– Det vi ser nu är den andra vågen. Den första kom 1997 när Kina skulle få tillbaka Hong Kong från Storbritannien. Då var det också många som flyttade härifrån.
Vår nyfunna vän Erwin berättar för oss att Hong Kong håller på att förändras. Man märker av Kinas närvaro på ett annat sätt än tidigare. Det stramas åt.
Hong Kong överlämnades till britterna 1898 efter ett förlorat krig. Britterna hade stora planer. Man byggde upp en strategiskt viktig hamn för export av kinesiska handelsvaror, tex te, siden och porslin.
Men Hong Kong var bara till låns. 99 år var kontraktet skrivet på, sedan skulle Hong Kong återbördas till Kina, vilket alltså skedde 1997.
Nu är Hong Kong en del av Kina, men en autonom region, som Kina lovat självstyre och särskilda villkor i ytterligare 50 år.
Varje år flyttar partiet in 150.000 kineser till Hong Kong. Politiskt korrekta och lojala mot partiet. Fastlands-kineser som pratar mandarin.
I Hong Kong kämpar man för att bevara kantonesiskan. Även om engelska verkar nog så vanligt, även i familjer med asiatiskt utseende.
Befolkningen ökar och fastighetspriserna går upp.
-Det här huset köpte faktiskt en svensk konstnär för 30 miljoner, berättar Erwin och pekar på en vitputsat 4-våningshus på 55 Tung Street.
-Idag skulle ingen privatperson kunna ha råd med ett sånt hus!
Faktum är att det blivit svårt för den vanlige Hong Kong-bon att alls ha råd att äga sitt hem längre, med de priser som blivit.
De lokala butikerna försvinner allt eftersom och ersätts av de multinationella kedjorna. Starbucksland.
För ett år sedan försvann de tre bokhandlarna som i många år sålt böcker med skvaller om de politiska ledarna i Kina. För att senare dyka upp i kinesiska fängelser. Filmer där de med tärda ansikten bekände en rad brott sändes i tv.
Vi vet sedan tidigare att om man i Kina googlar 4 june 1989 Tiananmen square massacre, så får man inga träffar.
Samma kväll känner vi oss tvungna att prova även i Hong Kong. Vi sitter i baren på vårt hotell och jodå, vi får träff.
Glada över vår upptäckt, kan vi inte låta bli att berätta för vår servitris:
-Visste du att i Kina får man inte använda Facebook?
Servitrisen gör stora ögon. Inte använda Facebook, varför det?
-Jag vet inget om Kina säger hon, jag har aldrig varit där.
Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.
Spännande att se hur det hela kommer att utveckla sig…
Ja dessvärre ser det väl mörkt ut för Hong Kong. De har inte mycket att sätta emot mot Kina.