På vägen hem från England på årets tågluff valde vi att stanna till 3 nätter i Champagne. Vi är absolut inga vinexperter (eller skriver med såna som målgrupp) men här kommer våra erfarenheter om vad man behöver veta och tänka på inför ett Champagnebesök som vanlig dödlig bubbel-entusiast. Vinnördar har säkert en helt annat agenda och lista.
Vad är Champagne?
Champagne är ju namnet både på ett geografiskt område och en dryck.
Området Champagne är en totalt 30 000 hektar stor vinregion i nordöstra Frankrike med orten Reims som ”huvudstad”. Det var också här det mousserande vinet uppfanns en gång i tiden. Dock inte av munken Dom Pierre Pérignon, som det ibland påstås.
Drycken Champagne är mousserade vin som odlas i det geografiska området Champagne. Förutom geografin måste champagnen tillverkas på ett visst sätt. Vinet ska jäsas en andra gång i flaskan.
Vad gör champagne så speciellt?
Champagne är ju ansett som det bästa och finaste mousserande vinet. Dock tittar andra tillverkar mycket strängt på en när man påstår detta. De tycker ju själva att deras bubbel är nog så fint och bra. Och helt klart är det bästa alternativa bubblet nog så bra och bättre än den sämsta champagnen om man säger så.
Helt klart är i alla fall att varumärket Champagne är mycket starkt och står för glamour, fest och lyx.
I Champagne har man unika regionala förutsättningar för att skapa ett riktigt bra mousserande vin. Bland annat är både jordmånen som är gammal sjöbotten med en unik kalksten, Belemnitkrita. Klimatet på dessa något nordliga breddgrader är dessutom perfekta för att odla de aktuella druvorna om man vill ha dem syrliga och nästan omogna. Och det vill man tydligen när man tillverkar Champagne.
Tillverkningsprocessen är också annorlunda än för många andra mousserande viner.
Hur tar man sig till Champagne?
Många kör bil ner till Champagne för att kunna köpa med sig vin hem. Flyger gör man till Paris. Därifrån hyrbil eller tåg.
Tåget går till Reims och Epernay i Champagne. Direkttåg finns till båda från Paris Gare de l’Est. Faktiskt kan man ta tåget ända till den lilla utmärkta champagnebyn Ay också.
Norrifrån går tågen via Strasbourg.
Var ska man bo?
Detta kan vara en svår fråga. Vi valde bort Reims eftersom vi tyckte att det var en för stor stad och slog ner bopålarna i Epernay, den andra, mindre staden i Champagne. Då fick vi närhet till tåget, möjlighet att strosa bland champagnehusen på Avenu de Champagne i Epernay och samtidigt nära ut till de närmaste byarna och vinodlingarna.
Så här i efterhand tänker vi att man hade kunnat bo ute i byarna också. Det finns så många champagnegårdar i varje by att de räcker till ”att roa sig med”.
Kanske en ny by varje natt? Om man orkar. En natt i Ay och en i Hautvillers? Hyrbil mellan? Och så kan man hålla sig till provningar i sin by under dagen. Slänger jag ur mig som en hypotes, utan att ens ha varit i Ay själv.
Vi valde att hyra en lägenhet, ”Gite Urbain – Bubble”. Det var inte så tokigt, för på kvällarna dukade vi upp ostar, charkuterier och baguette i lägenheten och korkade upp en av dagens nyinköpta champagne-flaskor. Lyxigt!
Hur tar man sig runt bland vingårdarna?
Nästa knäckfråga som det inte finns något enkelt svar på. Antingen kör man bil. Då kan ju inte chauffören smaka champagne, vilket är tråkigt. Om man inte gör som jag föreslår ovan och stannar över natt i varje by.
Sedan kan man boka in sig på en organiserad rundtur via en arrangör. Då blir man upphämtad och runtkörd. Någon annan har planerat, bokat och tänkt. Detta kostar dock en slant, 1000-1500 kr/person för en halv- eller heldagstur.
Cykel kan man också hyra, det finns flera uthyrningsfirmor i Epernay. Det är ett fritt, billigt och härligt sätt att ta sig runt. Avstånden är inte speciellt långa och det är inte jättebackigt.
Vi valde i stället att vandra. Det ska sägas direkt att vi var rätt ensamma om denna aktivitet i sommarvärmen. Att vandra ut och in ut Epernay med tillhörande industriområden var väl inte superspännande, (tog 20 minuter) men väl ute på landsbygden var det ett trevligt sätt att uppleva Champagne. En dag gick vi upp till Hautvillers och en dag längs floden till Cumières.
Vilka vingårdar ska man besöka?
Vi erkänner direkt. Vi hade noll koll innan. Researchtiden räckte inte till att sätta sig in i Champagnemärken och vingårdar. Det blev på volley helt enkelt och det är väl inte ett så dåligt sätt att uppleva Champagne kan vi tänka. Vad kan gå fel liksom?
G. Tribaut i Hautvillers vill vi absolut rekommendera vidare på grund av deras mycket trevliga vinprovningslokal med en underbar utsikt.
Autreau de Champillon i byn Champillon blev vårt nästa besök. Här är det stängt och tyst. Vi ringer på en klocka. En sträng dam öppnar och förklarar att hon inte kan engelska. Insläppta blir vi dock och får prova 3 sorter. Damen bevakas oss strängt i den mörka lokalen.
– Vi måste nog köpa något, viskar jag förskrämt till Christofer och vi tar 2 flaskor. Bara för att det känns så stelt och obekvämt.
När vi kommer hem och får prova i lugn och ro och utan stränga blickar, visar det sig ju att detta är en av våra bästa sorter. Därav rekommenderar vi ett stopp här ändå.
På Philippe Martin i Cumières provar man i trevlig utomhusmiljö. Däremot blev deras champagne inte bland våra favoriter.
Måste man förboka?
Om man bara vill prova champagne, behövs ingen förbokning. Det är bara att dyka upp, man får alltid prova. Om man däremot vill ha en rundvisning behöver man förboka besöket.
Att prova champagne
Alla gårdarna har samma upplägg. Man får alltid komma in och prova under öppettiderna. Öppettiderna är vanligen från runt 10:00 till 12:00. Sedan lunchstängt och öppet igen från 13:30 till 18:00.
Att prova 3 sorter kostar 15 Euro på alla gårdar.
På Avenue de Champagne inne i Epernay kan man också prova champagne. Men då är det andra dyrare priser som gäller. Vi provade 2 sorter på Michel Gonet för 18 Euro.
När man provar blir det förstås allra roligast om man tar ut svängarna lite. Börjar med en blanc de blancs, det vill säga champagne med bara druvan Chardonnay. Sedan en blandad sort med Pinot noir och Chardonnay. Kanske Pinot Meunier också. Sista kanske en sort gjord på enbart Pinot noir. Beroenden på vad de har på just den gård man besöker.
Att köpa med sig champagne
Man måste inte köpa bara för att man provar. Men vi var ofta de enda besökarna och det är lätt att man känner sig lite dum om man inte handlar. I alla fall gjorde vi det.
Om man köper 6 flaskor får man provningen gratis. Denna regel gäller på alla gårdar.
Att handla här direkt på gården bedömer vi som ungefär halva priset mot hemma på Systembolaget. Även om inga av de flaskor vi köpte finns i Systembolagets sortiment.
När är bästa tiden att besöka Champagne?
Vi var här 7-10 juli. Då var det varmt härligt väder och förvånande lite folk. De flesta besökarna kommer hit i andra halvan av juli och i augusti.
I augusti-september sker skörden, då har bönderna som mest att göra. Om man vill se skörden, eller till och med delta, är det nu man ska komma. Senare på hösten är det mindre folk, men också kallare.
Läs också: Vinprovning i Moseldalen – vi besöker en vingård i Ediger-Eller
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Men tusen tack för enkel och bra viktig information. Jag har länge tänkt göra ett besök i Champagne och med er info har jag blivit mer taggad.
Helén
Ja vad härligt med en resa till Champagne! 😊 Och vad trevligt om information kommer till nytta.
Kul att läsa om er resa 😊
Min upplevelse är också att man kan klara sig långt med buss, promenader och cykel. Jag har länge velat cykla längs med Marne, så det måste bli av på min nästa resa till Champagne.
När champagnen på gården finns på Systembolaget brukar vi jämföra priset. Då är det ungefär samma. Så de sorter som vi har köpt med oss hem är de som inte finns i Sverige.
Ja cykel känns som det allra bästa färdmedlet. Men vi har ju begränsningar med Christofers balans.
Roligt att läsa om era upplevelser.
Hög igenkänningsfaktor då vi var där förra sommaren.
Jag och min fru blev bjudna dit av sonen och hans dåvarande flickvän som båda bor i Umeå, samt hennes föräldrar som bor i Champagneregionen.
Underbar vistelse som vi hade där, då dom hade ordnat aktiviteter av olika slag, bla. besök på vingården där dom brukar jobba när det är skördetider, samt hembjudna till olika vänner med middag med Champagne före och naturligtvis olika Champagneprovningar och bilåkning på landet bland vingårdarna.
Det låter som en fantastiskt härlig resa! 😊🥂
Vi åker söderut med husvagnen i höst för att övervintra på sydligare breddgrader. De är mycket möjligt att det blir ett stopp. Troligen på vägen hem. Med husvagn (eller husbil) är ju boendet löst. Ofta kan man bo på vingården
Ja det är ju praktiskt med husbil. Att alltid ha boendet med sig. 😊