Uzbekistan är fortfarande ett ovanligt resmål, som relativt få personer känner till i Sverige. Här kommer därför 10 nyvunna kunskaper från min resa. Allt du behöver veta innan du reser till Uzbekistan.
1. Inreseregler
Sedan 1 februari 2019 reser man visumfritt till Uzbekistan med svenskt pass för upp till 30 dagars vistelse. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter utresedatum.
2. Resa till Uzbekistan
Några direktflyg från Sverige finns ju inte till Tasjkent, Uzbekistans huvudstad, utan ett byte på vägen måste till. Just nu går den smidigaste vägen via Turkish Airlines och ett byte i Istanbul, eller via Warszawa. Åker man via Istanbul är flygtiderna 4+4,5 timmar.
Räkna med 7000-8000 kr för en flygbiljett.
Kanske vill man inte åka på egen hand till Uzbekistan. Då finns det några svenska researrangörer som ordnar resor hit. Temaresor, Albatros och Rolfs Flyg&buss har resor till Uzbekistan, plus att Världens resor och Läs&Res har kombinerade resor till flera av stan-länderna.
3. Bästa tid att åka
Uzbekistan har ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Turistsäsongen är mars-maj och sept-nov. Där mars och november kan bli rätt kalla. Under sommarmånaderna kan det bli uppemot 45 grader. Och på vintern snö och riktigt kallt.
Under vårt besök i slutet av april hade vi 23-30 grader på dagarna och lite svalare kvällar.
4. Klädsel
Uzbekistan ät ett muslimskt land, så det behöver man förstås tänka på när man väljer kläder. Men med det sagt är Uzbekistan sekulärt och här råder religionsfrihet. Bland kvinnorna i landet använder många slöja, men långt ifrån alla. Dock är modet lite mer påklätt än i Europa oavsett.
Som kvinnlig turist bör man täcka axlar och knän. I religiösa byggnader bör män ha långbyxor och kvinnor ha slöja över håret. Men vi såg även relativt många kvinnliga turister utan slöja på dessa platser och de verkade inte stoppas av någon. Vi förordar förstås ändå att man följer lokal sed och håller sig till det som uppfattas som respektfullt.
5. Alkohol
Igen, är Uzbekistan ett muslimskt land. De flesta dricker därför inte alkohol. Öl och vin finns ändå på menyn på restaurangerna och är billigt. En öl kostar 20-30 kronor. En flaska lokalt vin 150 kr.
6. Pengar
Valutan i Uzbekistan heter som. Enligt vår erfarenhet går det inte att växla till sig den i Sverige. Däremot finns det relativt gott om ATM´s i landet där man kan ta ut lokal valuta med de vanliga internationella korten. Det finns även växlingsautomater där man kan växla in Dollar- och Euro-sedlar, men bara större valörer som tex 100-dollarssedlar.
10.000 som motsvarar 8,7 SEK.
Kort går ibland att betala med på hotell och restauranger, men inte alltid. På marknader och mindre butiker behöver man kontanter. Dollar och Euro kan också funka här.
Prutkulturen finns förstås här, som på så många andra håll i världen. 20-25% är rimligt och prutar gör man vänligt och med ett leende för bäst effekt.
Prisläge i Uzbekistan är väldigt trevligt. Generellt skulle jag vilja säga att det är halva priset mot för Sverige.
7. Språk
Uzbekerna är duktiga på språk, de flesta äldre behärskar ryska och många pratar även farsi, samt förstår turkiska. Inom turistindustrin kan man förstås engelska också. Många i den yngre generationen pratar också en del engelska.
8. Wi-Fi
Alla hotell vi bodde på och de flesta av restaurangerna vi besökte hade bra wi-fi. Jag köpte även ett eSIM-kort för några dollar på nätet innan avresa och det funkade ok. Allra bäst täckning verkade de i gruppen som köpte fysiska SIM-kort på flygplatsen ha. Även dessa kostade några dollar. Glöm inte att ta med en sån iPhone-nål bara, om du har iPhone, så att du kan byta SIM-kort i telefonen.
9. Ta sig runt
I Uzbekistan trafikerar snabbtåget Afrosiyab sträckan Tasjkent-Samarkand-Bukhara. Mellan dessa tre städer, som är de platser som allra flest turister besöker, är det alltså enkelt och smidigt att ta sig.
Tasjkent-Samarkand tar 2 timmar och Samarkand-Bukhara ytterligare 2 knappa timmar.
Inom 1-2 år kommer tåglinjen att ha förlängts även till Chiva.
Tåget är modernt och bekvämt med gratis kaffe och te, samt olika snacks till försäljning.
Tågbiljetterna säljer slut, så man behöver köpa i förväg för att vara säker på att få en plats.
I Tasjkent finns tunnelbana.
10. Säkerhet
Uzbekistan känns väldigt säkert. Det är klart att man alltid kan råka ut för något på resa, men generellt känner man sig väldigt trygg i landet. Folk är vänliga, tillmötesgående och nyfikna. På marknaden känner man sig trygg i att man får ett rimligt pris på sina varor.
I trafiken stannar bilarna ofta och släpper fram en som gående.
Inför tågresan skannas allt bagage och alla resenärer a la flygplats-manér.
Läs också: Sagolandet Uzbekistan – Wow vilken resa jag har varit ute på!
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Jag har blivit väldigt sugen på att besöka Uzbekistan tack vare er resa. Verkar vara något helt annat än vad jag trott! Nu pågår övertalningskampanj här hemma ☺
Jag är fortfarande helt hög på min resa. Den bästa jag gjort på länge! 😁
Härlig läsning! Har länge stått på önskelistan. Dags att förverkliga snart. Tycker om att res överallt -både kort och långt men nog är det spännande med det som är mer olikt vårt eget.
Det är en av två saker som gör Uzbekistan så besöksvärt. Att det verkligen känns annorlunda och långt bort.
Det andra är förstås de fantastiska städerna längs Sidenvägen.
Tack för guiden 😊 Jag har ju funderat på Uzbekistan i några år redan, kanske det blir en resa dit nästa år 🤩
Tycker absolut att du ska göra slag i saken och åka. Det är ett land som kommer att stanna kvar i mitt hjärta ♥️
Vi flög Air Baltic via Riga förra året. Det blir betydligt kortare flygresa och lägre pris.
Åh men bra tips! 👍😀