Rom är ju en stad som man kommer till då och då. För mig har det i alla fall blivit några vändor och jag är helt säker på att det kommer att bli ytterligare några till. Om inte annat med Alva som redan tjatar.

Något förenklat kan man väl säga att det finns tre bra lägen att bo på i Rom, beroende på vem man är och vad man vill, hur länge man stannar i stan och vilken budget man har.

Termini

I närheten av Temini, d.v.s. järnvägsstationen, bor man om man vill ha ett prisvärt boende, men ändå med gångavstånd till det mesta. Samt även om man vill kunna ta Leonardo-expressen, d.v.s. flygplatståget in till stationen och sen kunna gå med väskorna till hotellet. När vi var i Rom sist hade vi bara två nätter på plats innan vi skulle vidare med tåg till Neapel och Amalfikusten och tyckte då att transporterna blev väl dyra, för så kort tid, om man skulle safta på med 2 x taxi till hotellet också.

Vi bodde då på Hotel Lirico, med utsikt mot operan och alltså på komfortabelt gångavstånd från Termini. Lirico har ingen hiss och branta smala trappor att ta sig upp och nedför med resväskorna och väldigt små rum, men är rent och snyggt med gammaldags italiensk charm och trevlig personal. Och verkligt prisvärt tyckte vi, som var nöjda med detta boende (när vi söker nu hittar vi rum för under 1000-lappen i september).

Var ska man bo i Rom

Ett annat alternativ i området är Bluehostel. Fräscht inrett, med höga betyg och rekommenderas även av Resemagasinet Vagabond såg vi. 1400 kr när vi söker.

Just själva järnvägsstationen och gatan utanför kan kännas lite sunkig, som så ofta i Europas storstäder, men bara något kvarter bort känns det helt ok att bo.

Var ska man bo i Rom

Centro Storico

I Rom Centro Storico bor man om plånboken är något större och man vill befinna sig mitt i Roms historiska centrum. Här ligger Spanska trappan, Fontana di trevi, Pantheon m.m.

Ett ur-tjusigt boutiquehotell är Argentina Residenza Style Hotel.

Var ska man bo i Rom

Trastevere

Trastevere är ett mycket populärt område att bo i för turister. Här befinner man sig inte lika nära de klassiska sevärdheterna, men här finns genuin charm och massor av bra restauranger. Området för den som redan varit till Rom och betat av sevärdheterna en gång och nu befinner sig i staden bara för att njuta? Eller för förstagångsbesökaren som har gott om tid på sig, så allt inte måste vara nära?

Bo t.ex på denna lilla pärla, Villa della Fonte, med endast 5 rum och takterass.

Var ska man bo i Rom
Trastevere foto: creative common

Läs om vår resa till Rom och Amalfikusten här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook om du vill ha fler resetips i ditt flöde!

 

7 Comments

 1. Vad bra med hotelltips för Rom! Jag älskar också Rom. Har bara varit där två gånger men kommer garanterat att återvända. Första gången var på tågluff på 80-talet och då bodde vi på en enkel pension.
  Andra gången var 2016. Då bodde jag på Munira Bed & Breakfast i Trastevere. Helt fantastiskt! Ett boutiquehotell med personlig service och dessutom väldigt billigt. (Har skrivit om det på Travel on a Cloud.)

  Måste förstås fråga: Var sängarna sköna (dvs ej stenhårda) på hotellen ovan? Har väldigt svårt för obekväma sängar, haha.

 2. När jag klickar på länken om det lilla hotellet kommer jag till booking med en massa hotell att scrolla igenom. Vad var namnet på hotellet?

  • Gunilla Yourstone

   Det är det översta som kommer upp när man klickar på länken, Villa della Fonte. Vet inte varför booking visar en lista när man ta länken direkt från hotell-sidan?

 3. Tack för tipsen, ska småningom börja planera en resa till just Rom! 🙂 Budget med ok läge är vad jag siktar på! Kan vara värt att bo ganska centralt och därmed lite dyrare om alternativet är att bo en bit bort och istället lägga motsvarande summa på taxi…?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *