10 saker du måste veta innan du åker till Maldiverna. Maldiverna känns ju som ett väldigt enkelt resmål, va? Ja i mångt och mycket, men några saker finns det som man bör känna till innan man åker.
1. Vilken tid ska man anlända?
De flesta båtar ut till öarna avgår på morgonen och förmiddagen. Och kommer man inte med dessa, måste man övernatta i Male. Inte alls charmigt i jämförelse med att ta sig till sin ö direkt.
De flesta flighter ankommer också till Male Airport på morgonen och det blir då långa köer i den ganska duktigt ineffektiva passkontrollen. Vi stod över en timme i kö.
1,5 timme behöver man från att flighten anländer till båtens avgång. En bra tumregel är att boka ett flyg som landar 9-9:30 senast och att kolla upp båttider innan man bokar.
Fredag är helgdag och är generellt en sämre dag att anlända eftersom det går färre båtar då.
2. Båtar till öarna
Till de lokala öarna kan man åka färja, speedboat, eller ibland sjöflygplan.
Färjan är billig, långsamtgående och går sällan. Till vår första ö, Ukulhas går den tex bara 3 gånger i veckan.
Spedboat går snabbt, men kostar desto mer. 50 USD för en 70 minuters tur till Ukulhas. Blir 2000 kr om man är en familj på fyra!
Plats på speedboaten måste reserveras i förväg. Enklast görs detta genom hotellet.
Speedbåtarna avgår både från Male och från flygplatsen. De lokala färjorna bara från Male. Åker man dem, måste man först ta sig från flygplatsen till Male via en kort färjetur, eller möjligen en bussresa.
Sjöflygplanen har incheckningsdiskar direkt när man kommer ut ur ankomsthallen. Kostnaden för dessa halkar lätt iväg mot flera tusen kronor enkel väg och per person.
3. Cash, kort och valuta
Maldiverna har en egen valuta, men den finns inte att få tag på utanför landet. US-Dollar är därför mest praktiskt att ta med. Alla priser står i USD och alla tar emot USD.
ATM´s på öarna verkar inte vara så vanligt och alla kontanter man har tänkt att använda måste därför tas med hemifrån eller från Male.
Kort funkar typ överallt, men man får betala en avgift på 3,5 % för Visa och 5,9 % för Mastercard.
4. Vaccination
De vaccinationer som rekommenderas förutom normalt grundskydd är hepatit a och för längre vistelser även hepatit b.
Gula febern krävs om man i närtid besökt land där den förekommer. För den som tänkt besöka Maldiverna bortanför turistområdena och bekvämligheter rekommenderas även vaccin mot tyfoid.
Men kolla alltid med en vaccinationscentral innan avfärd för aktuella uppgifter.
5. Visum
Maldiverna har ett kostnadsfritt Visa on Arrival som beviljas vid ankomst för 30 dagar. Man fyller i ett arrivalcard på flyget och lämnar in vid passkontrollen.
6. Alkohol
Alkohol finns inte att få tag på på Maldiverna utanför resortöarna. Att smuggla in egen alkohol ska enligt uppgift vara omöjligt, tullen är vältrimmad och stenhård.
Tydligen finns en svart marknad och även hemliga festbåtar på vissa ställen som tillhandahåller alkohol. Men varför liksom? Som vanligt får man ta seden dit man kommer. Vi satsade stort på massor av härliga fruktdrinkar i stället.
7. Klädsel och bikinibeach
Maldiverna är muslimskt och innan resan hade vi läst att klädkoden är mycket strikt för kvinnor på de lokala öarna. Täckta knän och axlar utanför bikinibeach. Väl på plats visade det sig att liberaliseringen och toleransen mot turisternas klädsel gått ganska fort på åtminstone de mest besöka öarna. Men man bör kanske undvika det allra mest kortkorta och urringade om man vistas på en av lokalbefolkningens öar.
På de lokala öarna är det dock förbjudet att ha enbart badkläder på sig med undantag av särskilda bikini-beaches. De är lite lagom ”avbalkade” och avskärmade. Så att de halvnakna turisterna där innanför inte ska synas och väcka anstöt mot resten av ön. Det finns även öar med guesthouses, men utan någon bikinibeach. Då är det inte tillåtet med enbart badkläder på någon del av ön. Viktigt att kolla upp detta innan man åker alltså.
Läs mer om vilken typ av kläder man ska packa här.
8. Wifi
Vi var lite oroliga över hur det skulle vara med wi-fi innan vi åkte, men väl på plats var det inga problem alls. Våra hotell hade bättre wi-fi än många andra platser vi besökt.
9. Myggor
Myggor finns det gott om. Svenska Mygga biter som tur är mot dem, så det är bra att ta med sig.
10. Äta lokalt
Utbudet av lokala matvaror är väldigt begränsat. Det mesta importeras. Endast fisk, kyckling, kokosnötter, frukt och grönsaker som till exempel brödfrukt, kål, pumpa och sötpotatis är lokalt.
Satsa på den typen av livsmedel om du vill äta och dricka lokalt. Tex fruktdrinkar i stället för läsk och undvik nötkött.
Läs alla våra inlägg innan du åker till Maldiverna här.
Missa inga inlägg. Gilla 4000mil på Facebook.
Hej!
Vår resa mot värmen närmar sig!
Uttagsautomaterna – har de både lokal valuta och USD?
Vänligen Petra
Vi tog aldrig ut pengar utan hade med oss cash, samt betalade med kort.
Men den här typen av länder där det är Dollar som gäller för betalning, brukar alltid ha Dollar i ATM´sen. Typ Zanzibar, där var det så minns jag.