Vi gillar ju att klättra upp på saker och titta ner. Och en plats på jorden där denna hobby lönar sig extra mycket är Höga Kusten. Vi har varit här ett antal gånger och hunnit se oss om och hittat favoritställen.
Detta är enligt oss de bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten.

Skuleberget

Skuleberget 295 möh, Höga kustens maskot höll jag på att skriva, men väl landmärke i alla fall? Där det tornar upp sig med sin karaktäristiska siluett synlig från E4:an. Ett måste-stopp för den som inte bara vill förflytta sig från punkt a till punkt b på Norrlandsresan, utan vill stiga ur bilen och uppleva också.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Och för väldigt många börjar också upplevelserna vid Höga kusten här.

En linbana går upp till toppen från baksidan vid Friluftsbyn för den som vill komma upp bekvämt och enkelt.

Ett antal vandringsleder finns också till toppen. Längre vandringsleder med flackare gång-terräng, en brant vandringsled med stegar och branta trappor längs vägen och sedan flera via ferrata, dvs leder för den klättringssugne.

Den branta vandringsleden

En bestigning av Skuleberget kan alltså vara allt från a walk in the park, om man väljer linbanan till ett dramatiskt äventyr. Sist vi var här blev vi själva vittne till en ganska otäck olycka då en kvinna föll illa från en av stegarna. Det tog räddningstjänsten många timmar att bärga henne från berget.

Oj vad länge sedan, Alva som nu fyllt sjutton!

På toppen finns en utsiktsplats, en kortare toppslinga och en fikastuga med våfflor. Mycket mer klassiskt fika än en våffla här uppe blir det väl inte?

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Hitta hit: Sväng av E4:an västerut vid Skuleberget, och Naturum för Skuleskogens nationalpark. Strax norr om Docksta.

Slåttdalsberget

Egentligen är det två olika utsiktspunkter som ligger väldigt nära varandra. Båda når man genom att vandra Högakustenleden mot Slåttdalsskrevan. Uppe på berget ovanför Slåttdalsskrevan finns en fin utsiktspunkt. Här har vi ätit dagens matsäck ett gäng gånger.


Sedan finns också en alternativ sträckning av leden som går upp till Slåttdalsberget där man går någon kilometer uppe på berget med utsikt över havet. En utflykt och vandring till Slåttdalsskrevan är naturligtvis inte komplett utan båda dessa utsikter.

Läs också: Slåttdalsskrevan och slåttdalsberget – vandring längs Högakustenleden

 

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten
Slåttdalsberget: En av de bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Hitta hit: Sväng av E4:an  mot Entré Syd i höjd med Skuleberget. Följ skyltningen till entrén. Sedan vandrar man i ca 3 kilometer.

Rödklitten

Oj nu blir det nästan lite jobbigt. För ska man släppa en sån här gobit rakt av så där bara? Herregud, tänk om berget svämmar över av ”sörlänningar” sen? Så att vi knappt ens får plats på den där stenen längst ut, nästa gång vi kommer? Men okej, vi kör!

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Värdsarvsleden passerar strax nedanför. Det finna alltså två alternativa vägar hit. Den ena norrifrån från Sund, Häggvik längs Världsarvsleden är längre och flackare. Och söderifrån, fortfarande via Världsarvsleden, från Mädan, via en ganska brant stigning. När stigen delar på sig efter kalhygget följer man inte längre Världsarvsleden utan följer blå marketing mot Fornborg.

Själva fornborgen, från yngre stenåldern, bör man dessvärre vara utbildad arkeolog för att både identifiera och finna nöje i att studera, för oss är och förblir det en stenhög. Som vi faktiskt inte ens lyckas identifiera som borg förrän på tillbakaväg, fastän en informationsskylt står precis intill.

Här har vi den. Fornborgen.

Efter fornborgen bär det snart ner en bit och sedan voala, en utsikt, en träbänk och en prima poserings-sten trollas fram. Framför den mest förtrollande av utsikter. Nästa gång tar vi med några vedträn och kaffepanna också.

Det finns även en grotta att utforska en bit ner.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Hitta hit: Längs vägen i byn Mädan finns en p-ficka och en informationsskylt. GPS:en hittar om man ställer in den på Rödklitten. Parkera här och häng med Världsarvsleden upp på berget. Vandringen fram och tillbaka tar väl en dryg timme ungefär, inklusive en utsiktspaus.

Getsvedjeberget

En stark bubblare som kommit upp på senare tid är Getsvedjeberget. En stig upp är anlagd först i år. Här uppe finns en klippavsats à la Predikstolen i Norge. Vi provade den timslånga utflykten till toppen på vår roadtrip i södra Norrland.

Hitta hit: Den nya stigen börjar vid campingen i Veåsand,dvs Skulebergets havscamping. Tydlig skyltning finns.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten
Getsvedjeberget: En av de bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Valkallen

Längs etapp 2 av Höga kusten-leden, kan man del av etappen välja en alternativ väg, upp över berget Valkallen. Här uppe har man en av Höga kustens bästa utsikter över Ångermanälvens inlopp och med Högakustenbron i fonden.

Högklinten

Utsikten i sig är inte lika ”fri” och fulländad här, som på föregående utsiktspunkter. Det som ändå gör Högklinten väl värd sina 8000 bestigningssteg är dels 360 gradersvyn. Man ser ut över omgivningarna i alla väderstreck, samt klapperstensfälten som ligger fascinerande högt upp här.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Tyvärr förstörs stämningen lite av brummande från en fläktanläggning som servar masten på toppen här. Men fortfarande en härlig utsikt och väl värt att gå upp alltså.

Hitta hit: I Mjällom finns en liten skylt, “Högklinten”  och en brant smal väg uppåt. Parkera i grustaget vid bommen.

Läs mer om vår bestigning här.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Stortorget

En lite kortare bestigning är den till Stortorget. Endast 15-20 minuter tar det att gå upp. På toppen har man en fin vy över omgivande jordbruksbyggd samt en vacker havsvik. Här kan man riktigt se landhöjningen hända!

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten
Stortorget: En av de bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Hitta hit: Parkera vid anläggningen Mannaminne. Högst upp i anläggningen hittar du stigen upp. För säkerhets utmärkt med en skylt.

Hornöberget

Redan ifrån rastplatsen, hotellet och restaurangen vid Högakustenbrons norra fäste har man en härlig utsikt över Högakustenbron  och Ångermanälvens inlopp nedanför. Väl värt ett stopp bara det.

Men om man dessutom följer Lilla Högakustenleden ytterligare en bit upp på Hornöberget, blir utsikten än mer strålande.

Hitta hit: Sväng av E4:an vid brons norra fäste. Välskyltat. Mitt i lekplatsen börjar Lilla Högakustenleden.

Läs också: Lilla Högakustenleden – en försmak av Höga kustens vandringsleder och utsiktpunkter

Högbonden

Så, nu har vi  betat av de mer traditionella utsiktspunkterna. Samtliga erbjuder vyer över havet, vikarna och Höga Kustens många öar. Vackert, men nu vill vi ju ha lite alternativa vyer också.

Från köket i vandrarhemmet på ön Högbonden, har man den allra mest hissnande och underbara vyn över öns egen halvö och så havet, det oändliga där bortanför.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Hitta hit: Färja ut till Högbondens fyr och vandrarhem går från Bönhamn och Barsta.

Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten
Högbonden: En av de bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Naturstigen vid Bönhamn

Mer härlig närkontakt med havet och samtidigt utsikt över kändisen Högbonden himself och kanske även färjan dit om man är vältajmad, har man från klippvandringen längs Bönhamns naturstig. Vi hade även turen att få en prima utsikt över en säl.

Hitta hit: Stigen leder från gästhamnsbryggan i Bönhamn till den övre parkeringen i byn. Väl själv vilket håll du vill gå från.

Läs om vårt senaste besök i Bönhamn här.

Utsiktstornet i Norrfällsvikens naturreservat

Nu jobbar vi oss in mot ytterligare en annan typ av utsikt. Bakom fiskeläget i Norrfällsviken finns en vandringsstig i naturreservatet. Den leder efter någon kilometer fram till ett enormt klapperstensfält. Ett av de mer imponerande jag sett. Havets rörelser över tiden syns tydligt över stenarna. Ett mönster som av vågor. Hela denna vandringsstig här ute är underbar och innehåller fler fina utsiktspunkter. Men vid övre änden av klapperstensfältet finns en ”utsiktbro” eller vad man ska kalla det för optimal vy över fältet. Missa inte denna upplevelse.

Hitta hit: Kör ut till Norrfällsviken. Gå vägen bakom stugorna i fiskeläget och följ sedan strandlinjen. Du är nu på vandringsleden.


Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten

Läs alla våra inlägg från Höga Kusten här.

Gillar du också att vandra? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

 

9 Comments

  1. Vilken härlig resa, Höga Kusten är en av mina absoluta favoriter. Rödklitten har jag inte besökt, trevligt att ha ett nytt utflyktsmål. Jag vill också rekommendera Valkallen, Själandsklinten och Fäberget. Dessutom är det bekvämt att parkera bilen vid Höga Kustenbron och gå ett par km längs leden som startar där. Då startar man på lite högre höjd och vandringen blir lättsam om man tycker att det är jobbigt att gå brant uppför.

  2. Har hört en massa om högakusten, ska öronmärka detta till framtiden

  3. ann beutler

    Tack tack tack..många bra tips här! Vi tror nu ju att vi ska dit nästa sommar. Ser så fram emot det. Min syster är där nu för första gången, nyss la hon ut sko provning på Docksta skor:)

  4. Albert Allema

    Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten.

    Vi besökte Slåttdalsberget, Getsvedjeberget, Högklinten och Hornöberget. Varje för sig superfina utsikter. Tack för tipsen! Stortorget var också planerat på sista dagen, men pga av regn har vi hoppat över. Så har vi några kvar att utforska en annan gång!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *