Vi berättar ju här på 4000mil ofiltrerat om allt trassel som drabbar oss på våra tågluffar. Bra hoppas vi, men vi har också förstått att vi eventuellt kan avskräcka några av våra läsare. Vi ser ibland kommentarer som ”att ni orkar”, ”att ni inte ger upp” och att de verkar stressigt och problematiskt.
Härom veckan fick vi även frågan ”hur tågluffar man utan stress?” Kanske underförstått att frågeställaren tyckte att våra tågluffar verkar en aningens stressande?
Och det är ju en väldigt relevant fråga. Stressigt är ju det sista man vill ha det när man är ledig och har semester.
Men sen vill vi för säkerhets skull också försäkra er om att våra tågluffar till 95% är härliga, harmoniska upplevelser. Bara då och då och undantagsvis besvärliga, jobbiga och stressiga.
Men idag, här kommer våra bästa tips till hur man stress-vaccinerar sin tågluff. Bra va?

Slippa Euronightstressen
Euronight, nattåget från Stockholm till Hamburg och Berlin, är ett vansinnigt praktiskt tåg. (eller motsvarande Snälltåg) Man sover bort hela den tidskrävande och tråkiga passagen ut ur Sverige och genom Danmark till Hamburg/Berlin. Och voilà, när man vaknar är man redan framme i Tyskland och på g. Men, med detta sagt, det är också just denna passage som vållar oss personligen mest huvudvärk och stress. För Euronight är ofta, ofta försenat. Sedan om det är SJ´s, Trafikverkets eller de danska och tyska motsvarigheterna till Trafikverkets fel, det ska vi låta vara osagt. Faktum kvarstår. Man kan aldrig veta när man får stiga på Euronight och när man är framme och får kliva av.
Ändå är detta fortfarande det effektivaste sättet att ta sig ner, vill vi poängtera. Så vi fortsätter att boka Euronight, år efter år.
Så vilka är våra trix för att slippa stressen här?
Jo, att inte boka in dagen när man kommer fram så hårt. Planera inte in så lång sträcka denna dag. Förboka inga platsbiljetter. Kanske sover man till och med nästa natt i Hamburg/Berlin? Eller i all fall i en stad inte så långt ifrån. Ett år sov vi i Bremen, en timme bort från Hamburg. Det kan vara en lagom, stressfri nivå. För på så sätt gör det inte så mycket om Euronight är 4 timmar försenat.

Få byten per dag
Överhuvudtaget är det tågbytena som är problematiska. Inte tågresorna. Så boka inte in för många byten på en dag. Välj alltid den avgång med minst antal byten och res inte så långt på en och samma dag, att för många byten måste göras. Kanske bara 1 eller max 2 byten.
Inga anslutningar efter en lång snabbtågsresa
Det är dessutom bättre att förlägga bytet till innan en lång snabbtågsresa än efter. Efter en lång snabbtågsresa är det bättre och lugnare att sova i staden som tåget angör. När vi åkte från Milano ner till Apulien nu i sommar, valde vi att boka två nätter i Lecce som var tågets slutstation. På så sätt fick vi upptäcka en supermysig stad som vi kanske inte kommit till annars.

Res inte så långt ner i Europa
Ett annat sätt att minska stressen är att inte resa så långt ner i Europa. De år vi har rest till Alperna har det känts mindre stressigt än när vi åkte under kanalen till England eller när vi åkte ända till Italiens klack.

Fläng inte över halva Europa
Lite på samma tema. Fläng inte kors och tvärs över Europa. Välj en begränsad geografisk del och upptäck den. Nästa år kan du ta nästa del, och så vidare. Då blir resan lugnare och du kan dessutom i stor utsträckning ta de lättsamma regionala tågen.
Res i lätta länder
Att välja de enkla tågluffarländerna Tyskland, Österrike och Schweiz, gör även det att tågluffen känns mer harmonisk än tex Frankrike eller Spanien.
Varför är dessa länder då enkla? Jo för att inga platsbiljetter behövs. Man kan bara hoppa på och av tåg lite som man känner för. De har dessutom ett väl utbyggt järnvägsnät och stationerna ligger så gott som alltid bra till i stadskärnorna.
Frankrike är by far det land som vi tyckt att det varit mest stressigt att resa i. Så skippa Frankrike, helt enkelt, för inre harmoni.

Undvik långa tågresor på fredag, lördag förmiddag och söndag eftermiddag
De stora resedagarna i Europa är fredag, lördag förmiddag och söndag eftermiddag och kväll. Då är massor av folk i rörelse och tågen är fullsatta och för säkerhets skull också ofta försenade. Genom att undvika att åka då, särskilt att åka snabbtågen, skipper man undan mycket stress.
Res nord-syd, inte öst-väst
Europas tågförbindelser är gjorda för nord-sydligt resande. Öst-västliga resor tar längre tid, innehåller fler byten och är allmänt struligare. Generellt alltså. Man kan säkert hitta ett helt gäng undantag på den regeln.
Första klass
Det vi inte har testat själva, men tror starkt på är att infoga lite flärd, stil och klass på sin resa genom att köpa ett interrailpass för 1:a klass ett år. Det är säkert tokharmoniskt.

Boka platsbiljetter/boka inte platsbiljetter
Ja, vad är nu detta för en rubrik?
Jo, men ibland är det superstressigt att inte ha platsbiljetter. Tex en fredag eftermiddag när man ska åka München till Hamburg. Tåget kommer med största sannolikhet att vara fullbokat och man kommer att få stå eller flytta runt.
Men en platsbiljett kan också göra att det blir superstressigt om ett tåg är sent och man riskerar att missa det man ha platsbiljett till. Så här gäller det att ha lite fingertoppskänsla och go with the flow.
Kliv på i ändarna på tåget
Det är oftast minst folk i tåget ändar. Och därmed lugnare i dessa vagnar. Se upp bara med att 1:a klass oftast ligger i ena änden. Så ta den andra (om du inte har 1:a klass förstås)
Res lätt
Ett bra sätt att få till en riktigt stressfylld resa är att resa med blytungt bagage. Allt känns lugnare och härligare med en lätt och litet bagage. Jag reser själv alltid med kabinväska.

Förbered din i tid när du ska kliva av
När du ska kliva av, förbered dig då i god tid och packa ihop handbagaget, plocka ner ditt bagage från hyllan och gå till någon av dörrarna. Så slipper du stressa.
Var i god tid till stationen
Motsvarande är det stressförebyggande att vara i god tid på stationen. Då kan man även knipa en av de där fåtaliga sittplatserna på perrongen.

Kolla upp perronger för byten
Vid byten, kolla upp vilket spår du ankommer till och vilket det nya tåget ska avgå ifrån. Det kan man göra via skärmar inuti tåget, via railplanner-appen eller via tågbolagets lokala app.
Så slipper du stressa runt på stationen och leta.
Bo nära stationen
Att boka ett hotell nära stationen är stressreducerande. Då kan man ställa in väskorna och sedan strosa runt utan tungt bagage.

Köp det klassiska interrailpasset
Åh vad lyxigt och härligt det vore att en gång unna sig det där dyraste interrailpasset, det som gäller i obegränsat antal resdagar under 1 eller 2 månader. Då slapp man all stress över att räkna resdagar, aktivera resdagar, samt dubbel- och trippelchecka att man valt rätt dag, så att man inte ”vaskar” (som stockholmaren säger) en dag.
Ja men det var väl det. Happy stressfri interrailing!

Läs också: 10 vanliga misstag på tågluffen
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Många bra tips, men ett som inte alls funkar för mig: att skippa Frankrike. Det är ju dit jag vill! Och till Spanien som man måste genom Frankrike för att nå. Men jag håller med, det är struliga. Mina senaste resor till Paris har blivit utan Interrail. Bättre att köpa vanliga biljetter.
Ja då blir det ju svårt att undvika just de länderna. 😅
Bara att bita ihop. 😁