Då och då springer man ju på ett en sån där restaurang som man tänker ”wow” om.
– Vilket ställe, vilken stämning, vilken mat!

St Anton am Arlberg

Vi befinner oss i St. Anton. Svensknästet i Tyrolen. Kan man kalla det så? För St Anton har en särskild plats i svenska skidresenärers hjärtan och faktiskt, faktiskt verkar det också som att de svenska skidresenärerna har en särskild plats i St. Antonbornas hjärtan också.
– Jag hyr alltid ut till svenskar, får vi höra från mer än ett håll. De är artiga, trevliga och skötsamma.

Förutom en klassisk svensk-ort är St. Anton även en av de allra äldsta klassiska gamla skidorterna. Ski Club Arlberg grundades redan 1901.

Sennhütte

Men åter till vår restaurang då.
Det har varit en bra dag. En aktiv dag, de är ju oftast de allra bästa. Vi har provat el-cykel upp bland bergen i St Anton. Det där el-prefixet till trots är kroppen rätt slut. Beroenden på vilken motorstyrka man använder sig av, kan man själv reglera hur stort fyspass det ska bli av el-cyklingen. Vill man bara ”åka” cykel, eller vill man faktiskt cykla?

Läs också: Elcykel i St. Anton – full fart till Konstanzer Hütte

Vi väljer att avrunda dagen i Sennhütte, en restaurang som ligger högst upp i byn och mitt i backen så att säga under skidsäsongen.

© TVB St. Anton am Arlberg

Sennhütte är en restaurang med anor. Den har varit i samma familjs äga i 38 år. Nu inne på andra generationen och med en tredje generation delaktig i driften och beredda att så småningom ta över.

Utomhusserveringen är för kylig så här på hösten, men vi kan ändå inte låta bli att kolla in världens största Edelweiss innan vi går in. Ute i trädgården har man planterat 107.126 st Edelweissblommor i formen av en jätteblomma. Restaurangen ligger på 1500 meters höjd och det är tydligen den perfekta altituden för Edelweiss och blommorna trivs alldeles utmärkt här.

© TVB St. Anton am Arlberg

Här är liveband på plats och spelar flera kvällar i veckan. Så även denna kväll. Kvällens band växlar mellan klassisk tyrolermusik och internationella rock-klassiker. Stämningen är varm och taket nästan lyfter när gästerna bjuds upp för att delta i tyrolska danser och spex.

Maten vi äter är traditionella österrikiska rätter med ny touch. Vad sägs tex om klassiska knödels som osthyvlats i tunna skivor till förrätt?

Schnaps och gin

På Sennhütte gör man också sin egen Schnaps och gin. Tillverkningen sker nere i källaren och det går att gå ner och ta sig en titt på både kokkärlet och lagret av produkter. Jag kan förstås inte motstå att prova en snaps med granskottssmak.

Vilken kväll! Österrikisk gästfrihet när den är som bäst. När det är dags att vandra hemåt ner genom byn tackar Tanja oss i dörren med varsin kvist Edelweiss att ta hem. Som ett minne av kvällen, av St Anton och av en levande tyrolsk tradition.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *