I somras vandrade vi South West Coast Path, populärt förkortat till SWCP. En riktig tungviktare till vandringsled längs kusten på South West Peninsula i sydvästra England. Detta är en av Storbritanniens mest kända och mest vandrade leder. Från början en rutt gjord för kustbevakningspatrulerna för att begränsa smugglingen i området.
Klassisk mark helt enkelt och en vandring här har legat på önskelistan länge för oss.

Om leden

SWCP är Englands längsta vandringsled med sina 1014 kilometer och det krävs 7-8 veckor för att tillryggalägga hela. Leden går nästan uteslutande längs havet, bara korta sträckor avviker den från kusten.

Vilken del vi gick

Av denna långa led valde vi att gå från Padstow till St Ives på norra sidan av halvön. Denna etapp tog 6 dagar att tillryggalägga. Den allra mest populära etappen är St Ives till Penzance, då passerar man längst ut på Englands västligaste udde, Lands End.

Hur svår är SWCP?

Detta är en, för det mesta, rätt enkel vandringsled. Välmarkerad stig på bra underlag, där man sällan eller aldrig behöver ta fram kartan. Inte jättemycket upp och ner per dag. Detta kan de flesta medelgoda vandrare klara att gå. På våra 6 vandringsdagar var det bara en enda kort sträcka som gick på asfalt och invid bilväg. I övrigt väg- och bilfritt hela vägen. Det inte ofta man hittar den typer av vandringsleder i bebodda trakter ändå.

Stepper Point

Karaktär och natur

Hur ser då denna led ut? I vilken typ av natur vandrar man och vad passerar man längs vägen?

SWCP går verkligen kustnära. Det är inte många meter av vår vandring som inte går med havsutsikt. Typiskt går man högt uppe ovanpå branta och dramatiska klippor mot havet. För att då och då närma sig en sandstrand och ett litet näpet fiskesamhälle. Mycket fina blommor hade vi längs vägen också i slutet på juni. Denna procedur upprepas sedan i 6 dagar. Eller hur länge man nu går.

Möjligheter till att hitta mat och dryck längs vägen

Med tanke på att detta ändå är bebodda trakter, hittade vi förvånansvärt få lunchrestauranger. Det var bara någon enstaka dag vi hade möjlighet att äta så. I övrigt var det lunchmatsäck som gällde. Vi köpte banan, scones och chokladbars på lokala butiker och åt ute i det fria.
Vatten fanns inte heller att få tag på längs vägen, utan vi bar med oss det vi behövde under dagen.

Även till kvällen när vi kom fram till ett eller annat samhälle för övernattning, var middagsutbudet oftast rätt begränsat. Men något lyckade vi alltid få tag på.

Boende längs leden

Boenden finns hela vägen längs leden, men eftersom det här är både en populär led och ett populärt område att semestra i, samt att många orter är små med bara ett fåtal boenden, behöver man boka i förväg. Ofta är det små B&B´s som finns. Mysigt och prisvärt.

Ledmarkering

South West Coast Parths ledmarkering ser ut så här:

Vi hade aldrig några problem att hitta leden på våra 6 dagar.

Att tänka på inför vandringen

Väder och vind är helt klart en faktor att fundera på innan man vandrar i England. Vi hade ofta blåsigt under vår vandring och regn kan förstås förekomma också, även om vi hade turen att slippa det. Packa alltså kläder för alla väderlekar, också för kyligare väder även på sommaren.

Stavar hade vi med, men plockade bara fram enstaka gånger. De hade strängt taget inte behövts.

Kallt i Cornwall!

Badkläderna måste förstås med. Cornwalls stränder är oändliga till antal och utsträckning. Sedan låtsas vi helt enkelt inte om den ensiffriga badtemperaturen. Sånt är ju ovidkommande.

Och glöm för allt i världen inte solkrämen. För solen i Cornwall är överraskande obeveklig. När den väl kommer fram.

Till sist då. Håll koll på tidvattnet. Det kommer att påverka din vandring. Vare sig det är ebb eller flod.

Här vid Gannel är tidvattnet av avgörande betydelse. Vid högvatten måste man ta båt över, vid lågvatten finns en bro. Och däremellan en lång period när kanalen inte kan korsas.

Highlights

Nu har vi alltså inte gått hela SWCP, långt därifrån. Längs den del vi gick, fick vi många favoriter.

Godrevy Lighthouse är en given höjdpunkt. Både för fyrens skönhet och för alla de glada, lekfulla sälarna i vattnet runtomkring.

Ruinerna Wheal Coates är mäktiga, mitt i det karga ljunglandskapet.

Tornet vid Stepper Point och området runt det, gillade vi mycket.

Cream Tea. Detta är klassiskt Cream Tea-territorium och man bör inte försitta chansen att avnjuta nybakta scones med clotted cream och sylt.

St Ives är förstås också en given höjdpunkt. Det är något med ljuset här liksom.

Sedan vandrade vi inte själva förbi St Michael´s Mount, men SWCP går ju förbi här, för den som väljer den sträckningen.

Läs också:
Dag 1 – South West Coast Path: Padstow-Porthcothan

Dag 2 – South West Coast Path: Porthcothan-Newquay

Dag 3 – South West Coast Path: Newquay-Perranporth

Dag 4 – South West Coast Path: Perranporth-Portreath

Dag 5 – South West Coast Path: Portreath-Hayle

Dag 6: South West Coast Path: Hayle-St Ives

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *