Vissa tilldragelser blir ju automatiskt turistattraktioner. Finns det en höjd, vill man ju gå upp, finns det ett vattendrag, ska det antingen badas i eller åkas båt på. Slott och katedraler ska man gå in i osv.

En bro behöver ju inte vara något mer än ett sätt att korsa en flod, en sjö eller ett sund. Men här kommer 10 broar värda att åka en omväg för att se och uppleva. (och nej vi samlar inte, broarna har liksom bara kommit till oss).

1. Golden Gate – San Francisco

Världens vackraste broar

Golden Gate bron måste upplevas för att man ska förstå dess storhet. Ses i lugn och ro på avstånd. Promeneras på. Köras bil över. Den är grym, helt enkelt.

2. Puente Nuevo – Ronda Spanien

Världens vackraste broar

Nya bron heter ironiskt nog denna över 250 år gamla bro. Dramatisk och vacker korsar den en ravin i den spanska staden Ronda. Bron upplever man uppifrån, nedifrån och från sidan tillsammans med en sangria.

3. U Bein Bridge – Amarapura Burma

Världens vackraste broar

Världens vackraste broar

Världens längsta träbro, sägs detta vara. Bron korsar en sjö i Amarapura i Burma och leder till ett munkkloster. Bron blir oemotståndlig i solnedgång.

4. Ponte Vecchio – Florens

Världens vackraste broar

I denna vackra inbyggda bro i Florens har stadens juvelerare sina butiker. Kanske lite väl hektiskt att gå över/igenom, men otroligt vacker att betrakta från sidan.

5. Stari Most – Mostar

Världens vackraste broar

Riktigt klassisk bro som förstördes under kriget, men nu återuppbyggts. Med lite tur kan man få se någon äventyrare hoppa från bron rakt ner i floden.

6. Tower bridge – London

Världens vackraste broar

Klassiskt landmärke i London. Kanske är den allra vackrast som ovan, på avstånd lite från ovan, sett från the Shard?

7. Brooklyn bridge – New York

Världens vackraste broar

New Yorks vackraste bro. Här ska man gå en solig söndagseftermiddag tillsammans med alla lediga newyorkbor.

8. Karlsbron – Prag

Världens vackraste broar

Ja vi vet att det är lite för mycket folk på Karlsbron för att det ska vara helt och hållet njutbart. Men vacker är den. Om inte annat sedd på lite avstånd.

9. Rialtobron – Venedig

Världens vackraste broar

Inte alls njutbar tyvärr att gå över, här tycks alla Venedigs turister trängas på en och samma gång. Men otroligt vacker sedd från sidan eller från en båt.

10. Nine arch bridge – Ella Sri Lanka

Världens vackraste broar

Vår enda järnvägsbro i samlingen. Vacker med de nio valven, de omgivande teplantagen och framför allt när tåget från Badulla passerar och passagerarna hänger ut genom dörrarna och vinkar.

Har du några favoritbroar?

Världens vackraste broar

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reselistor i ditt flöde.

 

Tags

18 Comments

 1. Jag tar mig ju till jobbet över Öresundsbron så den hör ju till de viktigaste. Skotska Forth Railway Bridge är också häftig, speciellt liten känner man sig i sista vagnen i en rälsbuss på den. Även Clifton Suspension Bridge över sin ravin i Bristol är maffig liksom Menai bridge i Wales. I Bath ligger Pulteney Bridge och påminner om Florens med sina butiksplatser.

  Favoritbro vet jag inte. Förr skulle jag sagt Royal Albert Bridge som långsamt tar tågen in i Cornwall och är symbolisk eftersom du kör in i kelternas rike på andra sidan den breda floden. UK är ju fullt av vackra järnvägsviadukter också som Glenfinnan (Harry Potter) och Ribblehead. Samtidigt dräller det ju av andra runt om i världen. Rialtobron skulle förövrigt ha sett annorlunda ut. Den byggdes efter originalritningen på Wilton House:
  https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/02/01/churchill-och-wiltonmattorna/

  • Gunilla Yourstone

   Öresundsbron är ju faktiskt vacker på sitt sätt också.
   Många fina broar i Storbritannien varav jag inte besökt en enda. Järnvägsviadukterna särskilt ser ju häftiga ut!

 2. Åh vilket kul inlägg. Jag har faktiskt ett liknande bland mina utkast, kanske dags att skriva klart det 🙂 Älskar ju Golden Gate men även Brooklyn bridge och Rialto. Sedan har jag en favoritbro i Dublin också, Samuel Beckett Bridge. På önskelistan står Stari Most och Ponte Vecchio. Sedan har jag konstigt nog varit i London typ fem gånger och aldrig lyckats ta mig till Tower bridge så dit måste jag så småningom.

  • Gunilla Yourstone

   Det har legat ganska länge i mina utkast också. Tänkte att jag skulle besöka Karlsbron en gång till innan jag skrev det. 🙂

 3. Golden gate var verkligen COOL att uppleva live. Och cykla över. Förra veckan fick jag chans att besöka Finlands längsta bro, Replotbron, som ligger utanför Vasa 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Replotbron ser ganska maffig ut. Har inte varit i Vasa, men vi funderar på att åka tåg genom Finland till St Petersburg nästa år. 🙂

 4. Den i Mostar är jag mest ivrig på att se själv i framtiden, så himla vacker i den miljön! ❤ Själv har jag gillat Steinerne Brücke i Regensburg och broarna med Altes Rathaus i mitten i Bamberg. Kanske skulle skriva ett eget broinlägg, roligt tema 😊

  • Gunilla Yourstone

   Bron i Mostar är superfin, du kommer inte att bli besviken. Bra tips på fina broar! 🙂

   • Kunde ju uppdatera med att jag nu även sett bron i Mostar och Prag 😊 Även Basteibron i östra Tyskland kan jag rekommendera starkt, en mycket cool upplevelse. Håller jag mig inom Finland säger jag Replotbron som är Finlands längsta bro och som tar en till det vackra världsarvet Kvarkens skärgård 😍

    • Gunilla Yourstone

     Bron i Tyskland har jag sett på bild, skulle gärna åka dit. Bra tips om Finland och Kvarkens skärgård, det tar vi till oss! 😊

 5. Tycker tallbergsbroarna utanför Nordmaling är ganska häftiga, gamla järnvägsbroar. De två första är från 1891 och 1919, båda var delar av stambanan. Gillar även högakustenbron, kommer ihåg när den kom till, för då blev resvägen till sommarstället lite kortare 🙂 Här i Wisconsin har jag sett många gamla fina järnvägsbroar gjorda i trä, men det är inte så höga, bara några meter för att gå över vatten, men väldigt vackra ändå. Finns vid Great river state trail.

  • Gunilla Yourstone

   Broarna i Tallberg är en mycket trevlig utflykt om man befinner sig i Umeå-trakten.
   Du har väl läst vårt inlägg om dem:
   https://4000mil.se/index.php/4-utflykter-fran-umea-drakryggen-tavelberget-isalvsleden-broarna-tallberg/

   • Nej det inlägget hade jag missat! 🙂 Min familjs landställe ligger i Krikeviken utanför Nordmaling, och jag hoppas att jag får ta min man dit nästa år! Vi var vid tallbergsbroarna för flera år sedan. Ska spara det inlägget för du hade ju en massa andra trevliga utflykter i området. Behöver alla tips jag kan få. Vi har planerat att åka till Sverige i flera år nu känns det som men det är alltid något som kommer ivägen. Men, nästa år, då försöker vi igen, och drar förhoppningsvis med mannens föräldrar också 🙂 så tack för tipset!

 6. Oj! Den där bron i Burma. Så vacker bild. Bron i sin enkelhet, solnedgången och siluetterna! Topp 10!

  Brooklyn Bridge är ju så fin! Gick över den för första gången i höstas. Hade missat att gå över den tidigare. Sett den på håll förstås, men det var verkligen speciellt att gå över den.

  Favoriten är nog ändå Bixby Bridge längs Higway one i Cali! Kanske inte jättevacker, själva bron. Men omgivningarna. Och den blir en favvo för att jag fick bekräftat att jag i princip har blivit av med min brofobi! Jag var ”tvungen” att köra över för att testa mig själv. Och det funkade. En seger!

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Bron i Burma är episk.
   Tror jag vet vilken du menar längs H1. Ja det är fint! 🙂

 7. Hej! Tyskland har mångs sjukt vackra broar och ni har inte med en enda! Kolla bara Basteibrücke eller Rakotzbrücke! Tips: https://m.geo.de/reisen/top-ten/18739-bstr-die-zehn-schoensten-bruecken-deutschland

 8. greger

  tindergold

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *