Mostar ligger i Bosnien-Hercegovina, granne med Kroatien och ett riktigt sagoland perfekt för en dagsutflykt.
Eftersom förmiddagen bjuder på ostadigt väder, startar vi från Baska Voda vid 11-tiden på förmiddagen. Motorvägen till gränsen är bred, slät och till synes ny. I hög fart tar vi oss fram till gränsen på under en timme. Underbart, detta går ju som på räls! Efter avklarade gränsstationer för vardera land, försöker vår GPS med alla tänkbara medel att övertala oss att svänga av. Men den fortfarande lika breda, släta och nytillverkade motorvägen pekar uppmuntrande framåt med knallgula skyltar: Mostar. Klart vi ska åka motorvägen till Mostar. Vi ler överseende mot vår GPS som alldeles tydligt ligger steget efter Balkans spikraka utveckling mot en modern infrastruktur.
Vi betalar in oss på motorvägen med friska fräscha Euros. Hej vad det går, Här ska åkas! 2 kilometer senare är de klargula skyltarna med texten Mostar överkryssade med tjock tejp. Betongsuggor spärrar vägen. Smutsbruna små rostiga skyltar pekar i stället urskuldande höger: Mostar.
Pocitelj
Det tar ytterligare en timme längs smal snirklig landsväg genom otaliga byar och samhällen. Men säg det onda som inte har något gott med sig, längs vägen springer vi på den charmiga byn Pocitelj, med osmansk arkitektur från 1500- och 1600-talen, moské med böneutrop och en imponerande borg på toppen av en klippa.
Här stannar vi för en smaskig pljeskavica-lunch.
Mostar
Framme i Mostar följer vi skyltarna mot Stari Most, gamla bron, på bosniska. Bron som är legendarisk och gjort Mostar världberömt.
Plötsligt vinkar en man in oss på en bakgård bakom en krigsruin. Gestikulerar resolut in oss på en prydlig parkering intill väggen. 100 kroatiska Kuna för att stå så länge vi vill! Förmodligen en högt pris, men var trollar man annars bort en 9-sitsig van i ett ”gamla stan”? Vi är djupt tacksamma för initiativet, betalar, knäpper bilden från ruinens/parkeringsplatsens utsiktspunkt samt begrundar kulhålen i väggarna innan vi trampar iväg mot stan, bron och historisk mark.
Gamla stan är gränder, tingel-tangel-butiker och restauranger med kypare utklädda i tusen-och-en-natt-utstyrsel.
Stari Most med anor från 1500-talet, förstördes 1993, under kriget, men byggdes upp och återinvigdes 2004.
Traditionen att hoppa från bron ned i floden Neretva blir vi omedelbart påminda om. För mitt på bron står en holländare beredd i våtdräkt. Efter viss tvekan och med en mängd glada tillrop tar han steget.
Blagaj
Sista anhalten i Bosnien-Herzegovina för oss idag blir orten Blagaj en dryg mil sydost om Mostar. Här finns den synnerligen mäktiga källan till floden Buna. Floden rinner rakt ut ur berget under en lodrät klippvägg och en iskall fläkt, som ur en gruvgång ungefär, slår emot en när man går över bron över floden.
Invid källan och bergväggen ligger ett litet kloster från 1500-talet.
Serveringen på andra sidan floden är för dagen översvämmad. Att döma av kyparnas vana steg runt vattenmassorna, förmodligen inget ovanligt.
Längs om möjligt ännu slingrigare och smalare vägar tar vi oss så tillbaka mot gränsstationen, motorvägen och EU-territorium.
Att tänka på när du gör en dagsutflykt till Bosnien-Hercegovina
- Glöm inte passet, Bosnien-Hercegovina tillhör inte ens EU.
- Tala om för hyrbilsfirman att du tänker åka till Bosnien-Hercegovina. Det går bra, men de tar ut en extra avgift för detta, förmodligen av försäkringstekniska skäl.
- Alla papper för bilen måste vara i ordning och tas med över gränsen.
- Valutan i Bosnien-Hercegovina är Marka. Under en dagsutflykt klarar du dig dock utmärkt med Euro eller kroatiska Kuna.
Missa inte att följa 4000mil på Facebook för fler tips om resor.
Vi har också varit i Mostar, men mest av misstag… Jag fick hemsk migrän i Kroatien som aldrig ville släppa… Mina mediciner var slut och efter flera dagar träffade jag en läkare. Då visade det sig att mina migränmediciner inte finns i Kroatien… men i Bosnien! Så vi åkte dit bara för att köpa medicin medan jag kräktes hela vägen i bilen… Men jag fotade i alla fall den fina bron 🙂
Aj då, det var inte de bästa av förutsättningar för att ta sig ann en sevärdhet!
Ser på era bilder att det var betydligt lägre vatten i floden, kanske lika bra att killarna inte hoppade…
Ser ju helt sagolikt ut!
Ja ett superfint litet land som förtjänar mer uppmärksamhet och turister!
Wow! Ser helt fantastiskt ut! Ett ställe jag gärna skulle vilja besöka 🙂 Dock skippar jag nog att hoppa från bron … Jag hoppar inte ens från tre meter.
Trevlig helg!
När man stod där uppe på bron bredvid honom, kändes det som komplett galenskap. Jag visste ju att folk hoppar, han hade lokala förmågor med sig osv. Men förnuftet säger nej det kan aldrig gå, floden är för liten osv.
Tänkte det att jag har ju barnen med mig som kollar, tänk om han dör, då blir de vittne till det!
Men allt gick ju bra förstås, floden är djupare än man tror!
Men själv, aldrig!!!
Åh, vår sons bästa vänner har båda pappor från Bosnien – vi har sett så fina bilder från deras familjeresor dit och är sååå sugna på att åka dit. En dag!
Vi fick ju bara en liten glimt, men Bosnien-Hercegovina kändes väldigt spännande!
Sagoland minst sagt, så vackert!! 🙂
Ja Bosnien-Hercegovina kändes verkligen som en trevlig bekantskap! ?
Så härligt o roligt att läsa om era resmål!Jag ska på en liten tripp till Prag i sept o fira sonens 30 årsdag!
Sedan bär det av till Mexico i dec!
Tack för allt ni delar med er!???
Kul att du gillar våra reseberättelser!
Prag var jag till 1992 när muren just fallit och sedan 2007 igen. En förvandlad stad! Förmodligen än mer modern idag.
Borden och stolarna vid serveringen i Blagaj står alltid i vattnet. Det är för att man ska kunna svalka sig och ha fötterna i det kalla vattnet. Det brukar annars vara nästan olidligt varmt här på somrarna.
Fina bilder har du tagit!
Jag arrangerar resor i krigens spår i Bosnien och har besökt alla platser där bilderna är tagna.
Aha där ser man! Fast inte SÅ mycket vatten som på min bild normalt va?
Bosnien känns som ett spännande land som vi gärna skulle se mer av.
Anna Hellerstedt, det är inte sant att borden och stolar vid serveringen stor alltid i vattnet. det händer bara vid enstaka tillfällen t ex våren, sen höst (vinter) när regniperioden är som mest. Annars på somrar sitter man som vanligt som på alla andra ställen. Det enda skilnad här är att man kan svalka sig lite grann pga all kall vatten som forsar förbi.
Utan att ha varit där någon annan tid på året, så ja det var lite den känslan man fick. Att det var tillfälligt. 🙂
Pingback: Blagaj - hela Bosniens stora blahaj | Traveler's Edition
Jaha, det har alltid varit översvämmat när jag varit där (vår och höst) 🙂.
Om man startar tidigt på morgonen hinner man också med Sarajevo eller med övernattning. Intressant! En plats värd att besöka är också Medjugorje- helig plats för katoliker . 10 min från Medjugorje ligger Etnolog selo Herceg. Fin plats med toppen restaurang med inhemska specialiteter.
Ja jag skulle nog vilja ha lite ner tid för Sarajevo. Minst en övernattning. 🙂