Hur lever man billigt? Så här i elkrisens (första?) vinter är det mycket fokus på pengar, ökade kostnader och hur man ska få pengarna att räcka till när inflationen är över 10%.
Vi tänker själva att vi är rätt bra på att spara. I och för sig är vi rätt bra på att spendera också. Men att vi har en rätt bra och medveten gas och broms i ekonomin så att säga.
När vi verkligen vill ha något spenderar vi och i vardagen sparar vi. För att ha råd med det där vi verkligen vill. Ofta resor, men kan också vara något annat. Vi har en mångårig vana av att hålla igen för att möjliggöra våra resor.
Därför, som en start på det nya året, bjuder vi idag på våra bästa tips för att spara pengar och leva billigt.
Mindset
Det allra viktigaste steget för att leva billigt är att ändra sitt mind set från slösa till spara. Med inställningen att man ska vara så sparsam som möjligt, istället för inställningen ”det här är jag värd”, ”man lever bara en gång” etc gör en jätteskillnad. Då sparar man hela tiden, omedvetet i vardagen. Så börja här. Men att programmera om dig själv.
Mål
Att ha ett mål för sitt sparande är viktigt och motiverar. Om man tex sparar till en resa kan man jämföra varje köpimpuls mot det. ”Vill jag verkligen hellre ha den här Snickersen/tröjan/Starbuckskaffen än tågluffen som jag sparar till?” Och sedan lyssna till svaret.
Om man sparar för att ha råd att bo kvar, som det kanske är för många nu, så är ju det ett tråkigare mål, men förmodligen än mer motiverande. Hur som helst tjänar man på att klart och tydligt definiera sitt mål. Sitt varför.
Budget och bokföring
Nästa steg är en budet att hålla sig till.
Första steget till en budget är att skaffa sig kunskap om vart pengarna tar vägen idag. Det gör man genom att under ett par månader bokföra varje inköp och kategorisera under olika rubriker. ”mat”, ”boende”, ”nöjen” etc.
När man har koll på hur mycket man lägger på varje kategori per månad, kan man göra en budget. Om man ser att man lägger 500 kr på godis, kan man tex välja att sänka den posten till 0 kr i sin budget. Då vet man att man inte har råd att köpa godis i framtiden om budgeten ska hålla.
En budget måste förstås gå ihop. Utgifterna får inte överstiga inkomsterna.
Avprylifiera sig själv
Att köpa saker för att positionera sig i flocken/samhället är ett evighetsgöra. Det allra enklaste är att helt enkelt hitta andra sätt att definiera sig själv på.
Att komma fram till att man inte behöver alla de där sakerna. Eller ens blir lyckligare av dem. Den snygga brödrosten av det fina märket, värstinggrillen, senaste telefonen osv.
Lån
En grundregel som gör livet enklare och billigare är att man lånar till tre saker; bostad, bil och studier. Punkt. Och inget annat.
El
Vi kör väl lite el också då eftersom det är så superaktuellt.
- Duscha kort och stänga av vattnet medan du tvålar in dig och tvättar håret.
- Låt aldrig vatten stå och spola utan att du använder det.
- Stänga av det du inte använder. Datorer, tv. etc.
- Fylla disk- och tvättmaskin helt fulla varje gång innan du kör
- Hängtorka tvätten
Prylar
Laga, låna och återanvänd. Köp begagnat.
Köp kvalitet och använd länge. Att köpa dyra kvalitetskläder och sedan ändå köpa nytt nästa år gör ju inget bättre. Ingen vuxen behöver för övrigt ny vinterjacka varje år. Vi använder oftast våra kläder tills de går sönder eller blir utnötta på annat sätt.
Impulsköp inte utan vänta och fundera. Det man köper bör vara noga överlagt.
Mat
Köp maten i billigare butiker, köp storpack om du kan använda upp maten. Planera inköpen och veckohandla. Gör en inköpslista innan och håll dig till den. Inga impulsköp här heller.
Ät upp rester och använd allt du köper hem. Kasta inte mat.
Köp billiga råvaror. Bönor, linser, kål och rotsaker är billigt mot för tex kött.
Skippa de tomma kalorierna, som godis, läsk etc.
Transporter
Att cykla och gå är gratis. Vinterdäck till cykeln är tex en bra investering. I andra hand kollektivtrafik eller samåkning. Elbil är fortfarande billigare att ”tanka” än bensinbil.
Nöjen
”Rik är den vars nöjen kostar lite” är ett rätt bra talesätt.
Man kan prova nya hobbies som är gratis eller billiga. Som att ge sig ut i naturen på dagsutflykter. Eller låna en bra bok på biblioteket och läsa.
Läs också: Hur har vi råd att resa så mycket?
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.