Jag reser ju mycket och ofta. Detta faktum har lett till att jag oftast skippar souvenirerna på resa. Dels för att jag hellre lägger pengarna på upplevelser på resan och till fler resor, vilket ju är möjligt om man håller igen på utgifterna lite. Dessutom, var skulle alla dessa souvenirer få plats? Om man släpade hem tjogvis från varendaste resa? Det vanligaste scenariot är faktiskt att jag anländer hem utan en endaste ny pryl i väskan.
Alltså gör jag heller inte extraplats i resväskan för nyinköp. Det verkar ju onödigt om det inte köps någon liksom?
Till denna resa till Uzbekistan anländer jag alltså till incheckningsdisken med min vanliga resväska. En röd Samsonite, 65 liters, men hårt ”skal”. Helt lagom för en vecka, enligt min erfarenhet.
Men vilket felkalkylering! Uzbekistans små butiker och marknader fullständigt svämmar över av fantastiska och unika saker som man ju inte kan leva med att inte köpa med sig hem.
Sedan blev det inte mindre roligt att shoppa i och med att många av de marknader och butiker vi besökte låg i samma gamla basarer och byggnader som byggts redan under Sidenvägens storhetstid. Tänk er känslan att här på samma ställe, har människor sålt och köpt likartade produkter som de jag ser idag under 100-tals år!
Keramik
Keramik är svårtransporterat. Skrymmande, tungt och ömtåligt är en dålig kombination med flygplatsernas burdusa bagagehantering. Ändå kunde jag inte leva med tanken på att inte få med mig något av allt detta vackra hem. Ett uppläggningsfat blev det, i vackra färger. Hade jag haft mer tid att strosa, tänka, komma tillbaka (samt den där lilla detaljen med bagageutrymme då), hade det blivit ett gäng skålar också i olika storlekar.
Kaftan – Khan-atlas
Den traditionella klädeslen för kvinnor i Uzbekistan består av klänning eller byxa plus topp med en färgglad mönstrad kaftan över. Kaftanen är gjord av ett tyg och ett mönster som kallads Khan-atlas och sägs enligt legenden vara en fattig vävares efterlikning av regnbågen.
Dessa kaftaner säljer i massor och överallt. Tunna i siden, fodrade i bomull och vintriga ull-kaftaner med broderier och fransar. Jag slog till i Bukhara på min kaftan, en tunn siden-atlas i grönt traditionellt mönster. Jag bar min över ett tight vitt linne och vita capri-jeans, vilket förstås är okonventionellt, men ändå tillrådligt påklätt för att funka t.ex. i moskéer.
Mössor
Om man gillar roliga mössor har man kommit helt rätt. Jag är väl kanske inte typen som springer runt i en alltför uppseendeväckande mössa eller hatt, men att titta och prova kan man ju alltid unna sig.
Andra kläder
Dessa två, kaftaner och roliga mössor var helt klart de stora dragplåstren klädesmässigt i basarerna. Men det fanns annat också. Jag köpte bland annat ett par tunna väldigt vida byxor, som tyvärr inte lyckats komma med på något foto, men de blir säkert burna på nästa resa. Då får ni se dem.
Sjalar fanns också i massor, jag vet att även om jag tycker att de är vackra, blir det sällan att jag använder sjal. Dock kunde jag inte motstå att köpa en turkos med rosa blommor. Så får vi se när den plockas fram.
Nötter och torkad frukt
Vi besökte flera matmarknader under resan, både i Tashkent, Bukhara och Samarkand. Samtliga dessa marknader var till för lokalbefolkningen och inte som man allt oftare stöter på, på andra håll i världen, till för turister, med priser därefter. Det är förstås spännande att gå runt, insupa atmosfären och kolla in vad för slags varor man köper och föreställa sig vilken typ av mat som kan tänkas lagas där hemma. Grönsaker, kött, frukt. Kryddor förstås.
Och så stora mängde nötter och torkad frukt. Här valde jag att gå all in och köpte så att kassarna bågnade. Pistagenötter, mandlar med skal, uzbekistanska russin av något slag, som jag aldrig har sett förut, med mera. Dessa har vi sedan festat loss på när hemma varje kväll sedan jag kom hem.
Te
Sedan måste mitt te-inköp nämnas separat. Te är stort i Uzbekistan och inmundigas vid varje måltid. Utbudet på marknaderna är förstå därefter. I Bukhara hittade jag en synnerligen försigkommen och uppmärksam teförsäljare. Endast i 10-årsåldern, visade han mig alla sina sorter, lät mig dofta och välja, samt vägde upp exakta mått av det jag beställd. Snabbt, kunnigt och rutinerat. Medan pappa diskret stod en bit bort med en mycket stolt min.
Ett av många härliga minnesvärda möten i Uzbekistan.
Dukar
Borde jag ha köpt en duk? Förmodligen, eftersom jag fortfarande tänker på dem. Stora fantastiska, broderade dukar i rött och blått. Hade ju passat perfekt ute i stugan till sommaren.
Äkta mattor
Äkta mattor av hög kvalitet finns också. För stort för att ta hem i väskan förstås, i så fall får man skeppa hem separat. Vi besökte en mattfabrik, Samarkand-Bukhara Silk Carpet Factory, och fick se hur garnet färgades och väverskorna jobbade vid sina vävstolar. Ett fantastiskt hantverk!
Annat hantverk
Ja, men sen då? Ja, hantverken tycktes aldrig ta slut. Det var oljelampor, kannor, brödstämplar, knivar, saxar och så vidare. Varav jag faktiskt slog till på en liten söt sax i formen av en fågel.
Sammanlagt var shoppingen i Uzbekistan helt fantastisk och det mesta kändes unikt och genuint. Ta med en stor resväska, är mitt bästa råd om du reser hit. Eller vad vet jag, rent av två stycken?
Läs också: 10 saker du behöver veta innan du reser till Uzbekistan
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Åh vad jag hade shoppat loss här bland keramik och textilier 🥰 Även teer och snacks hade fått följa med hem. Påminner mig en aning om Marocko som också är en destination där man behöver reservera plats i bagaget för lite vackra saker 🤩
Ja precis, Marocko är också ett shoppa-loss-land. 🙂
Det ser verkligen fantastiskt ut med allt vackert. Vi brukar heller inte spendera så mycket på saker att ta hem på våra resor. Vi har dock gjort ett undantag. Har ju varit många gånger i Sydafrika. Där har vi hittat handmålat porslin så vi har kaffe och tekoppar + små skålar som är väl använda hemma. Men det tog några resor att få hem 8 tekoppar och lika många kaffekoppar. Skålarna placerades i handbagage och i resväskorna så de fick vi hem på samma resa. Vi är sååå glada för detta. Tror jag haft väldigt svårt att avstå både kaftan och brödstämpel. Sjalar likaså. 🤪
Åh vilket jobb att få hem allt. Men värt det när det väl är gjort! 🙂
Kan du dela några ord om pris på olika varor? 🙂
Mycket fanns ju i så olika kvaliteter. Olika fat kunde tex kosta mellan 50 kr och 500 kr beroende på kvalitet och utförande.
Min kaftan betalade jag 150 kr för. Även där fanns olika prislägen.
Men generellt var det inte dyrt.
Wow så mycket fint. Synd att du inte tog större resväska 😉 Vilka fina bilder och vilken fin kaftan, passar dig som hand i handsken!
Tack, jag gillar verkligen kaftanen. 🙂
Förstår att det fanns en hel del när du visar alla bilderna. Hade mer än gärna köpt några kaftaner och sjalar. Både din kaftan och fatet är så fint.
Ja det fanns så mycket och allt kändes autentiskt och unikt.