Samarkand. Smaka på namnet. Som en saga. Som en ouppnåelig dröm eller hägring. Men nej, Samarkand är varken en saga, en hägring eller ouppnåelig. Samarkand är däremot en mycket gammal stad längs Sidenvägen, en handelsväg som i gamla tider gick mellan Europa och Kina.

Läs också: Sidenvägen – historien om när Uzbekistan dominerade Asien

En dröm är Samarkand däremot, en dröm som man rätt lätt kan uppfylla genom att helt enkelt åka hit och uppleva allt det fantastiska som Samarkand har att erbjuda sina besökare.

Samarkands historiska monument är alla ett UNESCO-världsarv för sin status som mötespunkt och smältdegel för olika kulturer.

Dessa är Samarkands största sevärdheter som man inte bör lämna staden innan man upplevt.

1. Registan

Registan är ett maffigt torg i Samarkand som var centrum av staden under Samarkands storhetstid på 1400-talet. Torget ramas in av tre madrassa, (en madrass är ett lärosäte) Tilla-Kari, Ulughbek och Sher Dor.

Dessa tre byggnader är samtliga mycket vackra och förstklassiga exempel på Samarkands karaktäristiska arkitektur med turkosa kupoler, minareter och mosaik. Sher Dor är extra intressant på grund av sina tigermosaiker på framsidan. Avbildningar är ju vanligen förbjudna på muslimska byggnader.

På kvällen lyses Registan upp av en ljusshow.

göra i Samarkand
göra i Samarkand
göra i Samarkand

2. Gor Amir mausoleum

Här vilar Uzbekistans stolta anfader Amir Temur, den härförare som satts Uzbekistan på kartan genom att ta över efter Djings Kahn och skapa nästa stora imperium i Centralasien. I samma mausoleum vilar även hand söner och sonsöner.

göra i Samarkand
Amir Temurs mausoleum

3. Shahi-Zinda

Detta är ett gravkomplex där flera av Amir Temurs släktingar ligger begravda. Även andra promententa personer från denna tid sällade sig sedan till sällskapet och lät sig begravas i anslutning.

Idag är detta nästan som en liten ”stad” av vackra gravkomplex och Shahi-Zinda är min personliga favorit i Samarkand. Så vacker att besöka!

4. Silk Road tourist center med Eternal city

En bit utanför Samarkand centrum finns ett nybyggt område. Här återfinns många av de internationella hotell-kedjorna i lyx-segmentet, samt även ett internationellt kongresscenter.

Dessutom finns här ”Eternal City”, omgärdat av kanaler. Eternal City är ett nybyggt mini-sidenvägen för turister kan man säga. Byggnaderna är inspirerade av riktiga gamla byggnader som finns i Sidenvägens städer, här samlas även hantverkare och restauranger med traditionell mat. Tanken är att man som turist ska kunna dyka rakt in i ”en vacker orientalisk saga”. Lite Disney nästan. Fast utan åkattraktioner.

Vi går all in och låter oss förtrollas.

göra i Samarkand

5. Ulugh Beg observatory

Ulugh Beg var sonson till Amir Temur, Uzbekistans store erövrare. Han var också en framstående matematiker och astronom. Han byggde ett observatorium på den högsta kullen i Samarkand. Här lyckades man positionsbestämda över 1000 stjärnor. Man lyckades även beräkna jordaxelns lutning till korrekta 23.52 grader och bestämma årets längd till 365 dagar, 6 timmar, 10 minuter och 8 sekunder, vilket enligt dagens beräkningar är bara 1 minut fel. Häpnadsväckande med tanke på den teknik och de instrument de hade tillgängliga.

göra i Samarkand

6. Samarkand-Bukhara silk carpet factory

Till denna anrika matt-tillverkare har många prominenta personer kommit på besök genom åren. Man har ett fotogalleri i entrén med politiker, skådisar mer mera. Vi sällar oss också till skaran, får en lektion i hur man avslöjar en billig maskintillverkad kopia från Kina och får titta på tillverkningen av de handknutna mattorna.

göra i Samarkand

7. Siyob market

Samarkands störta marknad ligger granne med Bibikhanim mosque (se nedan). Här kan man shoppa loss på nötter, torkad frukt, teer och andra matvaror, samt Uzbekistans karaktäristiska kaftaner och färgglad keramik.

göra i Samarkand
göra i Samarkand

8. Bibikhanim mosque

Den enda moskén i landet som namngetts efter en kvinna. Bibikhanim var Amir Temurs hustru.

Mellan moskén och marknaden pågår ett jippo i solnedgången under vårt besök. En lindansare som uppträder till hög musik och folkets jubel. Du har väl inte missat vår lindansar-reel?

göra i Samarkand

9. Hazrati Khizir moskén

Originalet till denna moské är en av de äldsta i Samarkand. Den första versionen byggdes på 700-talet. Denna version förstördes sedan på 1200-talet av Djingis Kahn. Dagens version byggdes på 1800-talet.

göra i Samarkand

10. Konigil

Detta är en uppbyggd turistby där man förevisar traditionellt papperstillverkning. I en butik kan man köpa pappersprodukter från produktionen.

göra i Samarkand

11. Ölprovning

Lite oväntat i ett muslimskt land, kan man faktisk besöka ett ölbryggeri och prova öl i Samarkand. I Silk Road Tourist center i bottenvåningen på hotellet Savitsky Plaza tillverkas prima öl med tjeckisk touch.

12. Solnedgång på Hilton i Silk Road Tourist center

Som tidigare nämnts är Silk Road Tourist center ett nybyggt område med flera lyxiga hotell. Hilton Samarkand Regency är beläget i en 22 våningar hög skyskrapa med en skybar på våning 20. Härifrån har man en riktigt härlig solnedgång.

göra i Samarkand

Läs också: 15 udda fakta om Uzbekistan – visste du detta?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *