Min damer och herrar. Vi har ett kök. (trumvirvel)
På dagen en månad tog det. Den 13 januari var dagen då snickarna anlände och började riva det gamla köket. Köksstommar, vitvaror, kakel, golvklinker och till och med väggar for ut i containern på gatan. Och så långsamt, långsamt nytt in. Golvvärme, ett, om vi får säga det själva, sjukt snyggt golv, kök, vitvaror (som ju inte är vita utan någon metallfärg), kakel.
Vägen gick lite slingrigt via en vattenskada och en asbestsanering, men sådant är ju världsliga saker och lösliga problem, så det är inte så mycket att orda om. Renoveringen har sammantaget funkat otroligt bra. Hantverkarna har avlöst varandra i tur och ordning, på rätt tid och gjort rätt saker. Med snickaren som projektledare och inte vi själva.
Vårt hem har under tiden förstås varit kaos med hela vardagsrummet fullt av kökspryttlar i kartonger och köksbordet som en bokstavlig flodhäst i vardagsrummet. Och så diskmaskinen som är det enda av gamla köket som fått komma tillbaka in, mitt i vardagsrummet också ovanpå allt annat. Hallen full av byggmaterial och verktyg.
Disken har vi skött i badrummet i källaren och vardagsrumsbordet har varit vårt ”köksskåp”, där tallrikar, glas och bestick stått i en månad.
Vi har ätit hämtmat som aldrig förr, gått på restaurang, försökt äta mikromat, men det har bara varit för äckligt, för att mot slutet helt enkelt ge upp och bre mackor på kvällarna.
Onsdag förra veckan stod vi frenetiskt och rollade alla väggar vita, efter att Christofers son Sebbe hjälpt oss att spackla. Och sedan, torsdagen den 13:e februari var köket plötsligt, hastigt och lustigt färdigt. Precis när vi nästan gett upp och ställt in oss på att diska i källaren för evigt.
Helgen har tillbringats med att plocka in alla köks-pryttlar i skåpen igen, städa , städa, städa, bort allt byggdamm och försöka få ordning på huset igen. Visst är det konstigt att även övriga våningsplan förfaller i oordning när man renoverar på entréplan?
Vi är supernöjda med vårt nya kök, även om jag gruffar och grumsar ibland när jag upptäcker någon detalj som jag tycker inte är lika funktionell som innan. Jag är helt obsest vid just begreppet funktionellt när det gäller hem. Snyggt kan ju vilken galning som helst (nästan) designa. Men snyggt, praktiskt och funktionellt. Det krävs det ett proffs för. Och jag gillar inte när saker som inte är funktionella blir jätteinne.
Till exempel vägrar jag ha en infälld diskho. För att om det inte finns en droppkant, som på en diskbänk, så blir man blöt om tröjan när man diskar. Och om disken torkar i diskstället (gör den alltid hos oss, här finns ingen hushållerska som handtorkar), så rinner vattnet ner på golvet. Hos oss finns det alltså alltid en riktig diskbänk, så det så.
Sen vägrar jag också att ha allt dagligt porslin i lådor under bänkhöjd och plocka upp och ner tallrikar och glas dagligdags i klassisk ryggskottshöjd. Så det blev det inget av med heller. Överskåp ska det vara.
Skafferiet är otroligt överskådligt och praktiskt, men rymmer lite mindre än förut, så det grumsar jag om. Och var stoppar man alla plastpåsar man bär hem saker i, nu när utrymmet under diskbänken är ockuperat av sopsorteringen? Fast att bära hem saker i plastkassar tillhör kanske en förgången tid? De breda lådorna, 80 cm breda, kommer kanske att ta lite tid att välja sig vid, när man tidigare haft 40 cm. Men jag kommer snart att vänja mig vid alla små detaljer. Spisen är rätt cool för alla fyra plattorna anpassar sig själva efter storleken på kastrullen eller stekpannan. Fast jag kommer förmodligen ändå att fortsätta ha stekpannan framme till vänster i 20 år till.
Våra råd till den som ska göra om köket
- Tänk igenom och välj funktion. Man tillbringar så otroligt mycket tid i köket och ska ha ett kök under så många år att det helt enkelt bara måste fungera.
- Väl klassiska material och färger. Det som är supertrendigt idag är förmodligen superute i morgon.
Vi satt härom kvällen faktiskt och pratade om det. Alla möbler, inredningar, tapeter, färger , träslag mm som man genom livet valt till sitt hem och sedan tröttnat SÅ hårt på.
Mitt gamla köksbord som köptes 1994 i antikbetsad furu och med svarvade ben är ett klassiskt exempel! Christofers gamla matsals-set (också 90-tal) med bord och stolar i glas och krom!
Vi säger det igen; klassiskt, klassiskt, klassiskt. - Under renoveringstiden, organisera i kaoset så att ni står ut. Vi hade tyvärr inte tänkt så mycket på detta innan, men om vi gjorde om allt en gång till, hade vi tänkt till och organiserat mycket bättre. Ordna diskmöjligheter som fungerar, en kokplatta, mikro osv. Det tar ganska lång tid att renovera att kök och man hinner verkligen bli tokig under tiden.
Så snyggt och riktig diskbänk på det 👍.
Det där skafferiskåpet skulle stå högt på min önskelista när jag letar torrvaror längst in på en hylla i ett överskåp….
Det kommer att bli ett jättelyft med skafferiet. Förut hade jag superordning och koll i skafferiet, men när vi skaffade sommarstugan havererade det. Varför? Jo för under stugsäsongen köper man på sig dubbla uppsättningar av allt och sen på hösten tar man in allt till stan, skafferiet blir knökfullt och man förlorar överblicken. Nu kommer det att bli ordning igen.
Grattis! Härligt att köket är klart och roligt att läsa!
Tack! 🙂