När man besöker Uzbekistan slås man av att mycket är olikt vad man är van vid hemma i Sverige. I dagens likriktade värld känns det som en stor USP att för en gångs skull hitta en exotisk och annorlunda destination. Här kommer 15 intressanta fakta som jag fångade upp under min resa.
1. Chevrolet har monopol
Det tar ett tag innan man märker det när man färdas i Uzbekistan. Men efter att ha spanat ut genom bussfönstret ett tag, så slår det en plötsligt. Alla bilar är ju Chevrolet! Vita nästan alla dessutom. Vadan detta? Jo tydligen är det så att Chevrolet har monopol i Uzbekistan. Det är de enda bilar som tillverkas i landet och de enda som går att köpa.
Det är inte på något sätt förbjudet att äga och köra en annan bil, men då måste man själv åka utomlands och köpa bilen, och det blir ju för dyrt och omständligt för de flesta innevånare.
Det där med färgen då? Jag frågar en av våra guider och han säger att det helt enkelt är den mest praktiska färgen mot solen, så därför väljer de allra flesta denna färg.
2. Världens minsta mynt
Visste du att världens minsta mynt finns i Uzbekistan? Alltså inte minsta till storlek, vikt eller så, utan till valör. Det mynt i världen med lägst värde. Är du med? Tiyin heter myntet och dess värde är 0,0000085 svensk krona. Myntet har utgått ut sortimentet även i Uzbekistan sedan 1 mars 2020, men finns att hitta på marknader, antikvariat etc. Då får man numera betala mellan 5 och 20 kronor för myntet, beroende på hur skicklig förhandlare man är. Så kanske är det inte längre värdens minsta mynt, när allt kommer omkring. Eftersom värdet uppenbart ökat?
3. Dubbelt kustlöst
Det finns exakt två länder i världen som är dubbelt kustlösa. Eller double-landlocked, som det heter på engelska. Det vill säga att man inte har någon kust själv och bara gränsar till länder som inte heller har någon kust.
Det ena dubbelt kustlösa landet i världen är Uzbekistan. Vet du vilket det andra är?
4. Alla grannländer slutar på ”-stan”
Fler nördiga geografi-fakta? Ja men tänkte väl det.
För det är nämligen så att alla Uzbekistans grannländer slutar på ”-stan”. Och detta är Uzbekistan helt ensamma om i världen.
5. Dukar med sked och gaffel
En lite rolig detalj med dukningen i Uzbekistan, var att vi alltid fick dukat med varsin sked och varsin gaffel. Sedan serverade maten i regel på stora gemensamma fat i mitten. Dessa var utan serveringsbetick. Ibland fick vi dessutom en egen skål med soppa serverad.
Vi trasslade hela tiden in oss i hur vi skulle använda besticken. Äta med, ta mat från de gemensamma faten? Precis när man bestämt sig för att det nog var meningen att man skulle äta med sin gaffel och ta mat med skeden, så kom ju den där soppan in och så var man på ruta noll igen.
Kanske är det helt enkelt så att det inte är tabu i Uzbekistan att ta mat med ett bestick som man haft i munnen? Som det är i vår västerländska kultur?
6. Taj Mahal är inspirerad av Uzbekistan
Vad nu, Taj Mahal, den finns ju i Indien? Ja precis, men mannen som byggde Taj Mahal som mausoleum till sin fru, han var en ättling till Amir Tepur, Uzbekistans anfader, och arkitekturen har klara drag av den man ser i Samarkand och Bukhara.
7. Nationalrätten heter Plov
Nationalrätten i Uzbekistan heter Plov, eller Pilaff, som kanske är ett mer känt namn i Sverige.
Den lagas över öppen eld i stora stek-kärl. Det är därför av tradition män som lagar just Plov, för att det är ett så tungt jobb att röra om i de stora kärlen.
Rätten består av ris, lammkött och grönsaker såsom en särskild söt, gul morot, men även lök och ibland kikärtor och russin. Som tillbehör serveras skivor av hästkött, vaktelägg och ibland vinbladsdolmar.
8. Milkball – Uzbekistans svar på kaviar
Alla länder har väl sin Kalles Kaviar, höll jag på att säga. Det vill säga någon inhemsk smak som bara landets innevånare kan uppskatta? Man måste liksom vara uppvuxen med den.
I Uzbekistan är det ”milkballs”, ett snacks som smakar typ salt, jäst, fetaost och peppar på en och samma gång. En mycket märklig smak, men uzbekerna är överförtjusta.
9. Bomull
Uzbekistans största och viktigaste exportvara är bomull. Även om naturgas blivit allt viktigare på senare år. Bomull kallas också mycket riktigt för ”det vita guldet” i Uzbekistan.
10. Föregångade inom astonomi
Under 1400-talet byggdes ett astronomiskt observatorium i Samarkand. Under ledningar av vetenskapsmannen Ulug Beg lyckades man positionsbestämda över 1000 stjärnor. Man lyckades även beräkna jordaxelns lutning till korrekta 23.52 grader och bestämma årets längd till 365 dagar, 6 timmar, 10 minuter och 8 sekunder, vilket enligt dagens beräkningar är bara 1 minut fel. Häpnadsväckande med tanke på den teknik och de instrument de hade tillgängliga.
11. Tacka för maten
I Uzbekistan tackar man för maten genom att dra handen över ansiktet.
12. Uzbekistans flagga
Den vita färgen står för fred. Grönt representerar naturen och blått står för den eviga natten och för vattnet som en grundläggande förutsättning för livet. Rött symboliserar livets kraft.
Halvmånen är en klassisk symbol för islam, men i Uzbekistans flagga symboliserar den växande nymånen den nya republiken. De tolv stjärnorna står för zodiakens tolv stjärntecken och för de tolv principer som ligger till grund för statens myndighetsutövning. Enligt en alternativ tolkning är stjärnorna symboler för landets tolv distrikt (viloyatlar).
13. Turistpolis
Vid de större turistattraktionerna har man en speciell turistpolis som närvarar. Den finns för att turister ska känna sig trygga och också för att landets turister snabbt ska kunna anmäla ett eventuellt brott. Vi fick själva tillfälle att testköra turistpolisen i och med att en deltagare i gruppen tappade bort en väska vid Amir Temurs mausoleum. Den kom mycket riktigt till rätta snabbt och tryggt med assistans av turistpolisen.
14. Nationaldryck
Uzbekistans nationaldryck är grönt te. En dryck som dricks många gånger om dagen.
15. Etikett för att hälsa
Handslag kan bara användas män emellan, aldrig med en kvinna inblandad. Man får inte skaka hand med vänster hand och handslaget bör vara fast.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.