Kosovo ligger ju inom Europa, och är därmed ett någorlunda lättillgängligt resmål, men det finns ändå några saker du behöver veta innan du reser till Kosovo.

Inreseregler

Kosovo är inte med i EU eller Schengen, därför krävs pass eller nationellt id-kort. Passet alternativt det nationella id-kortet måste vara giltigt i minst 3 månader efter planerad utresa från landet. Det går även bra att resa med svenskt provisoriskt pass.

Observera dock att även om Kosovo godkänner nationellt id-kort, måste svenskar alltid medför pass vid utresa ur EU/EES. I praktiken är ett alltså pass man ska ta med.

Bra att veta är också att Serbien inte godkänner Kosovo som en självständig nation. Det kan därför bli problem att korsa gränsen mellan dessa båda länder från Kosovo-sidan. Serbien godkänner nämligen inte passtämplar från Kosovo. Stämpeln har texten ”Republic of Kosovo”. Vid inresa till Serbien via Kosovo kan en sådan inresestämpel utfärdad av Kosovo Police betraktas som ogiltig och den resande nekas inträde. Andra resrutter till Serbien är därför att föredra.
Att resa från Serbien till Kosovo är däremot inga problem.

Biblioteket i Pristina

Roaming

Eftersom Kosovo inte är med i EU har man som svensk inte fri roaming här. Man får köpa ett e-simkort eller ett fysiskt sim-kort i landet om man vill surfa utanför hotellens och restaurangernas wi-fi.

Pengar

Eftersom Kosovo alltså inte är medlemmar i EU än, även om en ansökan är inskickad, blev vi förvånade över att valutan här är Euro. Detta beror på att man efter Balkankriget inte hade någon valuta. Man ”lånade” då den tyska Marken. När Tyskland gick över till Euron och den tyska Marken försvann, följde man helt enkelt med över till Euron.

Islam

Kosovo är ett av få europeiska länder som är övervägande muslimskt. Enligt officiella siffror är så många som 95% av befolkningen muslimer, även om den korrekta siffran kan vara något lägre.

Här han man dock en mycket mer avslappnad relation till sin religion än i många andra muslimska länder. De flesta dricker alkohol och inte många kvinnor bär slöja.

Prisnivå

Prisnivån i Kosovo är verkligen en angenäm överraskning.

En sallad på restaurang kostar 30 kr, en varmrätt med kött 70-90 kr och en öl 15 kr. En flaska inhemskt vin i butik går på 30 kr och en kaffe på stan på 15 kr.

På huvudstaden Pristinas och till och med hela Kosovos bästa hotell, 5-stjärniga Swiss Diamond Hotel, får man ett dubbelrum för 1800 kr. Det lyxigaste hotellet i Peja, Hotel Dukagjini, även det 5-stjärnigt, bor man för 900 kr per natt.

Swiss Diamond Hotel
Hotel Dukagjini

Kriget, historien, grannarna, NATO och USA

Det går inte att resa till Kosovo utan känna till landets historia och nuvarande situation, tänker jag. Landet är så ungt, freden fortfarande så skör och såren på intet sätt läkta.

Kosovo, som genom historien erövrats av både Romarriket och ottomanerna, ingick från andra världskriget i landet Jugoslavien. Efter ledaren Titos död uppstod större och större konflikter mellan de olika folkgrupperna i Jugoslavien vilket så småningom ledde till Balkankriget, 1991-2001.

För Kosovos del stod kriget mellan kosovoalbaner och serber. 2008 utropade Kosovo sig som en självständig stat, som dock Serbien, i sällskap med 5 andra europeiska länder (Spanien, Slovakien, Cypern, Rumänien och Grekland) inte erkänner som självständig nation, utan anser att Kosovo är serbiskt territorium.

Kosovo samarbetar idag nära med NATO och tacksamheten över NATOs och USA´s insatser i Balkankriget lever kvar. På många håll i Kosovo hittar man statyer över t.ex. Madeleine Albright, Bill Clinton och George Bush. I Pristina hittar man även ”Bill Clinton Boulevard”, en paradgata mitt i stan.

I Pristina finns detta vackra men djupt tragiska monument till minne av alla kvinnor som våldtogs under kriget

Att resa hit och att resa runt

Det går i dagsläget inga direktflyg till Kosovo, varken från Arlanda eller Kastrup. Vi flög via Wien vilket också funkade rätt smidigt.

Järnvägen i Kosovo förstördes under Balkankriget och har ännu inte återuppbyggts, det funkar därför varken att åka tåg till Kosovo eller att resa runt i Kosovo med tåg.

Bussförbindelserna mellan städerna är däremot bra och billiga. Alternativt kan man hyra bil till mycket rimliga priser och ta sig runt. En klart fördel om man ska upp i bergen.

Läs också: Via Ferrata i Rugova Canyon, Kosovo – skulle du våga?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *