Salzburg i Österrike är känt för en rad saker. Mozart, Sound of Music, stadskärnan som är ett UNESCO-världsarv, borgen Hohen Salzburg, högt där uppe över staden, samt även den kända julpsalmen Stilla natt, som skrevs och originaluppfördes strax utanför Salzburg. Ett gäng rätt stora grejer ändå?

Men allra störst av dem alla är väl ändå Mozart? Wolfgang Amadeus Mozart. Underbarnet som blev en odödlig kompositör. Mozarts minne lever fortfarande i allra högsta grad i Salzburg, även om kompositören själv lämnade sin födelsestad och forna hemstad och flyttade till Wien. Han dog utfattig i Wien 1791, endast 35 år gammal och därmed finns få av hans tillhörigheter bevarade för eftervärlden. Inte ens en grav finns, han begravdes i en massgrav för fattiga på en kyrkogård i Wien.

Salzburg har verkligen gjort sitt yttersta för att hedra minnet av sin allra kändaste medborgare och det finns gott om platser att besöka och saker att gör för den som vill vandra i Wolfgang Amadeus fotspår i Salzburg.

Faktum är ett det finns en egen stadsvandring för detta ändamål. Med app och karta. Vandringen är 4 km lång. Vi har förstås provat den.

Mozarts födelsehus på Getreidegasse 

Vi börjar väl här? Där lille Wolfgang själv började sitt liv en gång 1756. Mozarts födelsehus är idag ett mycket välbesökt museum. Närhelst man passerar förbi den berömda adressen på en av Salzburgs mest kända gator, står här några turistgrupper och tittar upp mot fasaden.

Inne på museet, finns några originalföremål bevarade. Ett antal brev, dokument och certifikat, en porträttsamling och bäst av allt, Mozarts egen fiol och klavikord.

Marionetteatern

Den anrika marionetteatern är så unik att den ingår i Salzburgs världsarv. Här kan man se uppsättningar bland annars av Mozarts trollflöjten.

Photo: Tourismus Salzburg GmbH. Salzburger Marionetteater som här spelar ”Sound of Music”

Mozarts bostadshus

Det förra och mer kända huset, är det där Mozart en gång föddes. Men familjen flyttade när Mozart var 17 år gammal till en 8 rum stor våning i detta hus i stället. Även här finns en del saker som en gång tillhörde familjen.

St. Sebastian’s cemetery

Även om Mozarts egen grav är borta, finns det ändå andra gravar att besöka i hans fotspår. På St. Sebastian’s cemetery hittar man både hans änka Constanze och hans far Leopold.

Mozart statyn på Mozarttorget

På Mozartplatz återfinns idag en staty föreställande Mozart. Detta är förstås ett obligatoriskt stopp på varje Mozart-promenad.

Mozart Denkmal am Mozartplatz. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Dopfunten i katedralen

Inne i Katedralen finns dopfunten kvar, som Wolfgang Amadeus Mozart en gång döptes i som litet barn.

The cemetery of St Peter 

Om man vandrar vidare till kyrkogården St Peter hittar man här Mozarts systers grav.

Café Fürst

Sist men inte minst då. Chokladpralinen Mozartkugel med marzipan, pistage och nougat är en riktigt kändis. Den fanns visserligen inte under Mozarts livstid, men det är man ju beredd att överse med så god som den är?

Istället uppfanns denna pralin 1890 av konditorn Paul Fürst i Salzburg. Café Fürst tillverkar fortfarande originalet, som kan särskiljas från från kopiorna genom sitt blå-silver-färgade omslagspapper. Till skillnad från kopiorna som går i rött och guld.

Jag väljer förstås att gå all in här med te och bakelse på övervåningen samtidigt som jag köper med mig en presentförpackning Mozartkugeln hem.

Mozartkonsert

Allt ovan till trots, det bästa sättet att uppleva Mozart på i Salzburg är förstås att gå på en Mozart-konsert och njuta av hans musik. Biljetter säljs överallt i stan.

Visste du detta om Mozart?

Som avslutning några udda siffer-fakta om Mozart som jag hittar i ”Mozarts bostadshus”:

  • 150 centimeter lång var Mozart
  • 30 minuter behövde Wolfgang för att lära sig en menuett vid 5 års ålder
  • 3720 dagar tillbringade han på resande fot i Europa
  • 13 gången flyttade Mozart i Wien
  • 6 var det klockslag han gick upp varje morgon
  • 1 natt behövde Mozart för att skriva operan ”Don Giovanni”
  • 2065 kvinnor blev förförda av Don Giovanni i operan
  • 21.120 Euro uppgick Mozarts skuld till när han dog
  • 0 ättlingar har Mozart
  • 23.000 Euro fick hans änka för hans orginalmanuskript efter hand död
  • 320.000 Euro kostar en sida av Mozarts handskrift idag
  • 4.031.500 Euro kostade porträttet ”Mozart i Wien” när det såldes 2019

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

One Comment

  1. Salzburg är en trevlig stad att se sig om i. Tycker jag har ätit många Mozarts kulor genom åren men har aldrig stött på de som du nämner med silver/blå papper. Alla har då tydligen varit kopior, som jag har fått hahaha

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *