Det finns länder man aldrig blir färdig med. Hit hör definitivt Italien. Hur många resor man än gjort till Italien finns det alltid någon ny förtjusande medeltida stad att upptäcka, eller pittoresk by med utsikt att äta en god middag i, eller… ja, ni fattar. Denna gång, Christofers första och Gunillas femte besök i landet blev resrutten: Rom – Neapel – Amalfikusten. På Amalfikusten föll valet på byn Positano. I vårt tycke den allra vackraste av alla små och stora byar längs denna berömda kuststräcka. Resan bokades på egen hand och gick på 8000 kr/person.
2009-09-07: Mot Rom!
Resan kunde ha börjat bättre. Gunilla som lyckats skada en nerv i benet/foten i samband med kajakpaddling i Sundsvall(!), har fått vila sig i form i fem veckor (Vi som hade tänkt vandra!). Idag är första dagen som det börjar fungera att gå utan att det smärtar.
Hotellet Lirico, är valt utifrån att det skulle vara gångavstånd från järnvägsstationen. Med bara två nätter i Rom tyckte vi att det kunde var smart att undvika dyra långa taxiresor till och från stationen. Vi är nöjda med både pris, läge och själva rummet. Ut på stan, vi går mot Spanska trappan och Fontana di Trevi. Hittar en restaurang och äter ok mat, men inte mer. Bättre upp vill vi ha! Vandrar så småningom hem igen i ett lätt duggregn.
2009-09-08: Nu ska vi göra Rom
Idag är stora sightseeing-dagen. Tyvärr är himlen tung av gråa moln. Detta är nackdelen med Italien. Antingen är det sommar och så varmt att man knappt vet vad man heter, eller så är det ”shoulder-season” med hyfsat stor risk för regn. Vi har gångavstånd även till Colosseum, så det blir dagens första stopp, följt av Forum Romanum. Det hissnar när man tänker på att man trampar samma gatstenar som Ceasar (eller nåja, åtminstone hans bärare) en gång gjorde!
Sedan Vatikanen med Peterskyrkan. Vi strosar runt lite på Petersplatsen. Kön till kyrkan ringlar lång. Gunilla har redan varit inne vid ett tidigare besök och Christofers religiösa uppfostran lämnar en del övrigt att önska, så vi går ut till den världsliga delen av staden igen och köper varsin glass istället. Sen händer det där, märkliga. Vi är i en av världens mesta turiststäder, men vi kan inte komma på något vi vill göra?! Vi åker hem och slumrar någon timme på hotellet inför kvällen.
Gunilla har sparat en gammal Expressenbilaga, där man tipsat om en viss restaurang som låter intressant: Trattoria der Pallaro.
Vi tar bussen till rätt område och letar upp restaurangen. Den ligger på en bakgata och uteserveringen är täckt av ocharmig plast. Hit hade vi aldrig gått utan tipset! På denna restaurang gäller följande: Man kommer bara in och sätter sig. Sedan serveras man helt enkelt den meny som gäller för dagen. Detta för 22 euro. Ett gyllene tillfälle att prova sig fram till några nya italienska favoriter.
2009-09-09: Mot Positano
Idag åker vi vidare. Vi tar tåget två timmar söderut till Neapel. Härifrån har vi tagit reda på att det ska gå en båtlinje till orterna på Amalfikusten, Metro del Mare. Vi tar en buss ner till hamnen. Neapels hamn är stor, en av Medelhavets största. Vi frågar på bussen och tror att vi hoppar av rätt. Ser oss lite tveksamt omkring där på kajen. Åt vilket håll kan det vara? Gunilla får syn på en biljettkur och kliver in.
-Excuse me, where is the ferry to Positano?
Och här kommer Italien i ett nötskal, för så här svarar mannen i luckan, medan han tar ett djupt bloss på cigaretten och blåser rök i ansiktet på Gunilla:
– No boat, take the bus to the railwaystation. You need to take the train!
Eh, kan det stämma? Finns det ingen båt? Har den slutat gå? Eller? Vad gör vi nu?
Han som har sin arbetsplats här nere på hamnen borde ju veta eller hur? Bäst ändå att fråga på ett ställe till. Hundra meter bort ser vi ytterligare en biljettkur och styr stegen dit. Och se där, här säljs ju biljetterna till Metro del Mare! Vi löser biljett och väntar på båten som har avgångstid en timme senare.
Metro del Mare är ett mycket angenämt sätt att ta sig till Amalfikusten. Vi passerar alla kryssningsfartygen i Neapels hamn, ser Vesuvius avteckna sig i bakgrunden och angör alla de klassiska badorterna en efter en. Så är det dags för Positano. En underbar, färgglad ort, klättrades på bergskaten. Vackert.
I Positano bor man antingen långt ner i byn och har nära och komfortabelt gångavstånd till det mesta, eller så bor man högt upp med formidabel utsikt och många backar att knata varje dag.
Här kan du boka hotell i Positano.
2009-09-10 Gudarnas stig
Det är ju därför vi är här. Lets be honest. För att vandra den klassiska Gudarnas stig från Positano till Praiano. En av medelhavets vackraste vandringar. Uppladdningen kunde varit bättre, med tanke på nervskada och allt det där, men idag verkar bli en klar och fin dag, så nu kör vi! För utförlig vandringsbeskrivning, se här.
2009-09-11: Capri
Inget besök på Amalfikusten blir väl komplett utan en utflykt till Capri. Eller? Vi måste i all fall testa denna tes och tar båten över från piren i Positano. Capri är fulare, dyrare och trängre än Positano. Visst det är vackert här, utsikten från Villa San Michele, Axel Munthes kända residens går inte av för hackor, men i närheten av lika vackert som gårdagen blir det inte. Och så mycket folk överallt! Vi känner oss som mitt i en livs levande turistfälla!
På kvällarna provar vi olika restauranger i Positano. Det blir mycket pasta, tonfisk och en och annan pizza. Ofta rullar stora åskoväder in framåt kvällen. Fascinerande att iaktta på avstånd, men inte så roliga att hamna mitt i. Denna kväll sitter vi på en restaurang praktiskt taget ute på klippkanten och äter vår trerätters middag. Vi har första parkett för ett väldigt oväder som rullar närmare och närmare. Precis när vi tar sista tuggan, bryter det ut över oss. Spring!
2009-09-12: Vesuvius och Pompeji
Utflykten kostar tusen kronor per person, men är man så nära, får man bara inte missa Pompeji. En stor turistbuss tar oss och ett blandat gäng turister först till Pompeji och sedan till Vesuvius. En duktig och kunnig guide berättar om livet i Pompeji och om det stora vulkanutbrottet.
Till lunch hamnar vi bredvid ett trevligt amerikanskt par. Mot slutet av lunchen börjar kvinnan att känna sig lite lagom förtrolig med Gunilla, så hon passar på att ställa frågan:
– Hur funkar det i Sverige, liksom? Do you (kvinnor alltså) have to work?
Vi måste erkänna att här tappade Gunilla hakan lite grann… Det är alltid lika roligt med kulturella skillnader.
2009-09-13: Ravello
En höstkänsla i luften präglar dagen. Vi tar lokalbussen till Ravello och vandrar runt i de kända trädgårdarna, knäpper Italiens mest kända vy.
Till lunch insalata caprese och gnocchi (förstås, kommer vi någonsin att tröttna?).
2009-09-14: Hej då Italien!
Avfärd 07:00, buss till Sorrento, pendeltåg till Neapel, tåg till Rom, Leonardo-expressen till flygplatsen, flyg till Frankfurt, flyg till Stockholm, flyg till Umeå. Hemma 22:00 Piece of cake.
Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.
Vilken underbar resa det måste ha varit! Funderar på Italien i sommar, jätte varmt jag vet haha! Var i Rom några år sen i juli och gud vad varmt det var, men det var värt! Vandrade till de olika sevärdheterna,vi bodde nära termini. I sommar vill jag och pojkvännen till Rom. Tanken är att hinna med guidad tur i coleseum, kika in museet i Peterkyrkan och hinna till andra spännande sevärdheter. Skulle 3 dagar räcka tror du? Sen är tanken att åka vidare till amalfikusten. Blev sugen på gudarnas stig när jag läste och såg bilderna här. Vi har ALDRIG vandrat på det sättet förr så det lär bli spännande (och jobbigt). Men tror du att det blir för varmt för det? Vi vill gärna få ut så mycket som möjligt av resan och det vore tråkigt att missa vandringen i så fall..
3 dagar är ganska lagom i Rom tycker jag. Har varit i Rom i juli en gång och ja, det var ju supervarmt förstås!
På Gudarnas stig får ni starta tidigt helt enkelt, så att det inte hinner bli så varmt. Lycka till med resan!
Tack för svar! Vad roligt, jag längtar ihjäl mig, blev helt kär i Italien. Är så glad att ha hittat hit, blir så sugen på att resa. Hejdå alla besparningar haha 🙂
Hejsan jag planerar att göra likande resa och ville gärna få med några av guldkornen du hittat i min plan. Tack för fin beskrivning.
Min fråga till dig är ungefär hur stor budget man bör tänka för tre veckor? (Förstår att det beror på vad man gör men vad hade ni?)
Oj, det minns jag faktiskt inte. Det är ju ganska dyrt i Italien, en middag kan ju lätt dra iväg till 700-1000 kr för två, så kanske en 1000-lapp i budget (eller knappt) per person?
Hej,
Tack för inspiration! Åker till Rom i vår/tidig sommar i år (slutet av maj) och planerar att stanna 3 nätter (4 dagar), vilket du svarar ovan att det är lagom för sevärdheter och uppleva Rom. Har aldrig tidigare varit i Rom och det blir även första resan till Italien!
Ska boka hotell i centrala Rom. Men efter 3 nätter i Rom tänkte vi åka vidare ner till Neapel. Min fråga är om det är ’värt besväret’ att åka vidare söderut till Amalfikusten till t.ex. Sorrento? Positano för 6 dagars förlängd semester?
Vi flyger från CPH direkt till Rom och stannar ett par dagar, sedan har vi tänkt ta tåget/bussen vidare från Rom till Neapel. Är stränderna vackra och kusten i Neapel bra (stannar 6 dagar till)? Eller är det värt resan att åka hela vägen ner till t.ex. Positano och därmed uppleva Amalfikusten? Tåg/buss mellan Rom och Neapel tar redan 2h, sedan tillkommer ytterligare flera timmar ner till Positano t.ex. Därav halv dag har gåtts miste om. Vi vill gärna i sista delen av vår Italien-resa uppleva sol och bad tidigt i sommar. Vi flyger nämligen hem från Neapel till CPH, och vill gärna inte behöva transportera oss flera timmar bara för att komma till flygplatsen vid hemresan.
– Eller kan det vara rekommenderat att ta Amalfikusten och den mer södra delen av Italien vid en annan framtida Italien-resa? (Vill förstås njuta av resan och inte stressa för att ta sig till och från olika punkter…)
Tack för inspiration!
Hälsningar,
Ann
Det är absolut värt det att åka till Amalfikusten! Så vackert! Kolla om båten vi åkte från Neapel till Positano fortfarande går. I så fall är de sista timmarna på resan en ren njutning.
Hej! Tack för fantastiska tips! Vi ska åka till Rom första veckan i april under 6 dagar. Våran fråga till Er är om man ska direkt vidare till Amalfikusten i 3 dagar och sen tillbaka till Rom i 3 dagar för att därefter flyga hem eller ta ett par dagar i Rom först sen vidare till Amalfi och sedan tillbaka igen?
Vart är det billigast och bäst att bo, Sorrento, Positano eller Amalfikusten? Funkar tåg med bagage bra med att byta hotell/stad på det sättet (bagaget på bussar/tåg) eller ska man hellre hyra bil?
Tack på förhand för svar.