Världsarvsleden påminner oss om hur det brukar vara. Om man nu får citera sig själv:

För varje känd sevärdhet finns nästan alltid en till likartad sevärdhet i närheten som är minst lika bra, ibland bättre, men okänd.

Och den där andra, mindre kända sevärdheten, den försöker vi alltid hitta.

Läs också: Den kända sevärdheten – och platsen du borde besöka i stället

Höga Kusten-leden är, om inte en världskändis, så i alla fall en Sverigekändis. Finns på varje lista över Sveriges bästa vandringsleder. De man liksom måste göra.

Och visst är Höga Kusten-leden fin. Slåttdalsskrevan är en klassiker som man förstås måste besöka någon gång. Dock kanske inte just i sommar, när denna vandring är så populär att parkeringsplatserna vid vandringens början tar slut redan vid 10-tiden på förmiddagen.

Men vi tycker att det är synd att de flesta besökarna verkar sätta likhetstecken mellan Höga Kusten och Skuleberget och Skuleskogen. Höga kusten är ju så mycket mer. Det är fiskelägen och små samhällen ut mot kusten. Det är massor av berg och kullar med motsvarande maffiga utsikt som från Skuleberget och Slåttdalsberget. Höga Kusten är också den inte alls lika kända vandringsleden Världsarvsleden.

Världsarvsleden

Världsarvsleden

När Höga Kusten-leden löper i nord-sydlig riktning mellan Ö-vik och Höga Kustenbron, snirklar sig Världsarvsleden in i snart sagt varenda havsvik ute vid Nordinggrå i själva världsarvet Höga Kustens hjärta. 14 etapper finns, varav flera är så pass korta att man kan ta två på en och samma dag. Dessutom finns ett antal “detours” som är riktigt vackra och som inte får missas. Leden går omväxlande på landsväg och omväxlande på stigar och genom ett kulturlandskap lika ofta som genom vildmarken. Leden passerar förbi eller nära många av Höga Kustens fina utsiktspunkter.

En av många värda detours

Vid alla dagsetappers början och slut finns boendealternativ.

Världsarvsleden är i sin helhet 10 mil lång och etapp 13 och 14 sammanfaller med Höga Kusten-leden.
En karta över Världsarvsleden hittar du här.

Höjdpunkter

Vi har inte gått Världsarvsleden i sin helhet, men provat olika delsträckor vid olika tillfällen. Detta är våra favoriter hittills av de vi gått. Kanske får vi återkomma med fler favoritsträckor efter hand när vi provat fler?

Norrfällsviken

Etapp 2, sträckningen in i Norrfällsvikens naturreservat, är en helt underbar sträcka att vandra över klapperstensfält och längs med havet. Etappens slutmål Norrfällsviken är förmodligen Höga Kustens allra vackraste fiskeläge.

Världsarvsleden

Rotsidan

Längs sträckan Bartsa-Fällsvikshamn ligger Rotsidans naturreservat. Här vandrar man på klipphällar längs med vattnet.

Världsarvsleden
Världsarvsleden går längs Rotsidan

Häggvik-Mädan

Etapp 12 mellan Häggvik och Mädan, innehåller, med korta avstickare, utsiktspunkten Rödklitten med en makalös utsikt, en fornborg och en grotta.

Världsarvsleden

Fornborg

Bönhamn

I Bönhamn slutar etapp 7 och börjar etapp 8. Detta är ett obegripligt sött fiskeläge. Dessutom med båttur ut till ön Högbonden och en fin havsnära extraslinga ut mot havet.

Världsarvsleden

Högklinten

Längs etapp 4 på Världsarvsleden hittar man berget Högklinten med en 360 graders utsikt och stora klapperstensfält som vittnar om högsta kustlinjen, långt upp på berget.


Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 kommentarer

  1. Så vackert och vilken fantastisk utsikt!

Lämna en kommentar