I måndags kväll landade vi hela gänget hemma igen efter vår resa till Hong Kong och Seoul. En liten, nätt och lättsam hemresa på 22 timmar via Beijing.

Men hur har resan varit för oss, vill ju ni veta nu?

Att resa 7 personer och 3 generationer till storstäder

Inget jag funderade så mycket på innan om jag ska vara ärlig, men det är lite småpyssligt faktiskt att resa på storstadsresa med så många personer. Att inte tappa bort varandra i gatuvimlet, att komma på samma tunnelbanetåg och av på samma stationer hela tiden. Att hitta restauranger och fik, dels med bord ledigt för 7 och dels med menyer som alla kan acceptera.

Att komma överens om aktiviteter som passar alla, lagom takt och tempo och olika intressen. Jag som på en normal resa avsätter ca 0 minuter för shopping har på denna resa fått mitt decenniebehov av marknader med I love Hong Kong och I love Seoul-t-shirts stillat.

Min hjärna har nästan brunnit av att febrilt räkna in alla igen och igen och vara 4 steg framför i planering hela tiden.

Mest har vi hållit ihop gruppen alla 7, men lite har vi delat upp oss också. Framför allt i slutet av resan, då alla var lite tröttare.

Antingen går man all in. Eller så gör man det inte. Vi valde nr 1

Att återvända till Hong Kong

I inlägget jag skrev innan avfärd undrade jag om Hong Kong skulle leva upp till sin utnämning som min favoritstad i världen ytterligare en gång. Och svaret blir helt klart ja. Hong Kong, kramade mitt hjärta lika hårt denna gång och kanske, kanske till och med lite hårdare. Att inte beröras av de hundratusentals Hong Kong-bor som just nu kämpar för sin frihet med sina liv som insats är förstås omöjligt. Friheten som vi tar så för given att vi tycker oss ha råd att rösta på ett antidemokratiskt parti. ”För att röra om lite i grytan”

Vykort som de protesterande sprider över världen

Jag återkommer inom kort om situationen i Hong Kong i ett separat inlägg.

Att återvända är ju inte något jag gör särskilt ofta. Nu gjordes alltså just detta tillsammans med 6 stycken Hong Kong-noviser som inte varit i staden förut. Så det blev ju mycket upprepning för mig, med alla de obligatoriska sevärdheterna som ska avverkas, men också lite nytt. För gruppen var det nog rätt praktiskt med mig som kunde guida runt hyfsat, vi hann mycket på bara 2,5 dagar.

Vad jag tyckte om Seoul

Seoul äger ju inte Hong Kongs skönhet, men tar poäng på coolhet i stället. Sällan har jag mött en stad som träffar så rätt i stilkänsla och trend.


Aningen svårjobbad stad, ja. Tunnelbanan har kapacitet att knäcka vem som helst, trafiken likaså. Men så kommer vaktavlösningen i Seouls gamla ärevördiga palats. Man hittar den lilla syltan i kvarteret där man bor, där ingen pratar engelska men vi förses med varsina röda förkläden och två damer steker kött på gashällar åt oss vid bordet och sätter sig sen att äta mitt i restaurangen de också och vi får så gärna smaka även på deras mat.

Och Seoul-borna! Så nyfikna, intresserade och glada. Vinkande, leende. Lite blyga. Sällan engelsktalande. Men så måna om oss, vi som kommit för att besöka.

Och sen har vi ju Berget. Berget där draken bor. Men det förtjänar ett helt eget inlägg förstås.

Berget!

Jetlag:en

Jag älskar att resa västerut. Blir verkligen superpigg och sover bra gör jag också. Österut däremot, det är en annan och sorglig historia.

Och 8 timmars tidsskillnad Sverige mot Seoul är grymt, så är det bara. Kämpat tappert har vi dock gjort, klockan har ringt vid 7 mest varje morgon. Det vill säga den tid man normalt hemma i Sverige just somnat in.

Nu hemma däremot, oj så pigg och alert jag är på mornarna!

Att lämna Christofer hemma

Att åka ifrån Christofer har känts längst hela skalan. Från ”jag har skitkul här och hinner inte tänka på honom” till att vakna 01:23 ur en kallsvettig dröm att han är död och borta. Ängsliga fingrar som får tag på mobilen och kollar. ”Är du där?” ”Lever du?”

Nu efter resan tillbringar vi tre dagar här i Stockholm tillsammans och gör det vi trots allt gör bäst. Reser och upplever tillsammans.

Och så en sista fråga till er som läser

Sen måste jag bara passa på att fråga känner jag, sedan flera år tillbaka uppdaterar jag alltid bloggen i höger marginalen när jag är ute på resa. Där står Just nu: Seoul till exempel, om det är där jag är. Och även vilka kommande resor som är bokade.

Men detta syns ju bara om man läser bloggen antingen på dator, eller via padda med liggande skärm. Och jag vet ju via statistiken att de allra flesta läser via mobil.

Så min fråga är, brukar du kolla Just nu för att se var vi är? Har du ens lagt märke till att den finns? Eller kan vi lika gärna ta bort den uppdateringen? Onödigt jobb liksom?

 

 

 

Tags

30 Comments

 1. Ingela

  Vilken härlig resa du nyss haft! Blir sugen på både Hong Kong och Seoul. Var för några år sedan ett par veckor i Dalian (på en halvö i nordöstra Kina). Staden hade mycket influenser från Korea och redan då blev jag sugen på Korea så vem vet…:)

  När det gäller ”Just nu” så får jag pinsamt nog säga att jag inte tänkt på det, även om jag läser bloggen både på mobil och på dator. Du är ju så bra på att uppdatera att det känns som om du vill berätta var du är så vet vi ändå genom att kolla bloggen.

