Högakustenleden har verkligen etablerat sig som en av de stora vandringslederna i Sverige. Finns på alla listor över dem man bör vandra längs någon gång. Högakustenleden är 13 deletapper och 12,8 mil lång.
Förra sommaren, i kölvattnet av den oerhörda hausse som drabbade Höga kusten i och med svemester-trenden, lanserades även Lilla Högakustenleden.

Lilla Högakustenleden

En genial ide kan vi tycka. För Högakustenleden är ett ambitiöst projekt och kräver sin man eller kvinna.

Lilla Högakustenleden är för den som bara vill smaka lite lätt på vandring. Men ändå få till sig lite av det som utgör Höga kustens höjdpunkter och attraktionsvärde. Barnfamiljen kanske? Den som egentligen inte vandrar, men vill smygprova lite? Den stressade checka-av-Norrland-turisten? Eller den som är som vi och gärna lunchvandrar en sväng längs sina vägar genom Sverige?

Lilla Högakustenleden

Fakta om Lilla Högakustenleden

Lilla Högakustenleden startar på samma plats som den stora Högakustenleden, nämligen på Hornöberget, vid Högakustenbrons norra fäste, uppe vid hotellet och rastplatsen. Här finns en stor parkering, ställplatser och dessutom både hotell och restaurang. Ett naturligt och välkänt stopp för den som är på väg norrut eller söderut längs E4:an och vill uppleva något litet av Höga kusten.

Lilla Högakustenleden finns i två delslingor, blå och gul. Att bara gå den gula är en dålig ide, den missar de bästa utsiktspunkterna. Antingen går man bara den blå eller så går man en kombination av båda. Den blå leden är 3 km och hela är 7 km.

Den blå leden börjar uppe i lekplatsen vid hotellet och börjar med att snirkla sig runt och upp över Hornöberget.

Lilla Högakustenleden
Lilla Högakustenleden

Här hittar du Lilla Högakustenleden:

Vår promenad

Vi passar på att gå Lilla Högakustenleden som en lunchpromenad på väg ner genom Sverige. Vi är på väg till Öland. Denna första dagsetapp på resan dock bara till Gävle och pappa. Så här i pandemitider, känns det inte idealt att storma in på diverse lunchrestauranger längs vägen genom Sverige. Vi har istället tagit med oss lunchsallad hemifrån.


Vi har fått en härlig solig dag som vår första dag på vår resa. Ingen värme förstås, men det kan man heller inte förvänta sig så här långt norrut redan tidigt i maj.

Vi parkerar in oss uppe vid Hotell Höga kusten. Här har vi varit många gånger förut. Redan från parkeringen har man fina vyer över Högakustenbron och Ångermanälvens inlopp. Det är här våra tidigare foton av bron är tagna.

Det klassiska fotot från parkeringsplatsen.

Men nu ska vi levla upp. Fotar kartan på Lilla Högakustenleden som finns på hotellets vägg. Och ger oss iväg med våra sallader.

Bara några hundra meter hinner vi går innan vi hittar det som bara måste vara vårt lunchstopp. En perfekt iordningställd rastplats. Bord, vindskydd, eldstad. Härifrån är utsikten över bron ännu bättre! Vi äter våra sallader och njuter. Till och med att det finns sopsäckar uppställda, så vi kan slänga vårt skräp direkt och slipper ta med tillbaka till bilen.


Lilla Högakustenleden

Stigen fortsätter sedan upp till toppen av berget och vindkraftverket där. Jag tror inte att jag varit ända fram till foten på ett vindkraftverk förut.

Fler utsiktspunkter och rastplatser följer på baksidan av berget. En vy över bron över till Lövvik får vi också. Där går de som vandrar Högakustenledens första etapp. Innan leden och vi viker tillbaka till parkeringsplatsen.

”Lilla Slåttdalsskrevan”?

Lilla Högakustenleden

Vad vi tyckte om Lilla Högakustenleden

Ja men vi säger det igen. Genialt i sin enkelhet. Vyerna, särskilt i början av den blå slingan är helt klart värdiga Höga kusten. Sedan är det kanske inte vandring man utför här, utan mer en promenad. Dock i skogsmiljö.
Men perfekt som ett stopp på vägen och en paus i bilåkandet. Och ett mervärde mot för att bara stanna på parkeringsplatsen.

Här börjar också den riktiga Högakustenleden

Läs också: 15 fakta om Högakustenbron – visste du det här?

Missa inga vandringar. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *