En av höjdpunkterna under vår resa till Kosovo tidigare i somras, var att få möjlighet att prova vin på Risons Winery & Distillery utanför den mycket pittoreska staden Gjakova.

Kosovo är ett spännande vinland med anor och traditioner från mer än 2000 år tillbaka. På 2000-talet har vinproduktionen i Kosovo förändrats och förnyats, med fler privata aktörer och ett ökat fokus på kvalitet. Detta har bland annat lett till att svenska Vin & Sprit numera ingår i kundkretsen, med ett 10-tal viner i beställningssortimentet.
En av dessa nystartade och progressiva vinproducenter är just Risons Winery & Distillery. En relativt ny vinproducent med bara några år på nacken. Ägarparet valde att hoppa av framgångsrika karriärer i finansbranschen och satsa på vin- och rakijatillverkning i stället.

Vi anländer efter en kortare vandring i närområdet. Möts av ägarparet i entrén och bjuds på en bricka med egentillverkad kastanjelikör. Gott och annorlunda. Sedan följer en rundvisning i lokalerna. Produktionshallen med sina stora stål cylindrar och etikettmaskiner, lagringstunnor och en välsorterad butik.




Vi blir bjuda på en fantastiskt god lunch, som alltid i Kosovo bestående av otaliga rätter. Medan vinerna och senare rakijan vi ska prova, serveras till.



Medan rätterna rullar in provar vi i tur och ordning en god och lättdrucken Riesling, sedan ett mustigt rött vin av druvan Vranac. Vranac är en lokal druva som bara odlas just här på Balkan. Den ger ett vin med mörkt rubinröd färg och en smak av vilda bär.

Där efter följer 3 olika sorters rakija med olika lagringstid. Vi avslutar besöket med en valnötslikör.

Provningen är en riktigt trevlig upplevelse. Att visas runt av ägarna direkt ger en extra dimension till upplevelsen och vinerna är intressanta. Jag passar även på att köpa med mig några flaskor hem.


Läs också: Kosovos UNESCO-världsarv – vi besöker tre vackra kyrkor och kloster
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.