Har du någonsin kommit hem från en resa och känt dig besviken över hur mycket pengar du har spenderat? Det är lätt att bli överrumplad av oväntade kostnader när man reser, fast med rätt verktyg finns det ganska mycket pengar att spara.
Ett av de mest effektiva sätten att få ut så mycket som möjligt från varje spenderad krona är att använda ett bra kreditkort för resor.
I denna guide kommer vi gå igenom tre enkla steg du kan använda för att spara pengar när du reser med ett kreditkort.
Steg 1: Välj ett kreditkort utan valutapåslag
Reser du utomlands så kommer du behöva betala i den lokala valuta och för detta tillkommer i regel en avgift som kallas valutapåslag. Det är en avgift som banker och kreditgivare tar ut för att växla pengar från SEK till utländska valuta.
Valutapåslaget ligger ofta på mellan 1,5 % och 3 % och därför kan du snabbt spara mycket genom att använda ett kreditkort utan valutapåslag.
Fördelarna med att ha ett kreditkort utan valutapåslag:
- Spara pengar: Om du slipper en avgift på 3 % per transaktion kan du spara mycket, framför allt på längre resor.
- Budget: Genom att samla alla köp och uttag på ett kreditkonto blir det lättare att få översikt och hålla dig till budget.
Hur hittar du ett kreditkort utan valutapåslag?
För att hitta det kreditkort som passar dig bäst måste du jämföra olika kort med varandra. Våra vänner på kreditkortsval.se har satt samman en lista över de bästa kreditkorten i olika kategorier så att du enkelt kan jämföra utbudet.
Du kan så klart också vända dig till din bank för att veta mer om deras utbud. Fast vi rekommenderar alltid att du jämför olika banker och kreditgivare.
Steg 2: Använd bonuspoäng
Ett smart sätt att maximera dina resekostnader är att välja ett kreditkort som ger dig bonuspoäng för varje köp du gör. Dessa poäng kan sedan bytas in mot resor, hotellnätter, hyrbilar och andra förmåner, vilket hjälper dig spara in på några av de största reserelaterad utgifterna.
Hur fungerar bonuspoäng?
När du använder ditt kreditkort samlar du automatiskt poäng, antingen på alla köp eller på specifika köp som uppfyller bonuskraven.
Antalet poäng du får varierar beroende på vilket kort du har och vilken typ av köp du gör. Till exempel kan du få fler poäng för att boka flygbiljetter eller hotellrum än för att handla matvaror.
Olika typer av bonuspoäng
- Flygpoäng: Med flygpoäng kan du uppgradera din biljett, få tillgång till lounger på flygplatsen eller boka gratisflyg.
- Hotellpoäng: Hotellpoäng kan användas för att boka gratisnätter, få uppgraderingar eller få tillgång till exklusiva förmåner.
- Cashback: Cashback innebär att du tillbaka en del av det du har spenderat i form av en återbäring.
Ett populärt program med bonus för resor är SAS Eurobonus som går att koppla till de flesta kreditkort.
Steg 3: Välj ett kreditkort med försäkring
Ett bra kreditkort kan erbjuda mer än bara möjligheten att betala och samla bonuspoäng. Många kort inkluderar även en rad olika försäkringar som kan vara mycket värdefulla när du reser.
Observera att din reseförsäkring på kreditkortet är ett komplement till din hemförsäkring. Den täcker alltså endast ärenden som din hemförsäkring inte täcker.
Varför är reseförsäkring viktigt?
Resor kan vara oförutsägbara och oväntade händelser kan uppstå. En reseförsäkring kan skydda dig mot ekonomiska förluster om du blir sjuk, råkar ut för en olycka eller om din resa blir avbokad.
Att ha en reseförsäkring ger helt enkelt lugn och ro när du reser, fast den kan också hjälpa dig spara pengar.
Tänk dig att du blir akut sjuk under din resa och behöver sjukvård. Utan en reseförsäkring kan kostnaderna snabbt bli skyhöga. Med en försäkring slipper du betala dessa kostnader ur egen ficka.
Vanliga delar av en reseförsäkring på kortet
- Avbeställningsskydd: Skyddar dig om du måste avboka din resa på grund av sjukdom, olycka eller andra oförutsedda händelser.
- Rese- och bagageförsäkring: Skyddar dig mot förlust eller skada på ditt bagage och täcker även kostnader för sjukvård utomlands.
- Hyrbilsförsäkring: Kompletterar ofta din hyrbilsförsäkring och kan ge ett bättre skydd.
Och med det hoppas jag att vi gett dig bra och användbara tips och att du lyckas spara lite grann på din nästa semester.