  • Gunilla Yourstone

   Jag har varit till både Kina och Japan innan, så Korea kändes som den logiska fortsättningen på något sätt. 🙂
   Och det var verkligen riktigt trevligt.

 2. Vilken härlig resa! Seoul ligger redan högt på listan över resor, nu blev jag ännu mer sugen 🙂

 3. ann beutler

  Har sett den rubriken, men klickar inte på den. Ser via flödet här var ni är. Kommande resor är en kul rubrik!

  • Gunilla Yourstone

   Ja om man ser kommande resor så tänker jag att den är ganska upplysande. 🙂

 4. Har kollat på de rubrikerna och läst någon enstaka gång, men oftast inte. Ser via läsningen var ni befinner er ändå.
  Mitt barnbarn har tränat karate i många år och är nu också ledare för en mindre grupp. Hon sparar och planerar till en resa just till Japan nästa höst. Ska tipsa henne om er blogg! 👣😍

  • Gunilla Yourstone

   Ja Japan är ju också supertrevligt. Fast det bör man inte prata så högt om i Sydkorea, där man fortfarande har svårt för sin gamla ärkefiende. 🙂

 5. Häftig resa! Jag läser oftast i mobilen och för mej syns ”just nu”, jag brukar alltid scrolla dit för att se vad ni pysslar med. Om resmålet är intressant för mej håller jag extra koll på bloggen för att få läsa om det. Om det däremot känns mindre intressant – som en weekend i sthlm – kanske jag inte går in på några dagar. Röstar för att behålla den infon 🙂

 6. Lena weber

  Jag läser alltid allt som ni skriver det är så bra. När jag var i Japan i våras var eran reseblogg ett bra komplementär på min resa. Fortsätt och skriv som ni alltid gjort.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att du läser och gillar det du läser! 🙂 Japan är ju fantastiskt.

 7. Läser mest via mobilen, så det är endast själva blogginlägget som är intressant och innehållet i det. Håller lite koll på bloggarna jag följer via min blogg där jag har dem listade. Där ser jag vilka som är uppdaterade och så är det nog rubriken som lockar till läsning eller inte./Hea

  • Gunilla Yourstone

   Ja så blir det när jag läser bloggar också. Det är rubriken som avgör.

 8. Kul resan till Hong Kong och Seoul blev lyckad.
  Kollar ofta på ”just nu” och” kommande”.
  För egen del precis hemkommen från Chiang Mai, Huay Yang och Bangkok.
  Tryckande hetta till lite mera kylslaget!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är skillnader i temperaturer det. Även skillnad mot Seoul där vi faktiskt kunde gå i t-shirt mitt på dagen.

 9. Marianne

  Härligt att läsa !
  Var ni är just nu läser jag ibland och hos mig syns det bara på datorn
  Ha det så trevligt även i Stockholm- som jag älskar alla årstider
  Kram !

 10. Vilken härlig resa ni har haft! Ser fram emot att läsa mycket mer om den framöver. Angående ”Just nu” så läser jag nästan enbart bloggar på datorn så jag ser ju det fältet utan problem, men tittar nog inte så ofta där för det känns som att jag har ganska bra koll på var ni befinner er genom att läsa blogginläggen. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja kommer massor av uppdateringar om resan förstås nu.
   Jo det syns ju förstås på många sätt var vi är. 🙂

 11. Susanne

  Hej!

  Jag läser bara från mobilen och scrollar då och då ner till ”just nu” och ”kommande” så den skulle jag sakna om den togs bort.
  Klart att man som andra skriver ser vart ni är i bloggen men gillar just att se de kommande resorna.
  Jag röstar som du förstår för behålla 😊

  • Susanne

   En parantes, skulle uppskatta funktionen vissa har att man kan slå på en notifikation när man får svar på sin lagda kommentar.
   Som sagt en parantes 😊

   • Gunilla Yourstone

    Alltså för några år sedan var det något problem med den plug-inen, så jag vågade inte installera. Men ska kolla på det igen.

  • Gunilla Yourstone

   Den blir kvar, eftersom många ändå kollar. 🙂

 12. Anneli S

  Var på väg till Seoul för tre år sedan med jobbet men det blev tyvärr avbokat i sista stund. Efter inlägget har jag åter igen blivit sugen på att resa dit. Verkar ju toppen! Jag ser gärna att platsen du befinner dig finns kvar och likaså kommande inbokade resor. Tycker om det då det skiljer sig från andra resebloggar. Måste nämna att jag nu kommit hem efter en resa till Jordanien, Israel och Palestina. Vilken resa! Tack för dina fina tips i Jordanien! Vi åkte med Evaneos och var mycket mycket nöjda.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att er resa blev lyckad! 🙂
   Jag fortsätter med Just nu och kommande resor, eftersom många verkar kolla ändå.

 13. Monica Forsman

  Dessa härliga asiatiska städer! Har själv varit både i Hong Kong och Seoul. Artikeln väcker trevliga minnen! Följer samtidigt yngsta dottern som varit på minisemester i Taipei från Hanoi där hon bor. Ser mycket intressant ut det med! Sitter själv och kurar i ett gråmulet England där jag har min hemvist.

  • Gunilla Yourstone

   Ja med visst. Äskar asiatiska städer! Taipei skulle jag gärna besöka.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *