En av våra mer udda resor genom åren är väl kanske min och Alvas ”gojresa” för att kolla in papegojor i Brasilien? Att åka med sin 10-åring på all-inclusive till Mallis anses av de flesta som ett helt normalt beteende. Men att boka in 10 dagar med samma 10-åring på en resa runt Brasilien i jakt på aror, är och förblir udda. Jag har fått förklara mig både en och två gånger, hur och varför denna resa, som genomfördes 2013, blev av.
Att se papegojor i Brasilien
Som barn älskade Alva papegojor. Allra mest aror, men andra papegojor också. Hon läste böcker, googlade på nätet. Lärde sig alla fakta om alla arter och drömde förstås om en alldeles egen papegoja där hemma. På mig som förälder föll den tunga lotten att förklara:
– Nej, papegojor ska inte bo i burar i hem i Sverige. De ska flyga fritt där de hör hemma. I Syd- och Centralamerika.
Ett svårt besked för en drömmande 8-9-åring. Så då kom jag på det. Vi ska åka till Brasilien och titta på papegojorna! Vi ska de hur se flyger över slätterna, hur de har bon i träden. Så att vi med egna ögon kan se att det här är deras hem och inget annat. Så tog Papegojresan form.
Det googlades och researchades. Var i Brasilien är det störst chans att se gojorna? Efter ett tag insåg jag att det bästa var att ta hjälp av en resebyrå. En specialist på Sydamerika med de rätta kontakterna på plats. Sambatravel kontaktades och fick i uppdrag att plocka fram de mest papegoj-säkra platserna och lodgerna.
Rio de Janeiro
Resan började i Rio de Janeiro. Rio är ju en storstad kliniskt fri från papegojor, men åkte vi så långt, ville jag ändå se staden, Jesus-statyn och Sockertoppen. Här stannade vi två nätter. En bra uppvärmning till Brasilien.
Men sedan ökar papegojtätheten drastiskt.
Parque das Aves, Iguacu
Vilda djur är alltid vilda djur. Det går aldrig med säkerhet att garantera att man får se dem, hur stor djurtätheten än är i området. Så för Alvas skull, känner jag att jag måste papegojsäkra resan. Iguacufallen, på gränsen mellan Brasilien och Argentina vill vi ju ändå se förstås och här finns också en papegojpark, Parque dras Aves, med papegojor i voljärer. Att besöka djur i fångenskap är ju alltid tveeggat, men denna park verkar bedriva ett seriöst arbete med att ta hand om papegojor som fångats av fågelsmugglare och sedan beslagtagits av tull och polis.
Det blir två långa besök i parken för oss. Alva kan helt enkelt inte slita sig från voljärerna och dess papegojor. I kön för att en liten kort stund få hålla en ara på armen, står vi om och om igen.
Pantanal
Brasiliens stora slättområde. Här bedrivs landets boskapsuppfödning. Cowboys driver hjordarna över grässlätterna tills det är dags för slakt. Mer på kul har landägarna i området även börjat ta emot turister på sina gårdar också. För området är rikt på vilda djur.
Vår lodge är noga utvald för att de vilda hyacintarorna finns här. De dras till boskapshjordarna och pickar i sig frön från boskapens spillning.
Och här finns verkligen hyacintarorna överallt! Ett par har valt trädet precis utanför vårt rum till sin sovplats om natten. Nere vid dammen där pirayorna bor, hittar vi ytterligare ett par. Vår guide vet att det är aror vi är ute efter och inriktar våra safaris efter det. Även om vi också ser mängder med andra djur.
Den blågula aran ser vi också en dag. Mycket ovanlig i området. Och mindre gröna papegojor. Vi hälsar också på hos en cowboy som har en tam papegoja, Loro, en ringmärkt grön Amazon som flyger fritt men aldrig skulle överge sin älskade husse som han gärna sjunger tillsammans med.
Bonito, Buraco das Araras och Rio de la Prata
Till Bonito får vi åka ganska långt för att komma. Men det är det värt. För här finns ett stort slukhål, känt för de enorma mängder röda aror som häckar här och bygger bon i klippskrevorna längs kanterna.
I floden Rio de la Prata kan man snorkla. Men här sätter man även fram mat till vilda papegojor, som stormtrivas och blivit semitama. Vi får komma riktigt nära.
Men Amazonas då?
Amazonas är förmodligen det första område i Brasilien man kommer att tänka på om man vill se djurliv. Varför åkte vi inte dit?
Jo, vi hade jättegärna åkt till Amazonas också. Men både tid och budget var begränsad. Vi åkte över Alvas höstlov och tog ledigt 3 dagar i anslutning till det. Mer än så tyckte vi inte riktigt att Alva kunde vara borta från skolan. Och resan var dyr som den var. 25.000 kr per person betalade jag för våra 10 dagar, 50.000 kr totalt alltså. Inte min billigaste resa någonsin.
Vi får alltså stryka Amazonas från vår itinerary, men får förklarat för oss att det visserligen finns gott om aror i Amazonas, men att de är svåra att se och fota på grund av vegetationen.
Vilken papegojskådning var bäst?
Sammanfattningsvis var denna papegojresa galet bra med aror och papegojor i en mängd och med en närhet som vi aldrig vågat drömma om innan.
Även jag, som var ganska kallsinnig till papegojor innan resan, föll totalt för dessa undersköna, tjattrande, tungflygande, färgsprakande skönheter till aror.
Bäst var ändå Pantanal eftersom vi levde bland djuren under flera dagar. Som sagt, två glada, frispråkiga aror som bodde i trädet mitt framför vår dörr, liksom!
Men allra bäst var ändå helheten. Att vi tog oss tid och råd att åka till flera olika platser och därmed fick uppleva flera olika arter och på mängder av olika sätt.
Om aror
Aror är ett släkte av stora papegojfåglar som hör till familjen västpapegojor. Alla aror hör hemma i Syd- och Centralamerika.
Ett antal olika typer av aror finns, de flesta döpta efter sina färger. Vi stöter på både den blågula aran och den röda aran. Hyacintarorna kallas aror utan att egentligen tillhöra släktet ara.
Hyacintaran är den största papegojan med en längd på en meter och en vikt på 1,4-1,7 kg. Endast 6500 vilda exemplar finns kvar.
De största hotet mot arterna är habitatsförlust och husdjurshandel. Många är de fågeltjuvar som stjäl ägg och fågelungar från arorna för att sälja som husdjur på svarta marknaden. För att bevara raserna pågår många projekt där djurskyddsorganisationer vaktar papegojorna och deras bon för att de ska få vara i fred och kunna föröka sig.
Att köpa en ara är alltså i förlängningen att göra ägg- och fågelungestjuvarnas affär lönsam och att minska arornas chanser att överleva som art.
Läs om hela Alvas och min resa till Brasilien här.
Vilken härlig resa det verkar ha varit! 🙂 Speciellt för Alva och hennes papegojintresse.
Ja det var en helt otrolig resa för Alva. Fortfarande hennes bästa resa. Men oväntat bra även för mig. Jag blev papegojintresserad längs vägen. Jag är så glad att vi genomförde den. 🙂
Hej!
Ett inlägg om ekonomin kring ert resande vore intressant.
Jag själv skulle vilja resa mer men med två barn, 13 och 16 så ges inte hur mycket utrymme som helst i dagsläget. Vi reser 1-2 ggr/år vilket man får vara nöjd med så klart.
Drömmen vore att resa som ni gör, så avis 😃
Här kan det ju vara svårt att skriva kanske utan att lämna ut er privatekonomi till oss alla.
Skulle vara intressant att veta hur många procent alt tusenlappar som ni spar per månad.
Hur ni resonerar kring ekonomi kring resande osv. Vad lägger ni per natt på hotell, vad är er budget.
Flygpriserna, hur tänker ni kring det?
Fickpengar, hur mycket, beroende på resa så klart men lägger ni där.
Matkassa, vad är er gräns per dag. Eller ni kanske inte tänker alls i dessa banor utan kör på bara.
Ja du har säkert egna tankar om du skulle få för dig att dela med dig av kring detta 😊
Hur som helst, alltid intressant att veta hur andra tänker kring kostnader med resor.
Hej, det var faktiskt en väldigt bra ide på ett inlägg. Jag har skrivit detta förut, för flera år sedan:
https://4000mil.se/index.php/att-spara-till-resande/
men det handlar mer om hur man sparar pengar hemma för att ha råd att resa mer. Men mer runt de speciella förutsättningar som gjort att vi haft råd att resa, hur vi tänker runt kostnader på resa osv. Blir lite utelämnade ja, men varför inte. 🙂
Det ska ju naturligtvis känns rätt att skriva om utan att man blottar sig 😊
Ekonomi är superintressant men också privat så gränsen är ju svår.
Skulle du komma på nått att få ihop utan att det känns obekvämt för dig så vore det kul att ta del av.
Jag åker snart till Brasilien och Argentina och hoppas på att få se papegojor.
Har redan sett big five i Afrika
Elefanter och apor i Asien
Så nu börjar nytt äventyr. Önskar jag kunde resa mera men för mig blir de 1-2 gånger per år
Åh vad roligt, väljer man rätt ställen så finns det gott om papegojor.
Vi såg föresten röda aror igen nu i Costa Rica.
Har kommit hem från min resa till Brasilien och Argentina, de blev även att åka över till Paraguay och Uraguay. Jo såg papegojor, men enbart gröna Munkparakiter . Sen sett näsbjörnar och sen sett gula små fåglar liknade nån fink.
Nästa resa blir nog costa rica eller Australien
Costa Rica har ju också röda aror. Bland annat i Corcovado NP där vi var. Man kom dock inte lika nära som vi gjorde i Brasilien.