Många är vi människor som älskar djur. Och älskar man djur, älskar man ju förstås att umgås med djur, så även på resa.

Dessvärre för alla oss djurälskare där ute, så är djuren inte alls lika förtjusta i att umgås med oss. Men vi tycker ju så mycket om dem, de är ju så söta och vi skulle ju så gärna vilja vara nära.

Ur denna längtan har en hel industri tagit avstamp. En grym och cynisk industri som tjänar pengar på människors naiva längtan efter närkontakt med djur och med fruktansvärda konsekvenser för djuren som fängslas, plågas och dödas för människans nöjes skull.

Här ger vi exempel på 5 grymma ”djurscams” som den som kallar sig djurvän till varje pris ska undvika.

Volontärresa med lejonuppfödning

djurscams lejonungar volontär

Volontärresorna har de senaste åren blivt högsta mode. Man betalar för att under ”lagom” lång tid, dvs några veckor åka iväg till exotiska länder och jobba med behjärtansvärda projekt.
T.ex. kan man mot betalning, få volontärarbeta med att föda upp lejonungar. Under några veckor får man dagarna i ända mata och gosa med små underbara och ännu så länge helt ofarliga lejonungar.

Det volontärerna inte har en aning om är att när lejonungarna växt upp, säljs de igen till jakt-turister som betalar för att få skjuta dem.
Läs mer här.

Elefantridning

djurscams elefantridning

Att rida elefant i exempelvis Thailand kan verka harmlöst, men de elefanter som används för turist-tur-ridning, plågas ofta svårt både vid träningen och sedan kontinuerligt. De fångas ofta som vilda i Burma och andra länder och förs sedan till Thailand för att tjäna turistnäringen. Läs mer här.

Fota sig med djur

djurscams

På charterorter och andra platser där många turister rör sig, kan man ofta betala för att fota sig tillsammans med djur. Väldigt populärt bland t.ex. barnfamiljer. På Instagram hittar man ofta den här typen av bilder under taggar som #animallover och dylikt.

Dessa djur lever så gott som alltid bedrövliga liv. Ibland drogas de för att bli ofarliga. De ”jobbar” många timmar per dygn i stället för att ägna sig åt de aktiviteter som borde vara naturliga för rasen. När de inte jobbar, förvaras de i trånga burar. De blir ofta misshandlade osv.

Om man känner till detta kan man lugnt och stilla förklara för barnen som tjatar om ett foto, så att de förstår att och varför man inte ska stödja denna här typen av verksamhet.

Icke-verifierade ”rescue-centers” för vilda djur

djurscams sköldpaddor

På många platser världen över kan man betala en slant för att få närkontakt med djur på någon typ av rescue-center. Dvs man säger sig ta hand om vilda djur. För att de är föräldralösa, för att de ska släppas ut i det vilda igen osv.
Allt i från  Elephant orphanages till Turtle hatcherys.

Men om man granskar verksamheten lite, så visar det sig dessvärre allt för ofta att syftet egentligen är att locka till sig betalande turister. Det är långt ifrån säkert att några djur alls sätts ut i det vilda, att det verkligen är föräldralösa djur som hålls i fångenskap för sitt eget bästa eller att verksamheten alls på något sätt gynnar varken rasen eller de enskilda djur som hålls där.

På Sri Lanka t.ex. finns det gott om Turtlehatcherys där man säger sig föda upp sköldpaddsungar som sedan släpps ut i havet. Det är bara det att efter att äggen kläckts sparar man ugnarna i bassänger i ca 2 veckor, så att turisterna ska hinna titta på dem. Därmed hinner ungarna förbruka sin livsviktiga startenergi som de får i kläckningen. Väl ute i havet är de chanslösa och kommer alla att dö.

Björnungarna på Skansen

bjornungar djurscams

Men Sverige då, här är vi väl sjyssta mot våra djur. Världens strängaste djurskyddslagar osv?
Nja det beror väl på vad man menar.

Flera av Sveriges djurparker, t.ex. Skansen, lockar varje år besökare med gulliga små nyfödda björnungar. Deras födelse blir tidningsrubriker varje vår, de döps osv.

Men vad händer sen när säsongen är slut, ungarna växt upp och inte är söta längre?
Jo de avlivas helt enkelt.
Läs mer här.

Om man är en sann djurälskare som vill djuren väl, är ofta det allra bästa sättet att omsätta denna kärlek i praktiken att hålla sig borta från allra typer av djur på resan.
Man kan också stödja safaris som går ut på att lugnt och fridfullt iaktta vilda djur på behörigt avstånd. Tyvärr finns det även gott om exempel på safaris som hetsar och jagar de vilda djuren och dessa gör man förstås också bäst i att undvika.

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

12 Comments

  1. Marina

    Visst är det tragiskt! Det känns ändå rätt skönt att det börjar bli mer och mer uppmärksammat och många börjar dra öronen åt sig när det gäller de här olika aktiviteterna. Det känns rätt bra ändå att med gott samvete kunna säga att bortsett från de djurparker som vi besökte när barnen var små (för det gjorde vi) så har jag inte gjort något av det andra.

    • gunilla yourstone

      Ja för ett antal år sedan hade man ju noll koll på sånt här tyvärr…
      Björnungarna fick jag höra om av min svåger så sent som förra sommaren.

  2. Jag måste erkänna att jag gjort nummer 2 och 3 (längesen). Idag är jag mer medveten och skulle inte göra det. Fast nummer 1, det hade jag nog aldrig anat …

    • gunilla yourstone

      Vi har också ridit elefanter (på 90-talet), besökt ”rescue-centers” osv. Det är ju som med vanliga scams, man är som svensk alldeles för naiv och blåögd för att se igenom vad som ligger bakom.
      Turtle Hatcheries på Sri Lanka, den gick vi på så sent som i februari i år. Det lät ju som en jättebra grej att stödja, men sen efteråt googlade vi och hittade sanningen…

  3. Jag delar, synd bara att den är bara på svenska.

    • gunilla yourstone

      Sant, det är förmodligen ännu större andel av de icke-svenska turisterna som gör dessa grejer…

  4. Jättebra och informativt inlägg. Medvetenheten blir allt större och det är bra att det sprids så allt fler förstår vad det innebär.

    • gunilla yourstone

      Ja information är det viktiga. Annars tror man nog att det inte gör någon skada.

  5. När djur används för människors njutning och underhållning ska man alltid vara skeptisk. Det är sällan djurens välbefinnande sätts först, pengarna styr som så ofta.

    Kände inte till det om lejonen men är samtidigt inte förvånad när jag läser det.

    Kommer ihåg första gången jag läste om ett zoo som avlivade djur. Tyckte det var fruktansvärt men insåg att jag borde förstått det. De får ju massa ungar varje år och har såklart inte plats för alla. Många används som föda för andra djur. Så är det egentligen värre att Skansen avlivar djur där än att köttindustrier avlivar djur för mat till människor och djuren på Skansen?

    • gunilla yourstone

      Kände mig också ganska dum när min svåger som jobbat som vetrinär mot djurparker viskade till mig på Lycksele djurpark; ”Du vet vad de gör emd björnungarna i höst va?”. Att man inte räknat ut det själv.
      Men han menade samtidigt att det ar bra för björnhonorna att få föda ungar, de mår bättre då. Själv blir jag bara mer och mer äcklad av hela djurparksindustrin och vill inte stödja den.

  6. Gjorde ett liknande inlägg för ett tag sedan. Det är värt att lyfta hur många gånger som helst. Många är ju helt (obegripligt) ovetandes om hur mycket det skadar djuren.

    • Gunilla Yourstone

      Ja många är naiva, tror att man inte kan förstå att det finns så mycket grymhet i världen. Bra att du också skrivit om det, ju fler som läser desto bättre.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *