptäcker att just våra datum och just i vårt kvarter där jag bokat hotell, går Seoul Lanterna Festival av stapeln.

Det börjar på fredag kväll. Hela det trevliga kanalområdet vid Cheong-gye-cheon fylls av lanternor. Dels är det sago-tema i år, men mängder av berömda sagofigurer avbildade i form av lanternor. Dels traditionella figurer och vanliga papperslyktor.

Seoul Lanterna Festival

På ett ställe kan den som vill sitta ner och tillverka sin egen lanterna-båt med ljus i och sedan sjösätta i kanalen. Vi fattar det som att man skicka med en skriftlig önskning med båten. Och hoppas att den ska slå in.

En lasershow körs över kanalen. Och så mängder av gatumat som säljs invid kanalområdet. För oss blir det förstås det perfekta kvällsnöjet våra resterande kvällar i Seoul. Att strosa i området, prova olika mat och godsaker och kolla in alla dekorationerna.Om Cheong-gye-cheon och Seoul Lantern Festival

Cheong-gye-cheon är ett rekreationsområde runtom en kanal, ursprungligen från 1600-talet, som efter att ha legat dold och bortglömd under en motorväg grävdes fram och restaurerades 2003-2005.

Lanternafestivalen är sedan 2009 ett årligt återkommande event här under första halvan av november.

Seoul Lanterna Festival
Seoul Lanterna Festival

Seoul Lanterna Festival

Övriga festivaler i Seoul

På våren firas den största lanterna-festivalen i Seoul. Lotus Lanterna Festival firas till minnet av Buddhas födelsedag som infaller ” den 8:e dagen det 4:e månvarvet”. Dvs 2020 den 30:e april och 2021 den 18:e maj. Festivalen äger rum under helgen efter Buddhas födelsedag. Denna festival är mycket större än Seoul Lanterna Festival, med stora processioner längs gatorna och uppträdanden. Jogyesa Temple verkar vara någon form av centrum för dessa festligheter. Vi skulle gärna återkomma till Seoul och se även denna festival.

Det firas också en fyrverkerifestival i oktober, nyår i slutet på januari eller början på februari och en vårfestival med körsbärsblomningen i fokus i början av april. Bland annat.

Seoul Lanterna Festival

Läs alla inlägg från Seoul här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

2 Comments

  1. Ser helt underbart ut, vackert och gratis kvällsnöje.
    Lägger detta på minnet!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *