Gillar du färgen blått? Det gör nämligen vi och alldeles extra spektakulär och, tja oväntad, blir färgen blå faktiskt när den appliceras på en hel stad.

Vad vi vet finns det bara 3 stycken klarblå städer och byar i världen, Jodhpur i Indien, Juzcar i Andalusien och Chefchaouen i Marocko. Byn Juzcar i Andalusien har vi redan besökt 2016 och blev överförtjusta.

Läs också: Den blå byn Juzcar – att skapa en smurfby och en sevärdhet på köpet

Indien har vi inte besökt än, men när vi gör det, kommer vi absolut att boka in en visit även i Jodhpur. Precis som det nu på vår Marockoresa äntligen blev dags för Chefchaouen.

Vårt besök i Chefchaouen

Vi väljer att besöka Chefchaouen i form av två övernattningar med en heldag emellan. Vad vi vet finns inte jättemycket att göra här, men ett lugnt tempo är aldrig fel, särskilt inte i slutet av en resa.

Vi har rest hela dagen. Startat på förmiddagen från Fes, åkt landsvägsbuss genom Marockos norra delar, som visat sig betydligt bördigare och grönare än de södra. Det är nästan så att man kunnat befinna sig i Toscana ibland när man tittar ut genom bussfönstret.

Vi borde alltså inte bli förvånade, att när vi anländer någon timme innan skymning är det regn i luften i Chefchaouen. Regn och riktigt kyligt. Det ska nämligen visa sig att denna charmiga lilla stad ligger ganska högt upp i bergen också. Därav vädret.

Vi tar en taxi till vårt hotell, en enklare riad högt upp i staden, mitt bland de klarblå gränderna. Kurar på rummet med en välsmakande tagine-middag. Upptäcka får vi göra dagen efter, i ett förhoppningsvis bättre väder.

Vi reser runt i Marocko mitt under ramadan. Vilket ärligt talat inte märks jättemycket. Restauranger håller öppet och mat serveras ändå, på grund av oss turister. Men nu i natt får vi äran att stifta bekantskap med en helt ny ramadan-tradition. För mer än en timme före soluppgången väcks vi av en trumslagare som patrullerar Chefchaouens gränder. Omsorgsfullt och tjänstvilligt väcker han oss allihop i byn till klarvaket tillstånd med sin trumma. Så att vi ska hinna äta i tid innan solen går upp.

Nåja, själva dröjer vi med frukost ytterligare några timmar. Och kastar oss sedan över vår klarblå stad. För dagen med ännu regnvåta gränder och hus.

Den som varit rädd att Instagram kanske överdrivit det blåa en smula kan med lättnad konstatera att så inte är fallet. Stora delar av den gamla staden är verkligen klarblåa. Man kan vandra runt i gränderna ett bra tag och frossa innan man börjar känna att man betat av allt.

Vi som är tidigt ute får se staden utan andra turister och utan öppnade tingeltangel-butiker. En klar fördel.

Hasch-huvudstad

När sedan staden successivt vaknar upp drar det ihop sig till lunch för oss. Nere på stora torget blir vi då två gånger i tät följd erbjudna hasch av män som mer eller mindre diskret smyger fram till oss med sitt erbjudande.

Chockerande, eftersom det knappt ens serveras alkohol i Marocko ju. Och nu plötsligt detta? Vi är helt enkelt tvungna att fördjupa oss lite i ämnet på Internet.

Och ser man på, Chefchaouen är inte bara Marockos blåa stad, det är ju typ världens haschhuvudstad också. Trots att all narkotika är förbjudet i Marocko med stränga straff som påföljd, är man ändå en av världens största producenter av cannabis, och det är just här i området runt Chefchaouen som odlingarna ligger. Vi hittar uppgifter på att 90.000 hushåll lever på cannabis-industrin. Styre och myndigheter väljer att titta åt andra hållet. Väl medvetna om både pengarna och det faktum att detta karga område inte duger till så många andra grödor.

Sjukt kan vi tycka och inte så lite dubbelmoral i ett land där religionen styr det mesta och droger är strikt haram.

Varför färgen blått?

Till sist då. Frågan måste ju ändå ställas. Varför har man målat sin stad klarblå?

Älskar man blått, så kan det enklaste svaret bli ”Varför inte?”

Men det svar vi får av vår hotellvärd är att man började måla blått för att slippa de ljusreflektioner som kritvita väggar ger i solen. Blått var helt enkelt skönare för ögonen och man riskerar inte att bli ”snöblind”. Man började med dörrarna och fortsatte sedan successivt tills stora delar av staden blivit helblå.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *